Kollagén pótlása: mikor, hogyan
- Dátum: 2022.07.29., 09:22
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- arckezelés, biotin, bőr, cink, csokoládé, csontmátrix, csontok, egészséges életmód., étrendkiegészítő, hialuronsav, hidrolizált, inak, italpor, kapszula, kollagén, krém, porc, pótlás, szérum, típusok, vitamin
Ma már kapható kollagénes csokoládé, ital, italporok, folyadékok, szérumok, arckrémek és igénybe vehetőek különböző kollagénes arckezelések is. Mi mindenre lehet jó a kollagén, miért van rá szükség és miben található meg?
A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban, ám ahogy öregszünk, úgy csökken a termelődése szervezetünkben. Étellel is hozzá juthatunk a megfelelő mennyiséghez, de különböző étrendkiegészítők formájában is, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
A kollagénnek több típusa ismert.
Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, a szervezet minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak.
A II-es típusú kollagén többnyire porcban található, lényegében az összetevője. Ízületi gyulladások esetén erre a kollagénre van szükség.
A III-as típusú kollagén megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban.
A IV-es típusú kollagén alkotja - szakszerűen idézem: „a sejteket támogató hálót”.
Az V-ös típusú kollagén a csontmátrix alkotója, a szaruhártyában és a kötőszövetben létezik.
Ma már számtalan készítmény van piacon, léteznek ízesített italporok, gyümölcsös és egyéb ízekben. Több termék tartalmaz a kollagénen kívül hidrolizált marha kollagént, hialuronsavat, B2-vitamint, biotint, szerves cinket, C és D3-vitamint. A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, így hatékonyabb a felszívódása.
A kollagén természetes úton is pótolható, például a következő forrásokból:
Aloe vera: az aloe vera növény megnöveli a kollagéntermelést.
Algák: Alga manapság a legtöbb bioboltban már kapható, remek forrásai a természetes kollagénnek.
Egészséges táplálkozás: a kollagénutánpótlás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Csontlevesek, kocsonya, zselék, zselatinok tartalmazzák.
Hogy a szervezetünkben lévő kollagént megóvjuk, illetve megelőzzük a kollagén lebomlását a szervezetben, javasolt az egészséges életmód, azaz a magas cukortartalmú ételek és italok mellőzése, valamint az alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése, mérséklése. A túlzott UV sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést.
Lábápolási kisokos
Lábaink naponta nagy terheket viselnek el, állandóan használatban lévő, nélkülözhetetlen testrészeink. Télen amikor nem látszik, hajlamosak vagyunk jobban elhanyagolni a lábápolást, ami az egészségünk szempontjából sem tanácsos. Fontossága nem csak esztétikai okokból jelentős, de komoly betegségeket is meg tudunk előzni vele.
Őszi sütemények a hűvös időre
Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.
Arcápolási rutin a hideg hónapokra
Egyre hűvösebbek lesznek a napok, és szárazabb lesz a levegő, ami nem csak a hangulatunknak, de a bőrünknek sem tesz túl jót. Ilyenkor érdemes még jobban odafigyelni az arcápolásra, melynek rövid lépéseit és házi praktikáit bárki könnyedén elkezdheti, ha eddig még nem tette!
Így tisztítsd a májad természetes úton
Testünk egyik legfőbb szerve a májunk, hiszen ő az, aki méregtelenít, viszont ennek a szervnek is szüksége van megtisztulásra, hogy jól tudja ellátni feladatát. Néhány tipp, hogy segítsük májunk munkáját.
A cinkhiány tünetei és kezelése
Bár a cinkről talán ritkábban esik szó más ásványi anyagokhoz – vagy akár a vitaminokhoz – képest, valójában igen fontos, hiszen a második legnagyobb mennyiségben megtalálható nyomelem a szervezetünkben a vas után. Nagyjából száz enzim működéséhez járul hozzá.