Menü

A hagymatitok

Az emberek többsége nem szeret hagymát fogyasztani kellemetlen szaga miatt, legfeljebb ételbe főzve, pedig egy nagyon értékes gyógynövény is egészségünk megőrzése terén.

Rengeteg fajtáját ismerjük, a magyaros konyha alapja, de inkább főzve, dinsztelve, üvegesre párolva használjuk, pedig nyersen is fogyaszthatjuk. Legelterjedtebb a vöröshagyma, lilahagyma, póréhagyma, mind-mind tele vitaminnal és immunerősítő összetevőkkel. Pucolásánál erős kémiai hatással védekezik az ellen, hogy orvul megegyük, ezért enzimek szabadulnak fel belőle, amik a benne lévő kénnel kölcsönhatásba lépnek és az ebből keletkező anyag okozza a pucolás közbeni sírdogálást. Ezt megelőzhetjük azzal, hogy felvágás előtt nagyjából fél órával hidegre tesszük, vagyis bedugjuk a hűtőbe, így nehezíthetjük az enzimek felszabadulását és van egy kis esélyünk arra, hogy nem fog patakokban folyni a könnyünk.

Miért is jó nekünk nyersen enni?

Nagyjából minden növénynél az a helyzet, hogy ha hőnek tesszük ki, vagyis főzzük, sütjük, akkor elvesznek belőle a számunkra értékes vitaminok és tápanyagok, így van ez a hagymafélékkel is. A vöröshagymában például B- és C-vitamin, pektin és nagyon fontos, hogy alliszulfid van, ami erős baktériumölő. Megfázásnál hagymateaként is kiváló, segít a köhögés enyhítésében.

Vizelethajtóként és étvágygerjesztőként is hatásos. A lilahagyma a zsíros kenyerek koronája, segítségünkre lehet a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentésében, szabályozza a koleszterinszintet és igen jól használható orrvérzés esetén, ehhez elég csupán szagolgatni. A póréhagyma a szendvicsek, szószos húsok egyik legfinomabb alkotója. Nagyon sok A-, B-, C-, és E-vitamint raktároz magában, élelmi rost és allicin tartalma miatt pedig elősegíti a belek mozgását, így kiváló a székrekedés okozta bántalmak enyhítésében. Remek vas, kalcium, cink, mangán, és szelén forrás is.

Nem csak nyáron ehetjük ám, mert, hogy kamrában, hűvös, száraz helyen eléggé sokáig eláll. Arra fordítsunk figyelmet, hogy ne tároljuk közvetlenül burgonya mellett, mert annak nedvesség- és etiléngáz tartalma beindítja a gyorsabb romlási folyamatokat. Fagyasztani is lehet, érdemes előtte apró kockákra vágni és zacskóban mélyhűtőbe helyezni. A póréhagymát ki is száríthatjuk, így apróra darálva fűszerként is megállja helyét, de mivel ez egy télen és nyáron is termeszthető növény, így bármikor frissen kapható, viszont a télen termesztett fajtának vastagabb húsa van.

Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy sose legyen puha egyik fajta hagyma sem, hiszen az belül már bizony rohadásnak indult, a zöldhagymánál pedig a legfrissebbek levele akár kékes is lehet, ez egy jó tipp a friss zöldség kiválasztásához. A kellemetlen leheletet pedig friss petrezselyem rágcsálásával enyhíthetjük.

A hagymafélék nyersen való fogyasztása sokféle szempontból kedvező lehet egészségünkre nézve, bátran együk télen-nyáron, akár salátába vágva, vagy egy jó szendvics mellé.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.