Menü

A laktózérzékenység tünetei

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, és főként tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes gyanakodni.

Tejcukor vagy tejfehérje?

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, másnéven laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tünetei. Nem a tejfehérjével van tehát a probléma, a tejfehérje allergiát okoz. A tejcukor esetében pedig intoleranciáról, vagyis érzékenységről van szó.

Ez okozza a laktózérzékeny panaszait

A laktózérzékenység esetén tejcukor mentes diétát kell tartani.A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukor molekulából áll. Az egyik a glükóz, a másik pedig a galaktóz. Ha ez a két cukormolekula nem tud ketté válni, akkor nem tud felszívódni a bélből. Ezt a laktáz nevezetű enzim bontja ketté. A laktáz enzimet a bélnyálkahártya termeli. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, akkor kevesebb tejcukrot tud elfogyasztani.

A genetikától is függ, ki lesz laktózérzékeny

Az anyatej és minden emlős állat teje nagy mennyiségű laktózt tartalmaz. Az állatoknál a szoptatás ideje után már nem termelődik a laktáz enzim, ezért is jár kellemetlen következményekkel, ha valaki például tejjel kínálja a felnőtt cicáját. Attól függően, hogy ki, milyen géneket örökölt, az embereknél is elindul 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődésének a csökkenése. Nem törvényszerű tehát, hogy bekövetkezik, de sok embert érint a laktóz intolerancia, ezért fontos felismerni a tüneteit.

A laktózérzékenység tünetei

Laktóz intoleranciára utal, ha tej, vagy laktóz tartalmú tejtermék – puding, tejföl, tejszín - fogyasztását követően, 1-1,5 órával az alábbi tünetek jelentkeznek:

- hányásos panaszok

- haspuffadás

- hasfájás

- hasi görcsök

- hasmenés

Átmenetileg is lehet valaki laktózérzékeny

Laktózérzékenység esetén fontos a tejcukormentes diéta.A másik gyakori eset, hogy valaki genetikusan ugyan el tudja bontani a laktózt, de előfordulhat, hogy egy betegség, antibiotikus kezelést miatt átmenetileg megszűnik a laktózbontó képessége. Ilyenkor a laktózérzékenység tünetei jelentkeznek, ami miatt egy pár hétig nem tud tejtermékeket fogyasztani. 2-3 hét elteltével vissza lehet térni a normál étrendre, ennyi idő alatt általában rendeződnek a panaszok. Ha ezt követően sem múlnak el a tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyosabb lehet a bélnyálkahártya károsodása.

Diéta, laktáz tabletták, cseppek

Aki laktózérzékeny, tejcukor szegény diétát kell tartania, hogy a laktózérzékenység tünetei ne jelentkezzenek. Ma már elég nagy a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből, felvágottakból és a vendéglátóhelyeken is egyre inkább felkészültek a diétás étkezők fogadására.

A laktózérzékenyek diétájában lehetnek eltérések, attól függően, hogy ki, milyen mennyiségű laktózt tud tolerálni. Sokan gond nélkül tudnak például sajtokat vagy túrót is fogyasztani, de valakinél már egy pici laktóz is erős tüneteket okoz. Ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni.

A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami alkalmanként kiegészíthető laktáz cseppek, vagy tabletta szedésével közvetlenül étkezés előtt, vagy azzal egy időben. Ez segít megelőzni a kellemetlen tüneteket, ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott étel tartalmaz-e laktózt.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.