Kovászos uborka hatásai – 5 tény, hogy miért együnk minél többet belőle
- Dátum: 2022.10.30., 09:22
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- bőr, diéta, emésztés, energia, étrend, fogyókúra, gyógyítás, gyomor, immunrendszer, kovászos uborka, sav, zöldség
A kovászos uborka és a kovászos uborkalé fogyasztása étrendünk fontos építőkövét kell, hogy képezze. Hogy miért? Cikkünk után, nem lesz kétség felőle. az tuti.
1. A kovászos uborka probiotikumokban gazdag.
A probiotikumok támogatják a bélflóra egyészségét. De nemcsak emésztésünket segítik, hanem immunrendszerünkre is jótékonyan hatnak. Kutatók szerint a bélflóra sokkal nagyobb hatással van az egész életünkre, mint azt korábban feltételeztük. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, gyönyörű bőrt eredményez és segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. A legújabb kutatások szerint akár a mentális egészségre is pozitív hatással is lehet.
2. A kovászos uborkalé enyhíti az izomgörcsöket.
Tanulmányok szerint a kovászos uborka leve görcsoldó hatású. Felére csökkenti az izomgörcs időtartamát. Különösen edzés után ajánlott, mert gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. A mennyiségre érdemes figyelni, mert fél decinál többet nem szabad inni, ennél nagyobb mennyiségben a só tartalom leterheli a szervezetet.
3. A kovászos uborka szabályozza a vércukorszintet.
Az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozásra. (az almaecet is rendelkezik ilyen tulajdonsággal) A diétánk is hatékonyabb lehet kiegyensúlyozott vércukorszint következtében.
4. A kovászos uborka gazdag antioxidánsokban.
A szabadgyökök (mely daganatos és szív- és érrendszeri betegséget okozhat) elleni harcban, jó hatékonysággal veszik fel a harcot a kovászos uborkában található antioxidánsok. Emellett a bőr öregedési jeleit is képes mérsékelni, aminek mi nők nagyon tudunk örülni. A zöldségek nagy része főzés során elveszti jótékony antioxidáns tartalmát, ezzel szemben a kovászos uborka (mivel nincs kitéve hőhatásnak) megtartja azt.
5. A kovászos uborka enyhíti a gyomorpanaszokat.
A gyomornedvet semlegesíti és nyugtatóan hatnak az emésztésre.
Összességében elmondhatjuk, hogy a kovászos uborkának a lehető legtöbbet kell szerepelnie étrendünkben, de a főétkezések elengedhetetlen részét kell, hogy képezze nap, mint nap. Hisz bélflórára, az immunrendszerre, a bőrre és az emésztési problémákra is gyógyírt jelenthet
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.