Menü

Az Apgar értékről

Akinek van gyerkőce már, biztosan hallotta a baba születésénél, hogy megvizsgálták a babát és lediktálnak egy úgynevezett Apgar-értéket, de sokan nem is tudják, hogy valójában mit is jelent.

Az Apgar-teszt dr. Virginia Apgar amerikai orvosról kapta a nevét, aki megalkotta azt a pontrendszert, amivel a mai napig értékelik egy újszülött születése állapotát. Az e teszt előtti időkben sokszor átsiklottak egy baba egészségügyi problémáján, mert nem mérték fel megfelelőképpen az állapotát. Az értékelt állapot alapján kiderülő pontszám segít abban, hogy a szülésnő és orvos el tudja dönteni, szükség lesz sürgősségi vagy intenzív ellátásra a picinek.

Az apgar szónak nem az orvos neve általi jelentése van. hanem ez egy angol nyelvű mozaikszó. Magyar megfelelői a következőek: bőrszín, szívfrekvencia, reflexek, izomtónus, szívfrekvencia. 0, 1, és 2 lehet az érték. Amennyiben mindenben megfelelő értéket kap a baba, akkor 10-es értéket fogunk kapni. A bőrszínnél figyelembe veszik, hogy az egész test normál színű-e, vagy a végtagok színe eltérnek e. A szívfrekvenciánál azt figyelik, hogy a szívverés eléri-e a 100 ütés/percet, vagy annál kevesebb, vagy esetleg nincs is.

A reflexeknél azt nézik meg, hogy tüsszent, köhög-e, ingerlésre sír-e a baba, ha nincs minden rendben, akkor csak grimaszolni fog, legrosszabb esetben semmilyen reakciót nem lehet kiváltani. Az izomtónus vizsgálatánál nézik meg, hogy az izmok aktívak-e, van e spontán mozgás, de lehet, hogy görbültek, kevéssé mozognak, esetleg semennyire sem, vagyis ernyedten lógnak. Végül a légzésnél megfigyelik, hogy normál, egyenletes légzése van-e, vagy gyenge, ami egy esetleges erőtlen sírással párosul, de ne adj Isten, esetlegesen nincs légzés.

Ezen teszteket a születés utáni első és az ötödik percben végzik. Amikor azt látjuk, hogy az érték 8/10, akkor az első percben valami nem volt kielégítő, de az ötödik percre helyreállt. Amikor egy újszülött nem éri el a 8-as számot, akkor addig vizsgálják öt percenként, amíg el nem éri ezt a határértéket. Ne ijedjünk meg, ha az első érték 9-es lesz, nagyon ritka, ha egy baba az első percben mindenben megfelel, hiszen a végtagok a hideg hatására elkékülhetnek, és ez így is marad mindaddig, amíg fel nem melegszik a teste. Amikor az ötödik percben az érték 5-7 közé esik, akkor a kicsit azonnali orvosi felügyelet alá vonják, úgynevezett monitorozásra viszik, lehetséges, hogy oxigénterápiára is szüksége lesz. Az a baba, aki nem éri el az 5-ös értéket, annál azonnal intenzív terápiás ellátást kell alkalmazni.

Alacsony értéket jellemzően azon újszülöttek érnek el, akiknek a terhesség és/vagy a szülés alatt valamilyen nehézséggel kellett szembenézniük. Lehet ez egy veszélyeztetett terhesség, egy koraszülés, egy császármetszés, vagy egy nagyon megerőltető, nehéz szülés is.

Szülőként jó dolog tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek az Apgar-értékek, bár első körben az orvosoknak jelent információt a baba születés utáni állapotáról. Ezzel egyrészt tudhatjuk, hogy miért nem emelik azonnal kisbabánkat a mellkasunkra, hiszen vizsgálják, másrészt a későbbiekben ezek az értékek irányadóak lehetnek egy magasabb életkorban jelentkező probléma esetén.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.