Menü

Kovászos uborka hatásai – 5 tény, hogy miért együnk minél többet belőle

A kovászos uborka és a kovászos uborkalé fogyasztása étrendünk fontos építőkövét kell, hogy képezze. Hogy miért? Cikkünk után, nem lesz kétség felőle. az tuti.

1. A kovászos uborka probiotikumokban gazdag.

A probiotikumok támogatják a bélflóra egyészségét. De nemcsak emésztésünket segítik, hanem immunrendszerünkre is jótékonyan hatnak. Kutatók szerint a bélflóra sokkal nagyobb hatással van az egész életünkre, mint azt korábban feltételeztük. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, gyönyörű bőrt eredményez és segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. A legújabb kutatások szerint akár a mentális egészségre is pozitív hatással is lehet.

2. A kovászos uborkalé enyhíti az izomgörcsöket.

Tanulmányok szerint a kovászos uborka leve görcsoldó hatású. Felére csökkenti az izomgörcs időtartamát. Különösen edzés után ajánlott, mert gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. A mennyiségre érdemes figyelni, mert fél decinál többet nem szabad inni, ennél nagyobb mennyiségben a só tartalom leterheli a szervezetet.

3. A kovászos uborka szabályozza a vércukorszintet.

Az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozásra. (az almaecet is rendelkezik ilyen tulajdonsággal) A diétánk is hatékonyabb lehet kiegyensúlyozott vércukorszint következtében.

4. A kovászos uborka gazdag antioxidánsokban.

A szabadgyökök (mely daganatos és szív- és érrendszeri betegséget okozhat) elleni harcban, jó hatékonysággal veszik fel a harcot a kovászos uborkában található antioxidánsok. Emellett a bőr öregedési jeleit is képes mérsékelni, aminek mi nők nagyon tudunk örülni. A zöldségek nagy része főzés során elveszti jótékony antioxidáns tartalmát, ezzel szemben a kovászos uborka (mivel nincs kitéve hőhatásnak) megtartja azt.

5. A kovászos uborka enyhíti a gyomorpanaszokat.

A gyomornedvet semlegesíti és nyugtatóan hatnak az emésztésre.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kovászos uborkának a lehető legtöbbet kell szerepelnie étrendünkben, de a főétkezések elengedhetetlen részét kell, hogy képezze nap, mint nap. Hisz bélflórára, az immunrendszerre, a bőrre és az emésztési problémákra is gyógyírt jelenthet

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).