Menü

Kollagén pótlása: mikor, hogyan

Ma már kapható kollagénes csokoládé, ital, italporok, folyadékok, szérumok, arckrémek és igénybe vehetőek különböző kollagénes arckezelések is. Mi mindenre lehet jó a kollagén, miért van rá szükség és miben található meg?

A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban, ám ahogy öregszünk, úgy csökken a termelődése szervezetünkben. Étellel is hozzá juthatunk a megfelelő mennyiséghez, de különböző étrendkiegészítők formájában is, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

A kollagénnek több típusa ismert.

Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, a szervezet minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak.

A II-es típusú kollagén többnyire porcban található, lényegében az összetevője. Ízületi gyulladások esetén erre a kollagénre van szükség.

A III-as típusú kollagén megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban.

A IV-es típusú kollagén alkotja - szakszerűen idézem: „a sejteket támogató hálót”.

Az V-ös típusú kollagén a csontmátrix alkotója, a szaruhártyában és a kötőszövetben létezik.

Ma már számtalan készítmény van piacon, léteznek ízesített italporok, gyümölcsös és egyéb ízekben. Több termék tartalmaz a kollagénen kívül hidrolizált marha kollagént, hialuronsavat, B2-vitamint, biotint, szerves cinket, C és D3-vitamint. A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, így hatékonyabb a felszívódása.

A kollagén természetes úton is pótolható, például a következő forrásokból:

Aloe vera: az aloe vera növény megnöveli a kollagéntermelést.

Algák: Alga manapság a legtöbb bioboltban már kapható, remek forrásai a természetes kollagénnek.

Egészséges táplálkozás: a kollagénutánpótlás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Csontlevesek, kocsonya, zselék, zselatinok tartalmazzák.

Hogy a szervezetünkben lévő kollagént megóvjuk, illetve megelőzzük a kollagén lebomlását a szervezetben, javasolt az egészséges életmód, azaz a magas cukortartalmú ételek és italok mellőzése, valamint az alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése, mérséklése. A túlzott UV sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.