Menü

A hazug embert előbb utolérik…

Vajon miért hazudnak az emberek? Mi késztet valakit hazugságra? A tudósok szerint ennek is megvan az oka, ugyanis megállapították, hogy a legfőbb hazugságoknak több típusa van, és mindegyiknek más a célja. Biztosan mindenki füllentett már élete során, a hazugságoknak pedig számtalan oka lehet. A kutatókat régóta foglalkoztatják ezek az okok, melyből több különbözőt állapítottak meg.

Mi ez a néhány tényező?

A megkérdezett emberek hazugságainak közel felét tették ki az öncélú, védekező hazugságok, melyekkel egy esetleges esemény negatív kimenetelét akarták megelőzni, elkerülni. A hazugságokkal meg akarták óvni magukat a kellemetlen következményektől. A második leggyakoribbak a kegyes hazugságok voltak, melyek legfőbb célja, hogy pozitív irányba tereljék az adott beszélgetést. Előfordul, hogy valaki azért nem mond igazat, mert másokat akar megvédeni a kellemetlenségektől.

Az is gyakori, hogy valaki a hazugságot arra használja, hogy önmagát előnyösebb színben tüntesse fel, ezzel előnyhöz jutva. A cél a hazugsággal az, hogy megvalósítsák céljaikat, feljebb jussanak a ranglétrán, vagy manipuláljanak valakit.

Kiderült az is, hogy a szorongó emberek füllentenek legtöbbször, míg az erős önkontrollal rendelkezők a legkevesebbszer.

Ha valaki megérteni szeretné a hazugságokat állító embereket, érdemes pszichológiai oldalról megközelítenie a jelenséget.

Hazugság és hazugság között is óriási a különbség. Lehet önzetlenül hazudni, a másik megnyugtatására, s vannak az ártóbb szándékú hazugságok, melyek következménnyel járhatnak. A tanulmányok rávilágítottak arra is, hogy a nők gyakrabban hazudnak önzetlenül, a férfiak hazugságára pedig az önzés a jellemzőbb.

Gyerekek esetében a füllentés oka gyakran a büntetés elkerülése. Felnőtteknél a hatalomgyakorlás is szerepel az okok között.

Mások megvédése is előidézheti az igazság elferdítését. Ha két barát meg akarja védeni egymást és így egymásra való tekintettel elhallgatják az igazságot, akkor az ok a másik személy megóvása.

A privátszféra.

Előfordul, hogy valaki nem szeretne magánéleti kérdésekre válaszolni és bizonyos témákba belemenni, ezért a privátszféra megóvása a célja a valótlan állításnak, ezzel épít ugyanis az illető maga köré védőfalat.

A szégyen elkerülése is szerepet játszik a lódításban. Ha kellemetlennek érzi valaki az igazságot, akkor hazudni kényszerül.

Sokszor azt gondolom nem arra kell törekedni, hogy felfedjük és leleplezzük a hazugságot, hanem hogy megértsük annak valódi okát.

Önsorsrontás: van ilyen, és abba lehet hagyni

Ha évek, évtizedek óta küzdünk a túlsúllyal, vagy hiába minden, mégsem tudjuk letenni a cigit, lehet, hogy mi is saját magunkat szabotáljuk? Mutatjuk, mire kell figyelni.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.