Menü

A legjobb fehérjeforrások

A fehérje olyan tápanyag a szervezetünk számára, amire az egyik legnagyobb mennyiségben szükségünk van a zsír és a szénhidrát mellett. Természetesen a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is nélkülözhetetlenek az egészségünk fenntartásához, azonban ezekből kisebb mennyiségre van csak szükségünk. A fehérjéket aminosavak alkotják, melyekből 22 található meg az emberi szervezetben. Ezek sorrendje adja meg a fehérjék elsődleges szerkezetét, valamint az aminosavak fajtája és mennyisége is lényeges.

A fehérjéket, a zsírt és a szénhidrátot gyűjtőnéven makrotápanyagoknak is nevezhetjük. A fehérjét általában az izomépítéssel azonosítjuk, pedig rengeteg más funkciója is van. Egyrészt ez telít el a legjobban, ezzel párhuzamosan pedig ez gyorsítja leginkább az anyagcserénket. Bár ezzel talán ellentmondásosnak tűnhet, de a szénhidrátok felszívódását lassítja, ami egészségügyi szempontból rendkívül hasznos. A gyors felszívódású szénhidrátok ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet, ezzel együtt pedig az inzulintermelést is, ami hosszú távon káros lehet, akár inzulinrezisztencia is kialakulhat. Nem véletlen, hogy a már inzulinrezisztenciával küzdőknek is azt tanácsolják, hogy ha szénhidrátot fogyasztanak, mindenképpen válasszanak lassú felszívódásút, illetve fogyasszanak mellé fehérjét vagy zsírt, hogy még jobban lassítsák a felszívódást.

A legjobb fehérjeforrások általában állati eredetűek, mivel a növényi étrendben nem található meg mind a 9 esszenciális, vagyis létfontosságú aminosav. Természetesen nagy odafigyeléssel és úgynevezett komplettálással kiküszöbölhető a probléma, azonban a legjobb, ha minél változatosabban próbáljuk fedezni a fehérjeszükségletünket.

Rendkívül jó és ízletes, ráadásul könnyű fehérjeforrás a pulyka. A pulykahús 100 grammjában 29 gramm fehérje található, valamint, ha a bőr és zsíros részek nélkül fogyasztjuk, diétás szempontból is tökéletes választás.

Bár a szójának magasabb a fehérjetartalma, mégis a sorban következő élelmiszer a tempeh. Ez is szójából készül, ám fermentálással és a végtermékben a babszemek egyben maradnak, így rosttartalma magasabb a szójánál. 100 grammjában 19 gramm fehérje található, valamint rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek és a tápanyagok felszívódását is segíti.

A következő fehérjeforrás a lazac. Amellett, hogy 20% fehérjét tartalmaz, tehát 100 grammjában 20 gramm fehérje található, jó omega-3-zsírsav forrás, ami a szív- és érrendszer egészségének kedvez. Ez nem mondható el a nehéz sertéshúsról, pedig annak 100 grammjában 18 gramm fehérje található, tehát egy szintén fehérjedús élelmiszerről van szó.

Meglepő, de majdnem ugyanennyi, pontosan 15 gramm fehérje található a dióban. Saláták ízesítésére és díszítésére is jó választás, mivel tápanyagban gazdag, valamint a lazachoz hasonlóan omega-3-zsírsav is található benne. Természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert, ezzel támogatva az emésztőrendszer egészségét.

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!

Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.

Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.