Menü

Omega-6 zsírsav: hiánya és túlzott bevitele is káros lehet

Az omega-3 zsírsavhoz hasonlóan az omega-6 zsírsavak nagy része is esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálkozás útján kell biztosítani. Az omega-6 zsírsavak jelentősen hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, természetes gyógyításához, azonban nem mindegy, hogy milyen arányban, mennyiségben fogyasztjuk.

Az omega-zsírsavak pótlásakor arra kell ügyelni, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak hiánya, de túlzott bevitele is káros következményekkel járhat.

Az omega-zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészség hosszú távú megőrzéséhez, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, a csontritkulás, a bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és különféle allergiák elkerülésében, tüneteik enyhítésében.

Az omega-6 zsírsavak főbb élettani hatása

Beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik, ezzel segítik az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső károsodásoktól.

Csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát, különösen a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák esélyét. Javítják a rákbetegek életminőségét, gyorsítják a gyógyulási folyamatokat.

Normalizálják a magas vérnyomást, alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.

Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.

Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is. Előnyösen befolyásolják az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét.

Táplálják a bőrt, az egyik legfontosabb lipidek az emberi bőrszövetben. Segítik a gyulladt, aknés területek, a különféle bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelését.

Az omega-6 zsírsavak legjobb forrásai

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, a repce- és olívaolajban, valamint az olajos magvak nagy részében. A kukorica, a szója, az avokádó, a tojás, a mák, a napraforgó is jelentős mennyiségben tartalmazza, mint ahogyan a kenyérben, a feldolgozott, konzervált élelmiszerek nagy részében is megtalálható.

Javasolt fogyasztási mennyiség, zsírsavarány

A megfelelő mennyiségen túl fontos az is, hogy a mindennapos étrend a zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. Az omega-zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-3 zsírsavak az omega-6 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 grammnyi, az omega-6 zsírsavakból viszont a napi optimális mennyiség 3 g alatti.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának ideális aránya 1:3-1:5 közötti, azonban ez a gyakorlatban akár a többszörösét is meghaladhatja az omega-6 zsírsav javára, akár 1:30 arányban, ami már gyulladásos folyamatokat és káros szabadgyökök képződését indíthatja el.

Az omega-6 túlzott bevitele erősen legyengítheti az immunrendszert, csökken a szervezet védekező képessége a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megnőhet az ízületi gyulladások, a szívbetegségek, a tumorok kockázata, a mentális problémák, a koncentrációképesség csökkenése, a depresszió lehetősége. A túlsúly kialakulásáért is nagymértékben felelős lehet a zsírsavak nem megfelelő aránya.

A túlzott bevitel az optimális arányok megtartásával, az egészséges alapanyagok kiválasztásával és a minőségi étrend-kiegészítők fogyasztásával kerülhető el, melyekben ideális arányban és mennyiségben szerepelnek a szervezet számára szükséges omega-zsírsavak.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.