Menü

A legjobb vírusölő gyógynövények

A gyógynövények nem gyógyszerek, azonban a bennük található különböző vegyületek révén segíthetnek szervezetünknek felvenni a harcot a vírusokkal és egyéb kórokozókkal. Vannak kifejezetten vírusölő tulajdonsággal rendelkező gyógynövények, melyek kivédhetik a különböző fertőzéseket, illetve már meglévő betegség esetén is javíthatnak a tüneteken.

Bár általában fűszerként használjuk, a bazsalikom kiváló vírusok és baktériumok ellen. Szokatlanul hangzik, de a belőle készült gyógytea nem csak finom, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ilyen például, hogy serkenti a sejtek oxigén ellátását és enyhíti a fejfájást, valamint köhögéscsillapító és idegnyugtató hatása is ismert. Mivel nem teanövényről van szó, így a belőle készült főzet is koffeinmentes.

A következő növény már ismert gyógynövénynek számít és változatos gyógyhatása miatt előszeretettel alkalmazzák különböző, enyhébb betegségek esetén. Az orvosi zsálya fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról híres, gyakran alkalmazzák szájüregi problémák esetén, azonban általános antimikrobiális tulajdonsággal is rendelkezik. A szárában és levelében található vegyületeknek köszönheti mindezt, így a növény ezen részeit alkalmazzuk, ha teát szeretnénk készíteni belőle.

A borsmenta egy sokak által kedvelt gyógynövény, mivel nyáron hűsítő limonádét, télen pedig kellemes aromájú forró teát is készíthetünk belőle. Vírusellenes tulajdonságát a benne található mentolnak és rozmarinsavnak köszönheti, azonban sokszor alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, valamint gyomornyugtatóként.

Bár először Kínában használták fűszer- és gyógynövényként, ma már a világon széleskörben elterjedt és népszerű a gyömbér. Főznek belőle sört, fogyasztják nyersen, fűszerként, teát készítenek belőle, de akár kandírozott desszertként is fogyaszthatjuk. Ezt a változatos felhasználású gyógynövényt a benne található gingerol nevű vegyület teszi értékessé. Amellett, hogy baktérium- és vírusölő tulajdonságú, jótékony hatással van az emésztésre és általánosan a meghűléses betegségekre. A népgyógyászatban ismert szíverősítő hatása is.

Végül pedig egy szintén ismert és közkedvelt fűszernövény, az oregánó. A legtöbb konyhában megtalálható, különösen a mediterrán ízek kedvelőinél. Azonban régen sem csak ételek ízesítésére használták ezt a növényt. Már a görögök is ismerték a fogfájásra és köhögésre kifejtett jótékony hatásait, így előszeretettel alkalmazták ilyen problémákra, valamint mérgek ellenszereként is alkalmazták. Vírus- és baktériumölő tulajdonságát a benne található karvakrol nevű hatóanyagnak köszönheti, amit hatékonyan egészít ki immunerősítő hatása.

Hogyan védekezzünk penész ellen házilag?

Hogyan védekezzünk penész ellen, lehetőleg természetes módszerek segítségével? Mai cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk egyszerűen, természetesen, házi módszerekkel!

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

Bébiétel, színdiéta, szélsőséges módszerek! Drasztikus sztárfogyókúrák!

Csinos hölgy rettentően vidáman, friss salátával teli tálból eszik, kezében villa, és
hibátlan csillogó, vakító fogsor. Ki ne ismerné ezeket a diétás reklámképeket? A baj sohasem a diétával van, hanem sokkal inkább azzal, ha valaki drasztikus módszerekhez folyamodik.

Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít

Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.