Menü

A hazug embert előbb utolérik…

Vajon miért hazudnak az emberek? Mi késztet valakit hazugságra? A tudósok szerint ennek is megvan az oka, ugyanis megállapították, hogy a legfőbb hazugságoknak több típusa van, és mindegyiknek más a célja. Biztosan mindenki füllentett már élete során, a hazugságoknak pedig számtalan oka lehet. A kutatókat régóta foglalkoztatják ezek az okok, melyből több különbözőt állapítottak meg.

Mi ez a néhány tényező?

A megkérdezett emberek hazugságainak közel felét tették ki az öncélú, védekező hazugságok, melyekkel egy esetleges esemény negatív kimenetelét akarták megelőzni, elkerülni. A hazugságokkal meg akarták óvni magukat a kellemetlen következményektől. A második leggyakoribbak a kegyes hazugságok voltak, melyek legfőbb célja, hogy pozitív irányba tereljék az adott beszélgetést. Előfordul, hogy valaki azért nem mond igazat, mert másokat akar megvédeni a kellemetlenségektől.

Az is gyakori, hogy valaki a hazugságot arra használja, hogy önmagát előnyösebb színben tüntesse fel, ezzel előnyhöz jutva. A cél a hazugsággal az, hogy megvalósítsák céljaikat, feljebb jussanak a ranglétrán, vagy manipuláljanak valakit.

Kiderült az is, hogy a szorongó emberek füllentenek legtöbbször, míg az erős önkontrollal rendelkezők a legkevesebbszer.

Ha valaki megérteni szeretné a hazugságokat állító embereket, érdemes pszichológiai oldalról megközelítenie a jelenséget.

Hazugság és hazugság között is óriási a különbség. Lehet önzetlenül hazudni, a másik megnyugtatására, s vannak az ártóbb szándékú hazugságok, melyek következménnyel járhatnak. A tanulmányok rávilágítottak arra is, hogy a nők gyakrabban hazudnak önzetlenül, a férfiak hazugságára pedig az önzés a jellemzőbb.

Gyerekek esetében a füllentés oka gyakran a büntetés elkerülése. Felnőtteknél a hatalomgyakorlás is szerepel az okok között.

Mások megvédése is előidézheti az igazság elferdítését. Ha két barát meg akarja védeni egymást és így egymásra való tekintettel elhallgatják az igazságot, akkor az ok a másik személy megóvása.

A privátszféra.

Előfordul, hogy valaki nem szeretne magánéleti kérdésekre válaszolni és bizonyos témákba belemenni, ezért a privátszféra megóvása a célja a valótlan állításnak, ezzel épít ugyanis az illető maga köré védőfalat.

A szégyen elkerülése is szerepet játszik a lódításban. Ha kellemetlennek érzi valaki az igazságot, akkor hazudni kényszerül.

Sokszor azt gondolom nem arra kell törekedni, hogy felfedjük és leleplezzük a hazugságot, hanem hogy megértsük annak valódi okát.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.