Menü

Mi okozza a cukor utáni sóvárgást?

Talán ismerős lehet az a helyzet, amikor szinte ellenálhatatlan vágyat érzünk egy kis édesség vagy cukor desszert elfogyasztására. Ez nem ritka jelenség és szinte mindenkinél előfordul, ám ha túl gyakran és túl sok édességet kívánunk, érdemes lehet kivizsgálni a jelenséget, mivel valamilyen egészségügyi ok állhat a háttérben.

Az egyik leggyakoribb ok a cukor utáni sóvárgás mögött a rendszertelen étkezés. A vércukorszintnek a nap folyamán végig stabilnak kell maradnia ahhoz, hogy ne érezzünk hirtelen és erős éhséget. Azonban, ha rendszertelenül étkezünk, a vércukor- és az inzulinszintünk hirtelen leeshet, ami pedig abban nyilvánul meg, hogy farkaséhesek vagyunk és ilyenkor a leginkább a cukros, édes, szénhidrátban és energiában gazdag ételeket kívánjunk.

Ha az étkezésünk rendszeres és kielégítő, de mégis gyakran kívánjuk a cukrot, akkor az is lehet, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A szomjúság érzését sokszor az agy éhséggel jelzi, valamint általánosan elismert tény az, hogy a bőséges folyadékfogyasztással csökken az étvágy és az éhség. Egy pohár víz elfogyasztása után, ha érezhetően kevésbé kívánjuk a cukrot és édességet, akkor érdemes odafigyelnünk a rendszeres és bőséges vízfogyasztásra.

Bár régen még nem kezelték tényként, mára tudjuk, hogy a cukor akár addiktív is lehet. Az édes íz egyfajta jutalomként funkcionál a szervezet számára, így minél többször fogyasztunk édességet, annál inkább összekapcsolja az agyunk az édes ízt a jó érzéssel, amit a jutalomközpont vált ki. Ennek azonban idővel az a következménye, hogy ellenálhatatlan vágyat érzünk majd az édességek iránt, mivel az agyunk a boldogsággal kapcsolja össze és ha nem kapunk, akkor a jutalommal járó kellemes érzés is elmarad.

Bár nem a leggyakoribb ok, de előfordulhat, hogy a cukor utáni sóvárgást valamilyen hormonális vagy anyagcsere-probléma okozza. Ez lehet pajzsmirigy-alulműködés, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, PCOS és egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarok. Ha egészségesen étkezünk, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és rendszeresen végzünk testmozgást is, de mégis kínoz az édesség utáni vágy, érdemes lehet kivizsgáltatni a hormonháztartásunkat egy endokrinológussal.

Az is előfordulhat, hogy valamilyen mikrotápanyag hiányzik a szervezetünkből, mint például egyes nyomelemek. A króm egy elengedhetetlen nyomelem testünk számára, még ha nincs is belőle szükség sokra naponta. Azonban, ha krómhiány lép fel a szervezetünkben, akkor a vércukorszint szabályozása felborul, ennek pedig akár ilyen következménye is lehet, mint a cukor utáni sóvárgás. Hosszútávon akár inzulinrezisztenciához is vezethet, így érdemes erre külön figyelmet fordítani és táplálékkiegészítő formájában pótolni vagy több olyan élelmiszert fogyasztani, amiből krómhoz juthat a szervezetünk.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?