Menü

A laktózérzékenység tünetei

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, és főként tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes gyanakodni.

Tejcukor vagy tejfehérje?

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, másnéven laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tünetei. Nem a tejfehérjével van tehát a probléma, a tejfehérje allergiát okoz. A tejcukor esetében pedig intoleranciáról, vagyis érzékenységről van szó.

Ez okozza a laktózérzékeny panaszait

A laktózérzékenység esetén tejcukor mentes diétát kell tartani.A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukor molekulából áll. Az egyik a glükóz, a másik pedig a galaktóz. Ha ez a két cukormolekula nem tud ketté válni, akkor nem tud felszívódni a bélből. Ezt a laktáz nevezetű enzim bontja ketté. A laktáz enzimet a bélnyálkahártya termeli. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, akkor kevesebb tejcukrot tud elfogyasztani.

A genetikától is függ, ki lesz laktózérzékeny

Az anyatej és minden emlős állat teje nagy mennyiségű laktózt tartalmaz. Az állatoknál a szoptatás ideje után már nem termelődik a laktáz enzim, ezért is jár kellemetlen következményekkel, ha valaki például tejjel kínálja a felnőtt cicáját. Attól függően, hogy ki, milyen géneket örökölt, az embereknél is elindul 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődésének a csökkenése. Nem törvényszerű tehát, hogy bekövetkezik, de sok embert érint a laktóz intolerancia, ezért fontos felismerni a tüneteit.

A laktózérzékenység tünetei

Laktóz intoleranciára utal, ha tej, vagy laktóz tartalmú tejtermék – puding, tejföl, tejszín - fogyasztását követően, 1-1,5 órával az alábbi tünetek jelentkeznek:

- hányásos panaszok

- haspuffadás

- hasfájás

- hasi görcsök

- hasmenés

Átmenetileg is lehet valaki laktózérzékeny

Laktózérzékenység esetén fontos a tejcukormentes diéta.A másik gyakori eset, hogy valaki genetikusan ugyan el tudja bontani a laktózt, de előfordulhat, hogy egy betegség, antibiotikus kezelést miatt átmenetileg megszűnik a laktózbontó képessége. Ilyenkor a laktózérzékenység tünetei jelentkeznek, ami miatt egy pár hétig nem tud tejtermékeket fogyasztani. 2-3 hét elteltével vissza lehet térni a normál étrendre, ennyi idő alatt általában rendeződnek a panaszok. Ha ezt követően sem múlnak el a tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyosabb lehet a bélnyálkahártya károsodása.

Diéta, laktáz tabletták, cseppek

Aki laktózérzékeny, tejcukor szegény diétát kell tartania, hogy a laktózérzékenység tünetei ne jelentkezzenek. Ma már elég nagy a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből, felvágottakból és a vendéglátóhelyeken is egyre inkább felkészültek a diétás étkezők fogadására.

A laktózérzékenyek diétájában lehetnek eltérések, attól függően, hogy ki, milyen mennyiségű laktózt tud tolerálni. Sokan gond nélkül tudnak például sajtokat vagy túrót is fogyasztani, de valakinél már egy pici laktóz is erős tüneteket okoz. Ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni.

A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami alkalmanként kiegészíthető laktáz cseppek, vagy tabletta szedésével közvetlenül étkezés előtt, vagy azzal egy időben. Ez segít megelőzni a kellemetlen tüneteket, ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott étel tartalmaz-e laktózt.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.