Menü

Ezért jó biciklizni!

Minden jellegű mozgásfajta dicséretes, jótékony hatású az egészségre, a közérzetre, a fitt formánkra, ám ma kifejezetten a biciklizés előnyeit szeretnénk csokorba gyűjteni. Biciklizni nagyon jó dolog, nézzük, miért!

Elsőként talán az ugrik be, hogy olcsó. Bizony nem kér benzint és nem szennyezi a levegőt, mint az autónk, a mozgás öröme pedig az életünk részévé válik, ha rendszeresen bicajozunk. Ez a fajta mozgás aerob tevékenységnek számít, mindemellett kőkemény izommunka is, különösen az emelkedőkön, mely a szívnek, az ereknek és a tüdőnek is remek edzést nyújt. A rendszeres kerékpározás számos fizikai területre jó hatással van:

Az állóképességünk és erőnlétünk remekül fejlődik, miközben a friss levegőt lélegezzük be. A futás szerelmese vagyok, mégis azt kell írjam, a kerékpározás kímélőbb sport, hiszen nem terheli a csípőt, a térdet, a bokát, mégis gyönyörűen formálja testünket, izmosít.

Erősíti az immunrendszert és az izmokat, s kihat a gerinc állapotára.

Űzhetjük egyedül is, ám lehet csapatos/társas szórakozás is számunkra, mert barátaink, családunk, párunk, gyermekeink is csatlakozhatnak hozzánk, akár naponta, akár hétvégente egy-egy túra keretében.

A kerékpározás javítja a mentális egészséget is, ugyanis tanulmányok szerint segít csökkenteni a szorongást, valamint a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét és leküzdeni a depressziót, de segít az alvásban is.

A kerékpározás sokaknak a meditáció egy formája is lehet, hiszen közben lehetőség van kicsit önmagunkkal lenni, átgondolni a dolgainkat, ezáltal stresszcsökkentő kikapcsolódásnak is nevezhetjük.

A kerékpározás nem véletlenül egyre népszerűbb, hiszen a mai benzinárak mellett a tömegközlekedést is felválthatjuk vele, s ráadásul környezetbarát. Szerencsére egyre több jó minőségű bicikliút van, ahol kedvünkre tekerhetünk.

Természetesen magától értetődő, hogy minden közlekedési szabályt gondosan betartva és körültekintően kell közlekedjünk. Sok baleset oka a szabálytalan közlekedés, figyelmetlen kanyarodás, az irányjelzések elmulasztása, az oldaltávolság nem megfelelő megválasztása. Amennyiben kisgyermeket szállítunk a kerékpáron, fokozott elővigyázatossággal biciklizzünk! Fontos az eszközök megfelelő beállítása és a felszerelés karbantartása, lámpák ellenőrzése, kulacs, csengő, prizmák megléte, sisak, illetve fényvisszaverő mellény használata.

Megkérek mindenkit, hogy ezek nélkül ne induljon el.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Geocaching, a kincskereső játék

A geocaching egy világszintű szervezet, a világ minden táján megtalálható, a kincskeresés és felfedezés modernkori játéka. Nagyon sokszor találkozom olyan emberekkel, akitől, ha megkérdezem, hogy hallott e már róla, fogalma sincs miről beszélek. Pedig szó szerint a világon mindenhol játszák, követik, teljesítik, de nézzük, miről is van szó.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.