Menü

A legjobb vírusölő gyógynövények

A gyógynövények nem gyógyszerek, azonban a bennük található különböző vegyületek révén segíthetnek szervezetünknek felvenni a harcot a vírusokkal és egyéb kórokozókkal. Vannak kifejezetten vírusölő tulajdonsággal rendelkező gyógynövények, melyek kivédhetik a különböző fertőzéseket, illetve már meglévő betegség esetén is javíthatnak a tüneteken.

Bár általában fűszerként használjuk, a bazsalikom kiváló vírusok és baktériumok ellen. Szokatlanul hangzik, de a belőle készült gyógytea nem csak finom, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ilyen például, hogy serkenti a sejtek oxigén ellátását és enyhíti a fejfájást, valamint köhögéscsillapító és idegnyugtató hatása is ismert. Mivel nem teanövényről van szó, így a belőle készült főzet is koffeinmentes.

A következő növény már ismert gyógynövénynek számít és változatos gyógyhatása miatt előszeretettel alkalmazzák különböző, enyhébb betegségek esetén. Az orvosi zsálya fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról híres, gyakran alkalmazzák szájüregi problémák esetén, azonban általános antimikrobiális tulajdonsággal is rendelkezik. A szárában és levelében található vegyületeknek köszönheti mindezt, így a növény ezen részeit alkalmazzuk, ha teát szeretnénk készíteni belőle.

A borsmenta egy sokak által kedvelt gyógynövény, mivel nyáron hűsítő limonádét, télen pedig kellemes aromájú forró teát is készíthetünk belőle. Vírusellenes tulajdonságát a benne található mentolnak és rozmarinsavnak köszönheti, azonban sokszor alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, valamint gyomornyugtatóként.

Bár először Kínában használták fűszer- és gyógynövényként, ma már a világon széleskörben elterjedt és népszerű a gyömbér. Főznek belőle sört, fogyasztják nyersen, fűszerként, teát készítenek belőle, de akár kandírozott desszertként is fogyaszthatjuk. Ezt a változatos felhasználású gyógynövényt a benne található gingerol nevű vegyület teszi értékessé. Amellett, hogy baktérium- és vírusölő tulajdonságú, jótékony hatással van az emésztésre és általánosan a meghűléses betegségekre. A népgyógyászatban ismert szíverősítő hatása is.

Végül pedig egy szintén ismert és közkedvelt fűszernövény, az oregánó. A legtöbb konyhában megtalálható, különösen a mediterrán ízek kedvelőinél. Azonban régen sem csak ételek ízesítésére használták ezt a növényt. Már a görögök is ismerték a fogfájásra és köhögésre kifejtett jótékony hatásait, így előszeretettel alkalmazták ilyen problémákra, valamint mérgek ellenszereként is alkalmazták. Vírus- és baktériumölő tulajdonságát a benne található karvakrol nevű hatóanyagnak köszönheti, amit hatékonyan egészít ki immunerősítő hatása.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.