Menü

A gerincjóga hatásai és haszna

A jóga valószínűleg rengeteg ember számára ismert, mint egyfajta mozgásforma. Egyik legismertebb formája a gerincjóga, amely kimondottan a tartásjavítást, valamint a gerincoszlop körüli izomzatokat próbálja meg erősíteni. Ez magában foglalja a légzési gyakorlatokat, a meditációt és az erősítő pózokat is, amelyek célja a pihenés ösztönzése és a stressz csökkentése. A gerincoszlop pedig egy nagyon fontos része a testnek, amelynek a rendszeres mozgás, és törődés jót tesz.

Milyen jógát válasszak?

Ha mozgásszegény életmódot folytatsz, vagy mozogsz már egy ideje, de a jóga még új számodra, akkor érdemes az alapokkal kezdened, ebben az esetben érdemes kezdő foglalkozást választani. Személyes tapasztalat, hogy ismerősökkel, barátokkal közösen járni sokkal motiválóbb tud lenni, legalábbis eleinte. A gerincjóga pedig egyfajta kezdő jógának is tökéletes, és lényegében bármikor ideális elkezdeni. Gyermekként persze más gyakorlatokat kell először végezni, azonban felnőttként a legtöbb csoporthoz bármikor be lehet kapcsolódni, és a gyakorlatok egy átlagos testalkatú, fizikumú ember számára viszonylag kis megerőltetéssel elvégezhetőek. A jóga legtöbbször az egész testet átmozgatja, és van edzésértéke is. A pózok és mozdulatok pedig segítenek, hogy hajlékony és fitt maradj.

Mire számíthatsz egy gerincjóga órán?

Elsősorban mozgásra, hiszen a gerincjóga egyik fő célja a tartásjavítás. A gyakorlatok egyszerűek, szinte mindenki által végezhetőek, ugyanakkor nem feltétlenül könnyűek. A cél összességében a test egészségének helyreállítása, és a mozgásszervi problémák gyógyítása alapvetően a helyes testtartás kialakításával. A gerincjóga gyakorlatai többnyire a tartóizmainkat erősítik, például a gerinc mozgatásáért felelős mélyhátizmokat vagy az ülőmunka miatt elgyengült lapockaközelítőket. Valamint a “sima” jógával szemben nagyobb szerepet kap benne a láb erősítése is. Hosszú távon pedig javítja a tartást, nyújtja az izmokat, és segít a mindennapokban fókuszáltnak maradni is. A különböző jóga pózoknak sokszor van valamilyen speciális, hivatalos neve, ezeket először nehéz lehet követni, viszont legtöbbször az oktatók is segítenek belejönni a gyakorlatokba.

A gyakorlatok relaxációval érnek véget, amikor a cél a testi, lelki és mentális feszültségek feloldása, elengedése. Ez a gyakorlat legtöbbször háton fekvő testhelyzetben történik, és célja, hogy az érzékszerveket a külvilágról a saját testre irányítsa. A relaxáció kiiktatja a test minden akaratlagos mozdulatát. Jó esetben a test teljesen mozdulatlanná válik, ezáltal megpihen az idegrendszer, a lelki és mentális feszültségek oldódnak, az egész test ellazul. Nagyon fontos a csend és a test kényelmes elhelyezése, ezért ha szükséges, egy vékony párnát vagy összehajtogatott takarót tegyünk ilyenkor a fejünk alá.

A légzés fontossága és az első jelek

A helyes tartás és minden mozgás alapja a légzés, amelyre gyakran nem fordítunk kellő figyelmet. A gerincjóga megnyújtja és felszabadítja a borda körüli izmokat, ami a szabad légzés előfeltétele. A gyakorlatok során pontos instrukciókat kapunk arról, hova kell lélegezni (vagy maga a gyakorlat korlátozza a légzést bizonyos irányokban). Így fokozatosan megismerhetjük és tudatosíthatjuk a saját légzésmintánkat, és egyszerű légzőgyakorlatokkal fejleszthetjük azt. A jóga érdekessége, ami eleinte furcsának tűnhet, hogy a légzést ténylegesen lehet valamilyen szinten irányítani, ezzel együtt pedig a test különböző részeire fókuszálni.

A legtöbb esetben legalább 3-4 alkalomnak el kell telnie ahhoz, hogy a jóga hatása érezhető legyen. A tartós eredményhez pedig legalább heti 2 edzés kell 8-10 héten keresztül, viszont ha valaki tényleg megszereti a jógát, akkor könnyedén lehet, hogy rabul is ejti és többször akar menni (hasonlóan más sportokhoz). A gyakorlatokat pedig akár egy szőnyegen is el lehet végezni, mivel többségében nem igényelnek hatalmas területet, ezáltal otthon is lehet fejlődni, a hatás pedig egy idő után egyértelműen pozitív lesz.

Összességében a jógának számos fizikai és szellemi előnye van. A napi rutinba történő beépítése hozzájárulhat egészség javításához, az erő és a rugalmasság növeléséhez, valamint a stressz, a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentéséhez is. A jóga segít relaxálni, fittebbé tesz, lazítja az izmokat és összességében jó hatással lehet az ember mindennapjaira. A gerincjóga valóban mindenki jógája, ha nem vagy sportos, vagy korábban nem szerettél sportolni, akkor is megszeretteti veled a mozgást. Ha már jógázol egy ideje, akkor pedig segít pihenni a mindennapokban, és fejlődni folyamatosan lehet.

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!