Menü

Mi mindenre jó a svédkeserű?

Bár a svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatásait már sok-sok éve jegyzik fel a népgyógyászatban és a szakirodalomban is. Már a 18. század óta alkalmazzák és rengeteg problémára nyújt megoldást, mint például fertőzések, fáradtság, gyomorproblémák vagy épp hegesedés.

De mi is az a svédkeserű pontosan? Ez egy alkoholos kivonata különböző gyógynövényeknek, mely eredetileg Dr. Claus Samst, svéd orvostól ered, azonban ismertté Maria Treben tette. Bár már korábban, a 16. században elkészítette egy svájci orvos, Phillippus Paracelsus, ekkor még 11 növényi összetevőt tartalmazott a csodaszer. Eredetileg gyomorbántalmakra és általános immunerősítőként használták, de idővel feledésbe merült, és Dr. Claus Samst hozta vissza a köztudatba a 18. században.

Ez a gyógynövény tinktúra ma már több, mint 11 növény részét tartalmazza és alkalmazzák többek között a máj, epe és bélrendszer kezelésére is. Ezen kívül természetesen hatással van szinte az egész szervezetre, javítja a sejtek anyagcseréjét és elősegíti a méregtelenítést, serkenti a gyomor, az epe és a hasnyálmirigy nedveinek elválasztását és javítja az étvágyat is. Külsőleg is használható, szinte bármilyen bőrproblémára jó hatással van. Egészen a bárányhimlőnél előforduló hólyagok gyógyulásától kezdve a varasodáson át, sőt, még a rovarcsípések viszketését is enyhíti.

A benne található gyógynövényeknek köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, így a legtöbb fertőzésre, mint például az influenza is, jó hatással van. Erősíti az immunrendszert, oldja a nyákot és felszabadítja a légutakat is.

Na de hogyan lehetséges, hogy szinte mindenre jó? Erre a gondosan válogatott gyógynövények és azok pontos arányai a válasz, mivel külön-külön a benne felhasznált növények aligha érnék el ugyanezt a hatást, azonban a megfelelő arányban összekombinálva őket szinte csodákra képes.

Alkoholtartalma miatt azonban néhány esetben kerülni kell a használatát, ilyen például bármilyen jellegű agysérülés, epilepszia vagy idegrendszeri betegség fennállása, valamint nem ajánlott cukorbetegednek, alkoholbetegednek és várandós nőknek sem a szedése.

Fő összetevője az angyalcsökér, de ezen kívül tartalmaz még a mai svédkeserű narancshéjat, édesgyökeret, szegfűszeget, borsmentalevelet, vidrafűlevelet, csillagánizst, fahéjat, kamillavirágzatot és bábakalácsgyökeret, cickafarkat, benedekfüvet, tárnicsot, gyömbért, csalánt, zsurlót, körömvirágot, valamint egyéb gyógynövényeket is.

Claus Samst kéziratából maradtak fent részletek, melyben 46 pontban tárgyalja a svédkeserű egészségre gyakorolt hatását. Olyan pontokat találunk a listán, mint például:

Külsőleg, borogatásként alkalmazva elmulasztja a szédülést és a fejfájást, valamint javítja az agyműködést. Javítja a gyomorműködést és a puffadásra is jó hatással van.
Terhességi fájásokra is jó hatással van, valamint segít beindítani a szülést és a tejelválasztást.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!