Menü

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes (és ezáltal kevesebbet szemét termelése) konyha. De hogyan lássunk neki?

Tűzz ki egy időpontot, amikorra a konyhádat teljesen papírmentessé szeretnéd tenni!

Már itt az elején hozzáteszem, hogy mivel tisztában vagyok vele, hogy sokakat idegesítenek a határidők, ez a lépés értelemszerűen ki is hagyható. Azoknak viszont mindenképpen ajánlott, akiket segít a tudat, hogy egy bizonyos pontig valamit teljesíteni szeretnének. Eldöntheted, hogy mire az összes konyhai papírtörlő, illetve szalvéta elfogy, onnantól kezdve nem vásárolsz be belőlük többet. Nem kell drasztikusnak lenni. Vehetsz néhány ruhaszalvétát, amiket először csak az esti közös étkezésekhez használtok, a többihez marad a papír verzió. Mint mindenhol, fontos a lassú átállás. A hirtelen, drasztikus változtatások legtöbbször nem hosszú életűek.

Raktározz be ruhaszalvétából és törlőkendőkből, hogy biztosan legyen elég!

Fontos, hogy soha ne legyél híján a törlőkendőkből, mert elég kellemetlen tud lenni, ha éppen nincs mihez nyúlni. Ez egy átlagos háztartásban körülbelül minimum 20 darabot jelent. (Ha ennél több, az csak a te dolgodat könnyíti meg.) Általában a mosásra fordított időt vagy energiát sem emeli meg a mosható törlőkendők használata, mivel ha magas hőfokon mosod őket, nyugodtan beteheted a mosógépbe más törülközőkkel, törlőkendőkkel együtt.

Sokan hiszik, hogy ez csak akkor működhet, ha minden úgy néz ki, annyira egységes, mint egy négycsillagos szállodában, de ez nem így van. Nem kell hirtelen nagy költségekbe verned magad. Vesd be a már meglévő konyharuhákat, és időről időre vegyél néhányat, lesd az akciókat, tartsd nyitva a szemed! Nem feltétlenül kell mindennek teljesen egységesnek lennie ahhoz, hogy kifogástalanul működjön. Élvezd a másságot, a sokszínűséget, és közben figyeld meg, mennyivel kevesebb szemetet termelsz!

Tárold őket kényelmes helyen!

Ahhoz, hogy biztosan ezeket a kendőket használd, jó, ha könnyen elérhető és számodra szembetűnő helyen tartod őket.

A szalvétának szánt kendőket tarthatod egy kosárban a konyhaasztal szélén, a törölgetéshez használtakat a mosogató mellett akár zárható üvegedényekben. Továbbá lehet egy fiókod a kéztörlésre szánt kendőknek.

Legyen egy szennyestartó vagy kosár a közelben!

Ahogy a papírtörlőt eddig a szemetesbe dobtad, annyira kell egyszerűnek lennie annak is, ahogy a ruhakendőket a szennyesbe dobod, ezért a szennyeskosár legyen annyira kéznél, amennyire csak lehet.

Vond be a körülötted élőket is!

Optimális lenne, hogy bárkivel is élsz most együtt, veled együtt vegyen részt a folyamatban. Ha a rendszert jól állítod fel, semmit nem fogsz veszíteni a kényelemből, amit eddig a magadénak tudtál, és amint belejössz a mosható verzió mindennapi használatába, el sem fogod hinni, mennyi papírt pazaroltál el korábban a konyhában. Akár még azt is észreveheted, hogy pénzt spórolsz, hiszen nem kell többet költened kidobandó papír vásárlására.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!