Menü

Kik azok a mandula anyák?

A kifejezést bevallom nem ismertem, utána is olvastam, hogy kikről is van szó, s megdöbbenve tudtam meg, hogy a mandula anyák azok, akik állandó fogyókúrával mérgezik lányaik életét. Honnan ez a kifejezés, miért mandula és miért viselkednek így? Erről lesz szó mai cikkünkben.

Vajon meddig lenne elég pár szem mandula egy nap folyamán? Bele se gondoljunk ebbe, nehogy már a gondolattal étkezési zavar szülessen némelyek fejében, mindössze azért hoztam fel a témát, hiszen a mandula anya kifejezés innen ered. Néhány szem mandula alapos elrágcsálásával próbálják éhségüket megszüntetni, ezáltal tovább bírni a nyilvánvaló koplalást, hogy a lehető legtovább a legkarcsúbbak maradjanak.

A fogalom új, de a jelenség régi, hiszen a koplalás, az önsanyargatás, a vékonyság hajszolása, a bűntudat érzése evés után nem újkeletű. A fogyókúra megszállottjai talán étkezési zavarukat sosem ismerik el nyíltan, pedig számukra a vékonyság mindennél fontosabb.

A mandula anyák lányaikat is ebbe a betegségbe hajszolják, hiszen nekik is azt tanácsolják, hogy mindössze pár szem mandulát rágcsáljanak és ezzel csillapítsák éhségüket.

Sajnos nem segít a helyzeten, hogy a vékonyság évtizedeken keresztül volt a szépség alapvető jelképe, s ez a trend talán most igyekszik megtörni és kilépni abból a kliséből, hogy csak egyféle szépség létezik.

Nagyon veszélyes, amit a mandula anyák tesznek lányaikkal hiszen már korán kialakítják bennük az étellel, étkezéssel való nem megfelelő kapcsolatukat, amitől akár életük végéig étkezési zavarban szenvedhetnek és ez súlyos következményekkel járhat.

Olyan mandula anyáról is olvastam, aki felszólította gyermekék a sport abbahagyására, ugyanis csak „étvágyat csinál”.

A legfontosabb dolog, amit egy anya tehet a lánya számára, hogy egészséges életmódra, rendszeres sportra tanítja a gyermekét, ebben mutat példát, nem a kalóriák megszállott számolgatásában.

Meg kell tanítani őket arra, hogy szépségük nem függ attól, hogy mit mutat a mérleg, nem attól lesz valaki boldogabb, ha minél többet fogy, hanem számtalan más csodás tulajdonságért, melytől ők is értékes emberek, ennek pedig semmi köze sincs ahhoz, hogy aznap mit ettek.

Természetesen nem fogom a másik végletű szülőt sem dicsérni, akik „tömik” gyerekeiket, akik egész nap édességet tolnak a gyerekükbe és mozgásszegény életmód jellemzi őket.

A hangsúly és az arany középút a mértékletességen van. Ha pedig bárki cikkem elolvasása után saját evészavarára ismer, soha nem késő felkeresni egy szakembert, aki önsanyargatás helyett megfelelően összeállított étrenddel segíti, hogy csinosak, karcsúak, mégis egészségesek és fittek, erősek, boldogok lehessünk.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.

A komolyzene hatása a babákra

Tanulmányok igazolták, hogy a komolyzene, - kifejezetten a babáknak komponált komolyzene – segítik a kicsik fejlődését. A babák és a zene kapcsolata összefüggéseiről beszélgetünk ma.

Újra hódít a borostyánkő, de valóban használ?

A népi hagyomány szerint, a borostyánkőből készült nyaklánc, csillapítja a fogzás okozta fájdalmakat, ezért a szülők előszeretettel aggatják, gyermekeik nyakába. De vajon tényleg hatásos, vagy csak gyógyító hatás nélkül pusztán életveszélyes?

Mit egyen a sportoló gyerek?

Bennem időről időre felmerül, s talán nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy mivel etessem a sportoló gyerekeimet? Edzés után általában kamasz fiaim farkaséhesek, a vasszeget is megennék, ilyenkor azonban létfontosságú a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

Mikor kell pszichológushoz fordulni egy gyermekkel?

Amennyiben a szülők elbizonytalanodnak, nem tudnak megérteni valamit gyermekük viselkedésében, bátran keressenek fel egy szakembert, már csak a saját maguk megnyugtatása végett is. (Gyermek pszichodiagnosztika) Egyáltalán nem biztos, hogy a gyermeknek is részt kell vennie majd a pszichológussal történő konzultációban. Olyan esetekben, amikor egy trauma nagyon friss (válás, haláleset), sokkal inkább a szülőnek kell segítség, miként kezelje gyermekét és a kialakult helyzettel járó problémákat.