Könnyű saláták nyárra
- Dátum: 2022.07.14., 08:58
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- bors, citrom, diéta, ecet, emésztés, hagyma, hőség, kánikula, könnyű, nyár, nyári, olívabogyó, olívaolaj, paprika, paradicsom, recept, retek, sajt, saláta, só, uborka, újhagyma
Sokan tapasztaljuk, hogy a nagy melegben nem esik jól a nehéz étel. Sokkal inkább kívánjuk a lédús gyümölcsöket, a könnyű zöldségeket és a folyadékot. Ám attól, hogy salátát és könnyű ételeket eszünk, nem feltétlen kell lemondani az energiáról és a tápanyagokról. Mutatjuk, milyen könnyű nyári salátákkal érdemes kísérletezni, ha egészségesen és tartalmasan szeretnél étkezni ebben a hőségben is.
Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a zöld leveles zöldségek. Aki rendszeresen fogyaszt salátát, annak a C-vitamin, E-vitamin, a folsav és a likopin szintje biztosan nem fog lecsökkenni. Lehetőleg friss zöldségeket használjunk fel a salátákhoz, hiszen azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és tápanyagot, valamint, ha tehetjük, ezekből is válasszunk bio gazdaságból származót.
Az egyik legegyszerűbb könnyű nyári saláta a napfény saláta. Mindössze néhány alapanyagra van szükség hozzá, ezek pedig a következők: fejes saláta, kígyóuborka, póréhagyma, hónapos retek, só, borecet és olívaolaj. Az a legjobb ezekben a salátákban, hogy a hozzávalók arányai nem befolyásolják a végeredményt, hiszen mindenki a saját ízlésére formálhatja azzal, hogy valamiből kevesebbet vagy többet ad hozzá. A sóval és a borecettel csak óvatosan bánjunk, valamint, ha köretként szeretnénk fogyasztani, érdemes szárnyasokkal vagy halételekkel párosítani.
Egy másik rendkívül közkedvelt saláta recept a görög saláta. Ezt mi magunk is könnyedén elkészíthetjük. A hozzávalók közt találunk paradicsomot, salátát, uborkát, fetasajtot, vöröshagymát, fokhagymát, olívabogyót, ecetet, olívaolajat, fekete borsot és sót. Egy kicsit feldobhatjuk, ha használunk néhány szem olajbogyót is, illetve a vöröshagyma helyett sokan a lilahagymát részesítik előnyben. Csak kockázzuk fel a zöldségeket és a sajtot, ízesítsük a sóval, borssal ecettel, öntsünk rá egy kis olívaolajat és készen van az ízletes és frissítő görög saláta. Kiválóan megy akár sültekhez is köretként, kifejezetten borjúhoz.
Ha egy kicsit ’magyarosabb’ salátára vágyunk, akkor a vitaminsaláta lesz a nekünk való. Az alapanyagok a következők: uborka, hónapos retek, újhagyma, zöldpaprika, tejföl, juhtúró, reszelt sajt, só, bors, citrom, porcukor, zöldpetrezselyem és fokhagyma. A hozzávalókat felkockázzuk, majd a citrom levében feloldjuk a cukrot – 1-2 kiskanál – végül pedig hozzáadjuk a sajtot is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, a tetejére pedig apróra vágott petrezselymet szórunk. Akár húsokhoz is kiváló köret, de önmagában is megállja a helyét egy könnyű ebéd vagy vacsora során.
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
Koffein hatása nyáron a szervezetünkre
A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!
Mindent a Koshu szőlőről
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.
Mikor vagyunk dehidratáltak?
A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.