Menü

Omega-6 zsírsav: hiánya és túlzott bevitele is káros lehet

Az omega-3 zsírsavhoz hasonlóan az omega-6 zsírsavak nagy része is esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálkozás útján kell biztosítani. Az omega-6 zsírsavak jelentősen hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, természetes gyógyításához, azonban nem mindegy, hogy milyen arányban, mennyiségben fogyasztjuk.

Az omega-zsírsavak pótlásakor arra kell ügyelni, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak hiánya, de túlzott bevitele is káros következményekkel járhat.

Az omega-zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészség hosszú távú megőrzéséhez, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, a csontritkulás, a bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és különféle allergiák elkerülésében, tüneteik enyhítésében.

Az omega-6 zsírsavak főbb élettani hatása

Beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik, ezzel segítik az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső károsodásoktól.

Csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát, különösen a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák esélyét. Javítják a rákbetegek életminőségét, gyorsítják a gyógyulási folyamatokat.

Normalizálják a magas vérnyomást, alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.

Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.

Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is. Előnyösen befolyásolják az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét.

Táplálják a bőrt, az egyik legfontosabb lipidek az emberi bőrszövetben. Segítik a gyulladt, aknés területek, a különféle bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelését.

Az omega-6 zsírsavak legjobb forrásai

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, a repce- és olívaolajban, valamint az olajos magvak nagy részében. A kukorica, a szója, az avokádó, a tojás, a mák, a napraforgó is jelentős mennyiségben tartalmazza, mint ahogyan a kenyérben, a feldolgozott, konzervált élelmiszerek nagy részében is megtalálható.

Javasolt fogyasztási mennyiség, zsírsavarány

A megfelelő mennyiségen túl fontos az is, hogy a mindennapos étrend a zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. Az omega-zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-3 zsírsavak az omega-6 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 grammnyi, az omega-6 zsírsavakból viszont a napi optimális mennyiség 3 g alatti.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának ideális aránya 1:3-1:5 közötti, azonban ez a gyakorlatban akár a többszörösét is meghaladhatja az omega-6 zsírsav javára, akár 1:30 arányban, ami már gyulladásos folyamatokat és káros szabadgyökök képződését indíthatja el.

Az omega-6 túlzott bevitele erősen legyengítheti az immunrendszert, csökken a szervezet védekező képessége a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megnőhet az ízületi gyulladások, a szívbetegségek, a tumorok kockázata, a mentális problémák, a koncentrációképesség csökkenése, a depresszió lehetősége. A túlsúly kialakulásáért is nagymértékben felelős lehet a zsírsavak nem megfelelő aránya.

A túlzott bevitel az optimális arányok megtartásával, az egészséges alapanyagok kiválasztásával és a minőségi étrend-kiegészítők fogyasztásával kerülhető el, melyekben ideális arányban és mennyiségben szerepelnek a szervezet számára szükséges omega-zsírsavak.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.