Menü

Kik azok a mandula anyák?

A kifejezést bevallom nem ismertem, utána is olvastam, hogy kikről is van szó, s megdöbbenve tudtam meg, hogy a mandula anyák azok, akik állandó fogyókúrával mérgezik lányaik életét. Honnan ez a kifejezés, miért mandula és miért viselkednek így? Erről lesz szó mai cikkünkben.

Vajon meddig lenne elég pár szem mandula egy nap folyamán? Bele se gondoljunk ebbe, nehogy már a gondolattal étkezési zavar szülessen némelyek fejében, mindössze azért hoztam fel a témát, hiszen a mandula anya kifejezés innen ered. Néhány szem mandula alapos elrágcsálásával próbálják éhségüket megszüntetni, ezáltal tovább bírni a nyilvánvaló koplalást, hogy a lehető legtovább a legkarcsúbbak maradjanak.

A fogalom új, de a jelenség régi, hiszen a koplalás, az önsanyargatás, a vékonyság hajszolása, a bűntudat érzése evés után nem újkeletű. A fogyókúra megszállottjai talán étkezési zavarukat sosem ismerik el nyíltan, pedig számukra a vékonyság mindennél fontosabb.

A mandula anyák lányaikat is ebbe a betegségbe hajszolják, hiszen nekik is azt tanácsolják, hogy mindössze pár szem mandulát rágcsáljanak és ezzel csillapítsák éhségüket.

Sajnos nem segít a helyzeten, hogy a vékonyság évtizedeken keresztül volt a szépség alapvető jelképe, s ez a trend talán most igyekszik megtörni és kilépni abból a kliséből, hogy csak egyféle szépség létezik.

Nagyon veszélyes, amit a mandula anyák tesznek lányaikkal hiszen már korán kialakítják bennük az étellel, étkezéssel való nem megfelelő kapcsolatukat, amitől akár életük végéig étkezési zavarban szenvedhetnek és ez súlyos következményekkel járhat.

Olyan mandula anyáról is olvastam, aki felszólította gyermekék a sport abbahagyására, ugyanis csak „étvágyat csinál”.

A legfontosabb dolog, amit egy anya tehet a lánya számára, hogy egészséges életmódra, rendszeres sportra tanítja a gyermekét, ebben mutat példát, nem a kalóriák megszállott számolgatásában.

Meg kell tanítani őket arra, hogy szépségük nem függ attól, hogy mit mutat a mérleg, nem attól lesz valaki boldogabb, ha minél többet fogy, hanem számtalan más csodás tulajdonságért, melytől ők is értékes emberek, ennek pedig semmi köze sincs ahhoz, hogy aznap mit ettek.

Természetesen nem fogom a másik végletű szülőt sem dicsérni, akik „tömik” gyerekeiket, akik egész nap édességet tolnak a gyerekükbe és mozgásszegény életmód jellemzi őket.

A hangsúly és az arany középút a mértékletességen van. Ha pedig bárki cikkem elolvasása után saját evészavarára ismer, soha nem késő felkeresni egy szakembert, aki önsanyargatás helyett megfelelően összeállított étrenddel segíti, hogy csinosak, karcsúak, mégis egészségesek és fittek, erősek, boldogok lehessünk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

Kik a helikopter- és fűnyíró szülők?

A helikopter szülőség fogalmával talán már többen is találkozhattunk. A fűnyíró szülő tulajdonképpen ennek csak egy továbbfejlesztett változata, amely nemrégiben került be a köztudatba. Míg a helikopterszülőség csak egyfajta túlgondoskodást jelent, addig a fűnyíró szülők azon emberek, akik a gyerekük útja elöl szó szerint minden akadályt elhárítanak, akár mások kárára is. Az írásban arra kaphatunk választ, hogy mi motiválja ezen szülőket? Valamint, hogy hogyan árthatnak ezzel gyereküknek.

A helyes fogápolási szokások kialakítása gyermekkorban

Nem lehet szépíteni, gyermekeink fogápolási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezt pedig az jelzi, hogy szakemberek felhívták a figyelmet: rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai. Már az iskolás éves gyerekek több, mint felének vannak fogproblémái Magyarországon, s a helyzet egyre romlik.

Vérzés terhesség alatt

A vérzés terhesség alatt minden kismamát nagyon megrémíthet! Gyakran egyszerű ok állhat a hátterében, de mindenképpen nagyon komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is előidézhet!

A középső gyerek szindróma

Azokban a családokban, ahol legalább három gyerkőc van, ismerős lehet a kérdés, hogy a középső gyermek viselkedése a többiekéhez képest renitens, ennek a hátterében pedig egy a köztudatba is beivódott felismerés áll, a középső gyerek szindróma.