Menü

Omega-6 zsírsav: hiánya és túlzott bevitele is káros lehet

Az omega-3 zsírsavhoz hasonlóan az omega-6 zsírsavak nagy része is esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálkozás útján kell biztosítani. Az omega-6 zsírsavak jelentősen hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, természetes gyógyításához, azonban nem mindegy, hogy milyen arányban, mennyiségben fogyasztjuk.

Az omega-zsírsavak pótlásakor arra kell ügyelni, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak hiánya, de túlzott bevitele is káros következményekkel járhat.

Az omega-zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészség hosszú távú megőrzéséhez, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, a csontritkulás, a bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és különféle allergiák elkerülésében, tüneteik enyhítésében.

Az omega-6 zsírsavak főbb élettani hatása

Beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik, ezzel segítik az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső károsodásoktól.

Csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát, különösen a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák esélyét. Javítják a rákbetegek életminőségét, gyorsítják a gyógyulási folyamatokat.

Normalizálják a magas vérnyomást, alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.

Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.

Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is. Előnyösen befolyásolják az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét.

Táplálják a bőrt, az egyik legfontosabb lipidek az emberi bőrszövetben. Segítik a gyulladt, aknés területek, a különféle bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelését.

Az omega-6 zsírsavak legjobb forrásai

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, a repce- és olívaolajban, valamint az olajos magvak nagy részében. A kukorica, a szója, az avokádó, a tojás, a mák, a napraforgó is jelentős mennyiségben tartalmazza, mint ahogyan a kenyérben, a feldolgozott, konzervált élelmiszerek nagy részében is megtalálható.

Javasolt fogyasztási mennyiség, zsírsavarány

A megfelelő mennyiségen túl fontos az is, hogy a mindennapos étrend a zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. Az omega-zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-3 zsírsavak az omega-6 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 grammnyi, az omega-6 zsírsavakból viszont a napi optimális mennyiség 3 g alatti.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának ideális aránya 1:3-1:5 közötti, azonban ez a gyakorlatban akár a többszörösét is meghaladhatja az omega-6 zsírsav javára, akár 1:30 arányban, ami már gyulladásos folyamatokat és káros szabadgyökök képződését indíthatja el.

Az omega-6 túlzott bevitele erősen legyengítheti az immunrendszert, csökken a szervezet védekező képessége a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megnőhet az ízületi gyulladások, a szívbetegségek, a tumorok kockázata, a mentális problémák, a koncentrációképesség csökkenése, a depresszió lehetősége. A túlsúly kialakulásáért is nagymértékben felelős lehet a zsírsavak nem megfelelő aránya.

A túlzott bevitel az optimális arányok megtartásával, az egészséges alapanyagok kiválasztásával és a minőségi étrend-kiegészítők fogyasztásával kerülhető el, melyekben ideális arányban és mennyiségben szerepelnek a szervezet számára szükséges omega-zsírsavak.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!