Menü

A legjobb fehérjeforrások

A fehérje olyan tápanyag a szervezetünk számára, amire az egyik legnagyobb mennyiségben szükségünk van a zsír és a szénhidrát mellett. Természetesen a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is nélkülözhetetlenek az egészségünk fenntartásához, azonban ezekből kisebb mennyiségre van csak szükségünk. A fehérjéket aminosavak alkotják, melyekből 22 található meg az emberi szervezetben. Ezek sorrendje adja meg a fehérjék elsődleges szerkezetét, valamint az aminosavak fajtája és mennyisége is lényeges.

A fehérjéket, a zsírt és a szénhidrátot gyűjtőnéven makrotápanyagoknak is nevezhetjük. A fehérjét általában az izomépítéssel azonosítjuk, pedig rengeteg más funkciója is van. Egyrészt ez telít el a legjobban, ezzel párhuzamosan pedig ez gyorsítja leginkább az anyagcserénket. Bár ezzel talán ellentmondásosnak tűnhet, de a szénhidrátok felszívódását lassítja, ami egészségügyi szempontból rendkívül hasznos. A gyors felszívódású szénhidrátok ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet, ezzel együtt pedig az inzulintermelést is, ami hosszú távon káros lehet, akár inzulinrezisztencia is kialakulhat. Nem véletlen, hogy a már inzulinrezisztenciával küzdőknek is azt tanácsolják, hogy ha szénhidrátot fogyasztanak, mindenképpen válasszanak lassú felszívódásút, illetve fogyasszanak mellé fehérjét vagy zsírt, hogy még jobban lassítsák a felszívódást.

A legjobb fehérjeforrások általában állati eredetűek, mivel a növényi étrendben nem található meg mind a 9 esszenciális, vagyis létfontosságú aminosav. Természetesen nagy odafigyeléssel és úgynevezett komplettálással kiküszöbölhető a probléma, azonban a legjobb, ha minél változatosabban próbáljuk fedezni a fehérjeszükségletünket.

Rendkívül jó és ízletes, ráadásul könnyű fehérjeforrás a pulyka. A pulykahús 100 grammjában 29 gramm fehérje található, valamint, ha a bőr és zsíros részek nélkül fogyasztjuk, diétás szempontból is tökéletes választás.

Bár a szójának magasabb a fehérjetartalma, mégis a sorban következő élelmiszer a tempeh. Ez is szójából készül, ám fermentálással és a végtermékben a babszemek egyben maradnak, így rosttartalma magasabb a szójánál. 100 grammjában 19 gramm fehérje található, valamint rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek és a tápanyagok felszívódását is segíti.

A következő fehérjeforrás a lazac. Amellett, hogy 20% fehérjét tartalmaz, tehát 100 grammjában 20 gramm fehérje található, jó omega-3-zsírsav forrás, ami a szív- és érrendszer egészségének kedvez. Ez nem mondható el a nehéz sertéshúsról, pedig annak 100 grammjában 18 gramm fehérje található, tehát egy szintén fehérjedús élelmiszerről van szó.

Meglepő, de majdnem ugyanennyi, pontosan 15 gramm fehérje található a dióban. Saláták ízesítésére és díszítésére is jó választás, mivel tápanyagban gazdag, valamint a lazachoz hasonlóan omega-3-zsírsav is található benne. Természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert, ezzel támogatva az emésztőrendszer egészségét.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.