Menü

Milyen futócipőt válasszunk?

A futócipők nem csak egy divatos kiegészítők, amikből a futás szerelmesei válogatnak. Valójában a leggyakoribb hiba, amit a kezdő futók elkövetnek, az, hogy egy hétköznapi, használt cipőben futnak. Ez azért van, mert azt gondolják, úgysem nagy távról van szó, ráadásul csak most kezdtek bele, ráérnek beruházni egy futócipőre. Azonban nem csak arról van szó, hogy a megfelelő cipővel javul a teljesítményünk. Az egészségünket is szolgálja, hiszen segít megelőzni a különböző ízületi problémákat és az esetleges fájdalmas baleseteket is.

A futócipőkből alapvetően 2 fajtát különböztetünk meg. Az egyik a terepfutásra alkalmas futócipő, a másik pedig az aszfaltra vagy egyéb kemény felületre szánt. Persze ezeken belül is rengeteg márka található, kezdőknek és profiknak egyaránt, valamint különböző lábformákhoz és futóstílushoz illő cipőt is találunk a felszerelt cipőboltok polcain.

Az terepfutásra alkalmas futócipőket, ahogy a neve is mutatja, kifejezetten terepre tervezték. Ez abban nyilvánul meg, hogy az ilyen futócipők nehezebbek, keményebbek és strapabíróbbak, mint az aszfaltra szánt társaik és a legtöbb esetben a talp teljesen gumiborítású, mélyen barázdált. Gyakran vízálló réteg is kerül a cipőre amiatt, hogy sáros, vizes terepen is helyt kell állnia. A lényeg, hogy a talaj egyenetlenségeit korrigálja úgy, hogy közben stabilan tartja a lábat és erős elrugaszkodást biztosít a puha felületről is.

Az aszfaltra, vagy mondhatni városi futásra szánt futócipők egészen más felépítésűek. Ebben az esetben a futófelület sima és kemény, így sokkal fontosabb az, hogy a cipő elvezesse és csillapítsa a becsapódás erejét. A városi futásra szánt cipők általában könnyűek, rugalmasak és vastagon párnázottak, valamint anyaguk is inkább légáteresztő és vékony. A talpon sokszor nincs vagy kevés a védő gumiréteg.

A futóstílust tekintve három kategóriáról beszélhetünk, bár tulajdonképpen nem is feltétlen stílusról van szó, hanem a lábunk formájából adódó más jellegű terhelésről. Az egyik kategória a neutrális, amikor a láb az ideális helyen gördül végig a saroktól a lábujjakig és nem éri nagyobb terhelés sem a külső, sem a belső ívet. A befelé dőlő vagy másnéven pronáló stílus az, amikor a lábfej belső íve nagyobb terhelést kap, mint a külső és a boka is láthatóan befelé áll a lábfejhez képest.

Ez általában a lapos lábfejű, lúdtalpas embereknél fordul elő. Gyártanak kifejezetten ilyen lábformához futócipőket, amiket stabilizálóval látnak el, hogy kompenzálja a befelé dőlést. A harmadik kategória a kifelé dőlő vagy másnéven szupináló stílus, amikor a lábfejtől a boka kifelé dől és a láb külső éle kapja a nagyobb terhelést. Ez a magas lábboltozatú emberekre jellemző és könnyen áthidalható, ha párnázott futócipőt használunk. Gyakran megerősítik ezeknek a cipőknek a külső élét is, mivel ez, illetve a sarok rész nyeli el a legnagyobb részét a becsapódásnak.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.