Menü

A nikotinról, amit tudni érdemes

A nikotint akkor említjük, amikor a dohányzásról beszélünk, de tudjuk, hogy mi is az és hogyan hat a szervezetünkre?

A nikotin a dohánynövény leveleiben található pszichoaktív vegyület, ami akkor jut a szervezetünkbe, amikor valamilyen dohányterméket használunk, vagyis például dohányzunk. Tulajdonképpen a cigaretta füstjében képződő hatóanyag. Rendkívül addiktív, azaz sokkal könnyebben kialakít függőséget, mint másfajta illegális drogok. először az amerikai őslakosok kezdték használni olyan módon, hogy a dohánylevélből rakott tűz és az abból keletkező füst belélegzésével egy bódult állapotot idéztek elő. Ők erre nem, mint élvezet cikkre gondoltak, hanem inkább rituálék alapjaként szolgált. Innen terjedt el Amerika, majd a felfedezők révén Európa szerte is.

A cigarettához, a pipához és a szivarkához is dohányleveleket használnak, ezek ugyanazon az elven működnek, az égetés során belélegzett füst a lényeg. A másik fajtája a fogyasztásának a száraztubák, vagy rágódohány rágása. Ne gondoljuk, hogy az e-cigaretta, vagy a vízipipa kevésbé káros, hiába ezt üzeni a vevőkörnek, mert a bennük található nikotin pont ugyanannyira káros, mint az elégetett fajtájában.

A lényeg abban rejlik, hogy a nikotin hatást gyakorol az agy „jutalmazó központjára”, gyenge hatása a stressz csökkentése, a reakciók gyorsítása, és az álmosság érzetének csökkentése. A szervezetre gyakorolt élettani hatásai közé tartozik a pulzusszám emelése, az étvágy csökkentése, ebből következik később a magas vérnyomás és az is, hogy ha az esetek többségében, akik abbahagyják a dohányzást, hízni kezdenek. Kellemetlen mellékhatása még a remegés, az izomgörcs és fokozottabb verejtékezés. Mint minden stimuláns szert, ezt is túl lehet adagolni, ami fejfájást, hányingert, hasmenést, izomgyengeséget okoz.

Fontos megjegyezni, hogy dohányzásnál a nikotin mellett sok ás káros összetevő is jelen van, gondoljunk itt a kátrányra, és szénmonoxidra is. Ezek hatással vannak a légutakra, a hörgők működésének teljesítményére, lerakódnak a szervezetben, tüdőben és magas kockázatot jelentenek a daganatos betegségek kialakulásában. Amikor valaki úgy dönt, hogy az egészségesebb életformára vált és megszabadul ettől a káros szenvedélytől, akkor komoly elvonási tünetekkel kell szembenéznie. Szájszárazság, éhség, vagy állandó nassolási inger, álmosság, melyet alvászavar követ, koncentrációs képesség csökkenés, fejfájás, ingerlékenység és rosszabb esetben agresszivitás is hatalmába kerítheti a leszokással küzdő illetőt.

Ezek a tünetek az első két hétben a legerősebbek, majd szépen lassan csökkennek. Manapság rengeteg útja van a leszokásnak. Először is magukkal kell rendezni, hogy meg akarunk szabadulni tőle, utána pedig, ha gyengének érezzük magunkat ehhez a megpróbáltatáshoz, segítséget nyújtanak a gyógyszerek, rágógumik, tapaszok. A gyógyszeres kezelést akkor alkalmazzák inkább, amikor egy leszokónak valamilyen betegséggel kell együtt élnie, és azonnal meg kell állítani a nikotin szervezetbe való jutását. Ezen gyógyszerek hasonló hatásmechanizmus alapján működnek és mindig orvosi felügyelet kell hozzá, ezért vény nélkül nem is kaphatóak.

A nikotin egy erős függőséget okozó pszichoaktív vegyület, melytől nehéz szabadulni, ha a szervezet igényli, ne féljünk segítséget kérni a dohányzásról való leszokáshoz.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.