Menü

Kollagén pótlása: mikor, hogyan

Ma már kapható kollagénes csokoládé, ital, italporok, folyadékok, szérumok, arckrémek és igénybe vehetőek különböző kollagénes arckezelések is. Mi mindenre lehet jó a kollagén, miért van rá szükség és miben található meg?

A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban, ám ahogy öregszünk, úgy csökken a termelődése szervezetünkben. Étellel is hozzá juthatunk a megfelelő mennyiséghez, de különböző étrendkiegészítők formájában is, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

A kollagénnek több típusa ismert.

Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, a szervezet minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak.

A II-es típusú kollagén többnyire porcban található, lényegében az összetevője. Ízületi gyulladások esetén erre a kollagénre van szükség.

A III-as típusú kollagén megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban.

A IV-es típusú kollagén alkotja - szakszerűen idézem: „a sejteket támogató hálót”.

Az V-ös típusú kollagén a csontmátrix alkotója, a szaruhártyában és a kötőszövetben létezik.

Ma már számtalan készítmény van piacon, léteznek ízesített italporok, gyümölcsös és egyéb ízekben. Több termék tartalmaz a kollagénen kívül hidrolizált marha kollagént, hialuronsavat, B2-vitamint, biotint, szerves cinket, C és D3-vitamint. A krémekkel ellentétben kapszula vagy italpor formájában a kollagén sokkal hatékonyabb lehet a szervezetünkben. A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, így hatékonyabb a felszívódása.

A kollagén természetes úton is pótolható, például a következő forrásokból:

Aloe vera: az aloe vera növény megnöveli a kollagéntermelést.

Algák: Alga manapság a legtöbb bioboltban már kapható, remek forrásai a természetes kollagénnek.

Egészséges táplálkozás: a kollagénutánpótlás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Csontlevesek, kocsonya, zselék, zselatinok tartalmazzák.

Hogy a szervezetünkben lévő kollagént megóvjuk, illetve megelőzzük a kollagén lebomlását a szervezetben, javasolt az egészséges életmód, azaz a magas cukortartalmú ételek és italok mellőzése, valamint az alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése, mérséklése. A túlzott UV sugárzás is csökkenti a kollagéntermelést.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.