Menü

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai, avagy hogyan fogyasszunk belőlük kevesebbet?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Valóban fontos a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását visszaszorítanunk, sőt, ha lehet, akkor teljesen kivonnunk a hétköznapi étrendünkből, de melyek ezek az élelmiszerek?

Feldolgozott élelmiszernek nevezünk minden olyat, ami konzervdobozba került, előfőzött, mélyhűtött, pasztőrözött vagy előre csomagolt, továbbá feldolgozott élelmiszer, ami különböző átalakításokon ment keresztül, adalékanyagok hozzáadásával készül és magas zsír-és cukortartalmon jellemzi, ezeken felül pedig számos úgynevezett „E” betűt tartalmaz.

Természetesen a feldolgozott élelmiszereknek is vannak fokozatai, egy csomagolt felvágott vagy sajt nem említendő egy lapon a zacskó csokis keksz vagy csipsz összetevőivel, káros hatásaival.

Általában a legkárosabbak azok, amikben sok adalékanyag, nátrium, só, cukor, zsír és egyéb összetevők kapnak helyet, ezeket mindenképp kerülni kell. „E” betű és „E” betű között is van különbség, ugyanis sok minden ezek közül természetes és veszélytelen, például természetes színezék, aroma vagy tartósítószer. Más adalékanyagok viszont nem veszélytelenek, ezért érdemes utánajárni adott élelmiszer összetevőinek.

A fagyasztott élelmiszerek között vannak teljesen ártalmatlanok, például a zöldségek, de ha a mirelit pizzát vizsgáljuk meg közelebbről, akkor látható, hogy telis-tele van mindenféle olyan anyaggal, ami káros az egészségünkre. Ugyanígy rangsorolhatjuk a konzerveket, aszalt gyümölcsöket, csomagolt húsokat, sajtokat.

Óvakodjunk azoktól a termékektől, amely túladalékanyagozott, tele van tömegnövelővel, ízfokozóval. zsírral, sóval.

Az egészséges életmódból ki kell hagyni a csipszeket, ahogyan a zacskós leveseket és instant ételeket, sokat segít az életmódváltoztatásunkban, ha ezeket a típusú ételeket minimálisra csökkentjük.

Na igen, mondani könnyű, de hogyan tudjuk csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását mai rohanó világunkban, amikor szinte mindent készen szeretnénk és azonnal?

Nos részesítsük előnyben az egészséges nassolnivalókat a csokis keksz és csipsz helyett, például a dióféléket és olajos magokat. Értékes alapanyag a zabpehely a reggeli kásánkhoz, melyet nem érdemes zacskósan, félkész állapotban megvásárolni, hiszen pillanatok alatt elkészül.

Vásároljunk aszalt gyümölcsöt, sótlan magokat, teljes kiőrlésű kekszet, darabolt zöldséget és gyümölcsöt, és legyen nálunk, ha megéhezünk.

A fehér liszttel készült pékárut, tésztákat cseréljük teljes kiőrlésűekre, a fehér rizst barna rizzsel, esetleg bulgurral, quionával helyettesíthetjük. Ezek egészségesebb és rostban gazdagabb alternatívák.

A különféle üdítők is feldolgozott élelmiszernek számítanak, ezek helyett igyunk inkább csap- vagy tisztított vizet, cukor nélküli teát, ízesített vizet. Minél több ételt és italt magunk készítsünk el!

Vásárolni pedig soha ne üres gyomorral, éhesen menjünk, mert könnyen elcsábulunk azokra az egészségtelen ételekre, italokra, amit a szemünk megkíván.

Az érzelmi zsenik köztünk járnak – avagy miért nem elég az IQ a boldogsághoz

Képzeljék el, hogy van valaki, aki nem biztos, hogy ő a legokosabb a szobában, mégis mindenki szereti, vele könnyű beszélgetni, és valahogy mindig tudja, mit kell mondani. Ő az a típus, akinek nem esik nehezére kezelni a stresszt, empatikus, és nem omlik össze egy kritika hallatán sem.

Így működik a néma segélykérés

Egy balatonboglári étteremben egy nő a bántalmazottak kézjelzésével kért segítséget a pincértől. A személyzet azonnal értesítette a rendőrséget, akik a nő volt párját bilincsben vitték el. A Sign for Help kézjel a családon belüli erőszak áldozatainak segít csendben jelezni, ha veszélyben vannak.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

A gyermekkori játék nyomai felnőttkorban

Sokszor azt hisszük, hogy a játék – általánosságban értve – csak a fiatalok számára szórakoztató. Holott a valóság éppen az ellenkezője, ugyanis a sport az egyik legfontosabb alap, amire a test és a lélek épül. Nem csupán szabadidős tevékenység, hanem a fejlődés motorja, ami már korán megtanít arra, hogyan bánjunk önmagunkkal, a szervezetünkkel és a másik emberrel.

Kell-e ma bölcsőde a gyerekeknek?

A kérdés, hogy meddig érdemes egy babát a saját környezetében nevelni, ma már nem csak a családok pénztárcáján múlik. Társadalmi, munkahelyi, sőt, identitásbeli kérdés is jellemzi ezt a témakört. Egyre több fiatal szülőnek kell eldöntenie, meddig maradjon otthon a kicsivel. Sokan már kétéves kor körül beíratják a bölcsődébe, hogy közösségben fejlődhessen, miközben ők visszatérnek dolgozni.