Menü

Mindennapi dolgok, amiket többször kéne lecserélnünk

Körülvesznek minket mindenféle holmik az életünkben, amiket szeretünk, mert megkönnyítik a mindennapokat, vagy kényelmesek, de ezeket néha bizony le kell cserélni, hogy egészséges környezetet tudjunk kialakítani magunknak.

Mielőtt megköveznek a zero waste rajongók, szeretném leszögezni, hogy én is úgy élek, hogy a lehető legkevesebb szemetet termeljem és mindent is újrahasznosítok, amit lehet, viszont be kell látni, hogy majdnem mindennek van egy szavatossági, avagy felhasználhatósági ideje és ezt sajnos komolyan kell venni, mielőtt bajba keverjük egészségünket.

Nem kell itt nagyon dolgokra gondolni, csupán körül kell nézni a lakásban egy picit és mérlegelni kell, hogy mitől muszáj megválnunk.

Kezdjük a konyhával. Az egyik legtöbbet használt tárgy egy konyhában, az a mosogatószivacs. Napi szinten többször is vízbe mártjuk és ne higgyük azt egy percig sem, hogy ha mosogatószeres, akkor az tiszta is. A szivacs állagát tekintve lyukacsos szerkezetű, ezekben pedig szépen megáll az ételmaradék, ami egy idő után bomlásnak indul. Áztathatjuk fertőtlenítőben, de ez nem fogja ezt a problémát megoldani, szóval két-három hetente illik kicserélni. Ebből már lehet kapni kókusz alapanyagút, ami könnyen lebomlik, így nem terheli a környezetet sem annyira.

A másik kedvencem a szilikon ecset, amivel klasszul lehet kenni bármit, emellett hőálló is, de pont ezért többször van kitéve hőhatásnak, amitől elkezd az anyag töredezni, ez pedig az ételbe kerülhet. Érdemes 2 évente lecserélni. A teflon edényeket is érdemes többször ellenőrizni, mivel használat közben sérülnek. A teflonbevonatból többféle mérgez gáz és részecske távozhat, na, ezt végképp nem kéne beszippantani vagy megenni.

Lessünk be a fürdőszobába. A fürdőszivacs pont ugyanaz a kategória, mint a konyhai verzió, ide tartoznak a hablabdák és bőrradírozó holmik is. A borotva is egy olyan tárgy, amivel nem szabad szórakozni, mivel ha életlenedik, akkor nem csak kellemetlen szőrbenövést okoz, hanem egy rossz mozdulattal megvághatjuk magunkat, ami pedig fertőzést okozhat. Három gyerek mellett van bőven gumi fürdőjáték a kád szélén és tudom azt is, hogy hiába nyomkodjuk ki minden fürdés után a vizet belőle, mégis benne marad egy kicsi, ami szépen beleposhad a szappannal és minden mással együtt, ami a vízbe kerül.

Két-három havonta cseréljük, így a gyerekeknek is változatosabb lesz a fürdésélmény. Muszáj kitérnem a WC kefére is, mert bár állandóan fertőtlenítjük, a szálak között akkor is bent marad minden is, így ha sárgul, tessék venni egy másikat. A zuhanyfüggönyt én nagyjából hetente kimosom fertőtlenítve, de mivel az alja a vízbe lóghat, nehezen szárad és szeret penészedni. Évente cserés.

Hogy ne csak az általános dolgokról beszéljünk, a csajok figyelmébe ajánlom a kozmetikumok, sminkcuccok lejáratát is. A szemre való sminktermékek szavatossági ideje a legrövidebb, nagyjából három hónap, ez pedig azért van, mert baktériumok kerülhetnek bele sminkelés közben, ezek pedig csúnya fertőzést okozhatnak. Az alapozókat sem szabad fél évnél tovább használni, mivel a kezünkről, ecsetről, vagy szivacsról kosz kerülhet bele, ami pattanást, bőrfertőzést okozhat. A fehérnemű pedig a legkényesebb téma, mivel ragaszkodunk a szexi, vagy kényelmes darabokhoz, pedig bizonyos baktériumok mosás után is a textilben maradnak. Mindig magasabb hőfokon mossuk, fertőtlenítsük, és évente cseréljük le a saját érdekünkben.

Ahhoz, hogy egészségesebb életet éljünk, sajnos szükség van az elhasználódott tárgyak és termékek szanálására, még akkor is, ha törekszünk a zero waste életmód fenntartására.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.