Menü

Milyen futócipőt válasszunk?

A futócipők nem csak egy divatos kiegészítők, amikből a futás szerelmesei válogatnak. Valójában a leggyakoribb hiba, amit a kezdő futók elkövetnek, az, hogy egy hétköznapi, használt cipőben futnak. Ez azért van, mert azt gondolják, úgysem nagy távról van szó, ráadásul csak most kezdtek bele, ráérnek beruházni egy futócipőre. Azonban nem csak arról van szó, hogy a megfelelő cipővel javul a teljesítményünk. Az egészségünket is szolgálja, hiszen segít megelőzni a különböző ízületi problémákat és az esetleges fájdalmas baleseteket is.

A futócipőkből alapvetően 2 fajtát különböztetünk meg. Az egyik a terepfutásra alkalmas futócipő, a másik pedig az aszfaltra vagy egyéb kemény felületre szánt. Persze ezeken belül is rengeteg márka található, kezdőknek és profiknak egyaránt, valamint különböző lábformákhoz és futóstílushoz illő cipőt is találunk a felszerelt cipőboltok polcain.

Az terepfutásra alkalmas futócipőket, ahogy a neve is mutatja, kifejezetten terepre tervezték. Ez abban nyilvánul meg, hogy az ilyen futócipők nehezebbek, keményebbek és strapabíróbbak, mint az aszfaltra szánt társaik és a legtöbb esetben a talp teljesen gumiborítású, mélyen barázdált. Gyakran vízálló réteg is kerül a cipőre amiatt, hogy sáros, vizes terepen is helyt kell állnia. A lényeg, hogy a talaj egyenetlenségeit korrigálja úgy, hogy közben stabilan tartja a lábat és erős elrugaszkodást biztosít a puha felületről is.

Az aszfaltra, vagy mondhatni városi futásra szánt futócipők egészen más felépítésűek. Ebben az esetben a futófelület sima és kemény, így sokkal fontosabb az, hogy a cipő elvezesse és csillapítsa a becsapódás erejét. A városi futásra szánt cipők általában könnyűek, rugalmasak és vastagon párnázottak, valamint anyaguk is inkább légáteresztő és vékony. A talpon sokszor nincs vagy kevés a védő gumiréteg.

A futóstílust tekintve három kategóriáról beszélhetünk, bár tulajdonképpen nem is feltétlen stílusról van szó, hanem a lábunk formájából adódó más jellegű terhelésről. Az egyik kategória a neutrális, amikor a láb az ideális helyen gördül végig a saroktól a lábujjakig és nem éri nagyobb terhelés sem a külső, sem a belső ívet. A befelé dőlő vagy másnéven pronáló stílus az, amikor a lábfej belső íve nagyobb terhelést kap, mint a külső és a boka is láthatóan befelé áll a lábfejhez képest.

Ez általában a lapos lábfejű, lúdtalpas embereknél fordul elő. Gyártanak kifejezetten ilyen lábformához futócipőket, amiket stabilizálóval látnak el, hogy kompenzálja a befelé dőlést. A harmadik kategória a kifelé dőlő vagy másnéven szupináló stílus, amikor a lábfejtől a boka kifelé dől és a láb külső éle kapja a nagyobb terhelést. Ez a magas lábboltozatú emberekre jellemző és könnyen áthidalható, ha párnázott futócipőt használunk. Gyakran megerősítik ezeknek a cipőknek a külső élét is, mivel ez, illetve a sarok rész nyeli el a legnagyobb részét a becsapódásnak.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.