Menü

A nyár slágere – sárgarépalé

Elkészítési módjai közt szinte minden megtalálható, egészen a főzéstől kezdve a pároláson át a sütésig, ráadásul még levét is fogyaszthatjuk kipréselve. Akkor tudja kifejteni legjobban egészségügyi hatását, ha frissen préselve fogyasztjuk. Rendkívül magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kiváló immunerősítő, akár minden nap is fogyaszthatjuk.

Hogy csak néhányat soroljunk fel a teljessége igénye nélkül, a sárgarépa ásványi anyag tartalma a következőkből áll: kálium, kalcium, nátrium, vas, magnézium, króm. Vitamintartalma sem sokkal marad el, található benne A-vitamin, B-1-vitamin, B-6 vitamin, B-2 vitamin, C-vitamin, E- és K-vitamin is, valamint az A-vitamin elővitaminját, a karotint is nagy koncentrációban tartalmazza. Ez zsírban oldódik, így, ha épp diétázunk is, érdemes egy teáskanál lenmagolajjal együtt fogyasztani.

Azért is rendkívül egészséges és fontos a sárgarépa fogyasztása, mert a benne található A-vitamin elengedhetetlen az egészségünk számára. Talán el sem hinnénk, de rendszeres fogyasztásával szinte érezhetően javul a látás, a bőr állapota, valamint a csontritkulást is késleltet.

Hogy még inkább megőrizzük a sárgarépa tápanyagait és vitaminjait, érdemes biorépát vásárolni, mivel annak nem kell lehámozni a külső rétegét, elég csak megdörzsölni és megmosni. Hogy miért fontos ez? A sárgarépában is, mint sok más zöldségben, a héjához közel találhatók legnagyobb koncentrátumban a hasznos anyagok, így érdemes ezt a részét is felhasználni, főleg, ha nyersen fogyasztjuk.

A csontok egészsége mellett a fogakra is jó hatással van, javítja az állapotukat és a szerkezetüket. A gyomor- és bélrendszert is javítja, mivel étvágyserkentő, csökkenti a gyomorégést, tisztítja a beleket és serkenti a bélműködést, valamint kihajtja azokat a baktériumokat a belekből, amik nem segítik, hanem gátolják a felszívódást. A szájnyálkahártya sebeire is gyógyító hatással van mézzel összekeverve, mivel fertőtlenít.

Említettük, hogy jótékony hatással van a szemre is. Ez három benne található tápanyagnak köszönhető, ezek pedig a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. A béta-karotin megakadályozza a különböző szembetegségek – mint például a szürkületi vakság – kialakulását, a lutein és a zeaxantin pedig az időskori látásromlást késlelteti.

Általánosan is javítja az immunrendszert, egyrészt a bélrendszer méregtelenítésével, másrészt a májra kifejtett regeneráló hatásával. A benne található rengeteg vitaminnak köszönhetően vitalizáló hatású is, valamint javítja a szervezet ellenállóképességét a különböző fertőzésekkel szemben.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!