Menü

Ezért jó biciklizni!

Minden jellegű mozgásfajta dicséretes, jótékony hatású az egészségre, a közérzetre, a fitt formánkra, ám ma kifejezetten a biciklizés előnyeit szeretnénk csokorba gyűjteni. Biciklizni nagyon jó dolog, nézzük, miért!

Elsőként talán az ugrik be, hogy olcsó. Bizony nem kér benzint és nem szennyezi a levegőt, mint az autónk, a mozgás öröme pedig az életünk részévé válik, ha rendszeresen bicajozunk. Ez a fajta mozgás aerob tevékenységnek számít, mindemellett kőkemény izommunka is, különösen az emelkedőkön, mely a szívnek, az ereknek és a tüdőnek is remek edzést nyújt. A rendszeres kerékpározás számos fizikai területre jó hatással van:

Az állóképességünk és erőnlétünk remekül fejlődik, miközben a friss levegőt lélegezzük be. A futás szerelmese vagyok, mégis azt kell írjam, a kerékpározás kímélőbb sport, hiszen nem terheli a csípőt, a térdet, a bokát, mégis gyönyörűen formálja testünket, izmosít.

Erősíti az immunrendszert és az izmokat, s kihat a gerinc állapotára.

Űzhetjük egyedül is, ám lehet csapatos/társas szórakozás is számunkra, mert barátaink, családunk, párunk, gyermekeink is csatlakozhatnak hozzánk, akár naponta, akár hétvégente egy-egy túra keretében.

A kerékpározás javítja a mentális egészséget is, ugyanis tanulmányok szerint segít csökkenteni a szorongást, valamint a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét és leküzdeni a depressziót, de segít az alvásban is.

A kerékpározás sokaknak a meditáció egy formája is lehet, hiszen közben lehetőség van kicsit önmagunkkal lenni, átgondolni a dolgainkat, ezáltal stresszcsökkentő kikapcsolódásnak is nevezhetjük.

A kerékpározás nem véletlenül egyre népszerűbb, hiszen a mai benzinárak mellett a tömegközlekedést is felválthatjuk vele, s ráadásul környezetbarát. Szerencsére egyre több jó minőségű bicikliút van, ahol kedvünkre tekerhetünk.

Természetesen magától értetődő, hogy minden közlekedési szabályt gondosan betartva és körültekintően kell közlekedjünk. Sok baleset oka a szabálytalan közlekedés, figyelmetlen kanyarodás, az irányjelzések elmulasztása, az oldaltávolság nem megfelelő megválasztása. Amennyiben kisgyermeket szállítunk a kerékpáron, fokozott elővigyázatossággal biciklizzünk! Fontos az eszközök megfelelő beállítása és a felszerelés karbantartása, lámpák ellenőrzése, kulacs, csengő, prizmák megléte, sisak, illetve fényvisszaverő mellény használata.

Megkérek mindenkit, hogy ezek nélkül ne induljon el.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?