Menü

A laktózérzékenység tünetei

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, és főként tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes gyanakodni.

Tejcukor vagy tejfehérje?

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, másnéven laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tünetei. Nem a tejfehérjével van tehát a probléma, a tejfehérje allergiát okoz. A tejcukor esetében pedig intoleranciáról, vagyis érzékenységről van szó.

Ez okozza a laktózérzékeny panaszait

A laktózérzékenység esetén tejcukor mentes diétát kell tartani.A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukor molekulából áll. Az egyik a glükóz, a másik pedig a galaktóz. Ha ez a két cukormolekula nem tud ketté válni, akkor nem tud felszívódni a bélből. Ezt a laktáz nevezetű enzim bontja ketté. A laktáz enzimet a bélnyálkahártya termeli. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, akkor kevesebb tejcukrot tud elfogyasztani.

A genetikától is függ, ki lesz laktózérzékeny

Az anyatej és minden emlős állat teje nagy mennyiségű laktózt tartalmaz. Az állatoknál a szoptatás ideje után már nem termelődik a laktáz enzim, ezért is jár kellemetlen következményekkel, ha valaki például tejjel kínálja a felnőtt cicáját. Attól függően, hogy ki, milyen géneket örökölt, az embereknél is elindul 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődésének a csökkenése. Nem törvényszerű tehát, hogy bekövetkezik, de sok embert érint a laktóz intolerancia, ezért fontos felismerni a tüneteit.

A laktózérzékenység tünetei

Laktóz intoleranciára utal, ha tej, vagy laktóz tartalmú tejtermék – puding, tejföl, tejszín - fogyasztását követően, 1-1,5 órával az alábbi tünetek jelentkeznek:

- hányásos panaszok

- haspuffadás

- hasfájás

- hasi görcsök

- hasmenés

Átmenetileg is lehet valaki laktózérzékeny

Laktózérzékenység esetén fontos a tejcukormentes diéta.A másik gyakori eset, hogy valaki genetikusan ugyan el tudja bontani a laktózt, de előfordulhat, hogy egy betegség, antibiotikus kezelést miatt átmenetileg megszűnik a laktózbontó képessége. Ilyenkor a laktózérzékenység tünetei jelentkeznek, ami miatt egy pár hétig nem tud tejtermékeket fogyasztani. 2-3 hét elteltével vissza lehet térni a normál étrendre, ennyi idő alatt általában rendeződnek a panaszok. Ha ezt követően sem múlnak el a tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyosabb lehet a bélnyálkahártya károsodása.

Diéta, laktáz tabletták, cseppek

Aki laktózérzékeny, tejcukor szegény diétát kell tartania, hogy a laktózérzékenység tünetei ne jelentkezzenek. Ma már elég nagy a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből, felvágottakból és a vendéglátóhelyeken is egyre inkább felkészültek a diétás étkezők fogadására.

A laktózérzékenyek diétájában lehetnek eltérések, attól függően, hogy ki, milyen mennyiségű laktózt tud tolerálni. Sokan gond nélkül tudnak például sajtokat vagy túrót is fogyasztani, de valakinél már egy pici laktóz is erős tüneteket okoz. Ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni.

A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami alkalmanként kiegészíthető laktáz cseppek, vagy tabletta szedésével közvetlenül étkezés előtt, vagy azzal egy időben. Ez segít megelőzni a kellemetlen tüneteket, ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott étel tartalmaz-e laktózt.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!