Menü

Az Apgar értékről

Akinek van gyerkőce már, biztosan hallotta a baba születésénél, hogy megvizsgálták a babát és lediktálnak egy úgynevezett Apgar-értéket, de sokan nem is tudják, hogy valójában mit is jelent.

Az Apgar-teszt dr. Virginia Apgar amerikai orvosról kapta a nevét, aki megalkotta azt a pontrendszert, amivel a mai napig értékelik egy újszülött születése állapotát. Az e teszt előtti időkben sokszor átsiklottak egy baba egészségügyi problémáján, mert nem mérték fel megfelelőképpen az állapotát. Az értékelt állapot alapján kiderülő pontszám segít abban, hogy a szülésnő és orvos el tudja dönteni, szükség lesz sürgősségi vagy intenzív ellátásra a picinek.

Az apgar szónak nem az orvos neve általi jelentése van. hanem ez egy angol nyelvű mozaikszó. Magyar megfelelői a következőek: bőrszín, szívfrekvencia, reflexek, izomtónus, szívfrekvencia. 0, 1, és 2 lehet az érték. Amennyiben mindenben megfelelő értéket kap a baba, akkor 10-es értéket fogunk kapni. A bőrszínnél figyelembe veszik, hogy az egész test normál színű-e, vagy a végtagok színe eltérnek e. A szívfrekvenciánál azt figyelik, hogy a szívverés eléri-e a 100 ütés/percet, vagy annál kevesebb, vagy esetleg nincs is.

A reflexeknél azt nézik meg, hogy tüsszent, köhög-e, ingerlésre sír-e a baba, ha nincs minden rendben, akkor csak grimaszolni fog, legrosszabb esetben semmilyen reakciót nem lehet kiváltani. Az izomtónus vizsgálatánál nézik meg, hogy az izmok aktívak-e, van e spontán mozgás, de lehet, hogy görbültek, kevéssé mozognak, esetleg semennyire sem, vagyis ernyedten lógnak. Végül a légzésnél megfigyelik, hogy normál, egyenletes légzése van-e, vagy gyenge, ami egy esetleges erőtlen sírással párosul, de ne adj Isten, esetlegesen nincs légzés.

Ezen teszteket a születés utáni első és az ötödik percben végzik. Amikor azt látjuk, hogy az érték 8/10, akkor az első percben valami nem volt kielégítő, de az ötödik percre helyreállt. Amikor egy újszülött nem éri el a 8-as számot, akkor addig vizsgálják öt percenként, amíg el nem éri ezt a határértéket. Ne ijedjünk meg, ha az első érték 9-es lesz, nagyon ritka, ha egy baba az első percben mindenben megfelel, hiszen a végtagok a hideg hatására elkékülhetnek, és ez így is marad mindaddig, amíg fel nem melegszik a teste. Amikor az ötödik percben az érték 5-7 közé esik, akkor a kicsit azonnali orvosi felügyelet alá vonják, úgynevezett monitorozásra viszik, lehetséges, hogy oxigénterápiára is szüksége lesz. Az a baba, aki nem éri el az 5-ös értéket, annál azonnal intenzív terápiás ellátást kell alkalmazni.

Alacsony értéket jellemzően azon újszülöttek érnek el, akiknek a terhesség és/vagy a szülés alatt valamilyen nehézséggel kellett szembenézniük. Lehet ez egy veszélyeztetett terhesség, egy koraszülés, egy császármetszés, vagy egy nagyon megerőltető, nehéz szülés is.

Szülőként jó dolog tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek az Apgar-értékek, bár első körben az orvosoknak jelent információt a baba születés utáni állapotáról. Ezzel egyrészt tudhatjuk, hogy miért nem emelik azonnal kisbabánkat a mellkasunkra, hiszen vizsgálják, másrészt a későbbiekben ezek az értékek irányadóak lehetnek egy magasabb életkorban jelentkező probléma esetén.

A komolyzene hatása a babákra

Tanulmányok igazolták, hogy a komolyzene, - kifejezetten a babáknak komponált komolyzene – segítik a kicsik fejlődését. A babák és a zene kapcsolata összefüggéseiről beszélgetünk ma.

Újra hódít a borostyánkő, de valóban használ?

A népi hagyomány szerint, a borostyánkőből készült nyaklánc, csillapítja a fogzás okozta fájdalmakat, ezért a szülők előszeretettel aggatják, gyermekeik nyakába. De vajon tényleg hatásos, vagy csak gyógyító hatás nélkül pusztán életveszélyes?

Mit egyen a sportoló gyerek?

Bennem időről időre felmerül, s talán nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy mivel etessem a sportoló gyerekeimet? Edzés után általában kamasz fiaim farkaséhesek, a vasszeget is megennék, ilyenkor azonban létfontosságú a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

Mikor kell pszichológushoz fordulni egy gyermekkel?

Amennyiben a szülők elbizonytalanodnak, nem tudnak megérteni valamit gyermekük viselkedésében, bátran keressenek fel egy szakembert, már csak a saját maguk megnyugtatása végett is. (Gyermek pszichodiagnosztika) Egyáltalán nem biztos, hogy a gyermeknek is részt kell vennie majd a pszichológussal történő konzultációban. Olyan esetekben, amikor egy trauma nagyon friss (válás, haláleset), sokkal inkább a szülőnek kell segítség, miként kezelje gyermekét és a kialakult helyzettel járó problémákat.

Megmutatni a kimondhatatlant

Nem is gondolnánk, de a kommunikáció igen bonyolult folyamat. Ehhez a képességhez még számos egyéb területnek a fejlődése, érése járul hozzá. Ebbe, csak akkor gondolunk bele, amikor minket vagy családunkat ér egy olyan szerencsétlenség, hogy meg kell küzdenünk azért, hogy megértsük egymást. De milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre jelenleg?