Menü

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

Bizonyos mennyiségig még az alkoholos italoknak is lehet némi pozitív hatása a szervezetre nézve, védhetnek a szívbetegségek kialakulása ellen, növelhetik a csontsűrűséget. Leszámítva azokat a fogyókúrákat, ahol kifejezetten tiltják az alkohol fogyasztását, kiderítették a kutatók, hogy mennyi sört szabad maximum egy nap meginni ahhoz, hogy a fogyási folyamatokat még ne állítsa meg: 500 millilitert, azaz fél litert. Máskülönben könnyen hasi elhízáshoz vezethet az alkohol fogyasztása, egy sörnél tényleg meg kell állni.

Az alkohol hatása. A szervezet az alkoholt dolgozza fel először, és mintegy üzemanyagként használja, az így feleslegben maradt glükóz zsírként raktározódik el. Nem beszélve arról, hogy rendszeres fogyasztása jelentősen megnöveli az alkoholos zsírmáj kialakulásának esélyét, hiszen a máj egyfajta szűrőként működik a szervezetben, és az alkohol feldolgozása jelentős terhet ró rá.Az alkoholfogyasztás emellett bizonyítottan megnöveli a táplálékbevitelt, az éhségérzetet is. Ezenkívül az alvás minőségét is befolyásolja, ami negatív hatást gyakorol a cikradián ritmusra, lassítja az anyagcserét, felborítja az éhséggel, jóllakottsággal kapcsolatos hormonok egyensúlyát. Dietetikusok szerint ugyan a sörben, borban értékes tápanyagok találhatóak, nem szabad rendszeresíteni napi szinten a fogyasztásukat. Alkalmanként 1-2 deciliter minőségi száraz fehér- vagy vörösbor vagy egy korsó világos sör nem okozhat gondot.

A bor belefér, de nem mindegy milyen. Egy pohár bor, különösen ha száraz fajta, nem okoz gondot a fogyókúra idején sem. A száraz boroknak nem túl magas a cukortartalmuk. Egy üveg átlagos Pinot Noir csupán 3,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A borok szárazanyagtartalma 15-18 százalékot tesz ki, azaz elég sok tápanyagot lehet bevinni a 11-14 százaléknyi alkoholon túl is. Egy palack borral akár 400-600 kalóriát is elfogyaszthatunk. De mértékkel ez az élvezet még belefér.

Az égetett szeszek nem hazudnak. Sokféle "tömény" ital készül. Egy részük gabonából, mint a whiskyk és a vodkák, más részük gyümölcsből, mint a pálinkák és a snapszok, de van, amely cukorpárlat, mint a rumok, és persze borpárlatok is vannak (a brandyk és a konyakok) - és így tovább.

Mivel ezekben sok kalória van, de kevés cukor, ha ésszerűen illesztjük be őket a diétába, akkor egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak. Azaz a tömény italokról pontosan lehet tudni, hogy micsodák, nem szolgálnak meglepetésekkel, így könnyebben kezelhetőek egy fogyókúrázó számára is.

A mesterséges intelligencia használatának előnyei és hátrányai

A mesterséges intelligencia-rendszerek legtöbbje biztonságos és hasznos, növeli a hatékonyságot és költségmegtakarítást tesz lehetővé, egyes rendszerek ugyanakkor kockázatokat is hordoznak magukba, ezért ezek szabályozást igényelnek.

Miért jó, ha van nyelvvizsgánk

Egy nyelvvizsga megszerzése számos előnnyel jár, mind az egyéni életben, mind a szakmai karrierben. A nyelvvizsga igazolja a nyelvtudásodat, ami növeli a munkavállalási esélyeket, lehetőséget ad a továbbtanulásra külföldön, és javítja a kommunikációs készségeidet a mindennapi életben is.

Tanulható a pozitív gondolkodás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, a pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Vajon tanulható a pozitív gondolkodás és ezáltal a boldogság?

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.