Menü

Kovászos uborka hatásai – 5 tény, hogy miért együnk minél többet belőle

A kovászos uborka és a kovászos uborkalé fogyasztása étrendünk fontos építőkövét kell, hogy képezze. Hogy miért? Cikkünk után, nem lesz kétség felőle. az tuti.

1. A kovászos uborka probiotikumokban gazdag.

A probiotikumok támogatják a bélflóra egyészségét. De nemcsak emésztésünket segítik, hanem immunrendszerünkre is jótékonyan hatnak. Kutatók szerint a bélflóra sokkal nagyobb hatással van az egész életünkre, mint azt korábban feltételeztük. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, gyönyörű bőrt eredményez és segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. A legújabb kutatások szerint akár a mentális egészségre is pozitív hatással is lehet.

2. A kovászos uborkalé enyhíti az izomgörcsöket.

Tanulmányok szerint a kovászos uborka leve görcsoldó hatású. Felére csökkenti az izomgörcs időtartamát. Különösen edzés után ajánlott, mert gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. A mennyiségre érdemes figyelni, mert fél decinál többet nem szabad inni, ennél nagyobb mennyiségben a só tartalom leterheli a szervezetet.

3. A kovászos uborka szabályozza a vércukorszintet.

Az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozásra. (az almaecet is rendelkezik ilyen tulajdonsággal) A diétánk is hatékonyabb lehet kiegyensúlyozott vércukorszint következtében.

4. A kovászos uborka gazdag antioxidánsokban.

A szabadgyökök (mely daganatos és szív- és érrendszeri betegséget okozhat) elleni harcban, jó hatékonysággal veszik fel a harcot a kovászos uborkában található antioxidánsok. Emellett a bőr öregedési jeleit is képes mérsékelni, aminek mi nők nagyon tudunk örülni. A zöldségek nagy része főzés során elveszti jótékony antioxidáns tartalmát, ezzel szemben a kovászos uborka (mivel nincs kitéve hőhatásnak) megtartja azt.

5. A kovászos uborka enyhíti a gyomorpanaszokat.

A gyomornedvet semlegesíti és nyugtatóan hatnak az emésztésre.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kovászos uborkának a lehető legtöbbet kell szerepelnie étrendünkben, de a főétkezések elengedhetetlen részét kell, hogy képezze nap, mint nap. Hisz bélflórára, az immunrendszerre, a bőrre és az emésztési problémákra is gyógyírt jelenthet

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.