Ghí, a csodavaj
- Dátum: 2025.09.13., 19:31
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- ajurvédikus gyógyászat, antioxidáns, bélflóra, ekcéma, emésztés, gyulladáscsökkentő, hidratálás, indiai konyha, vaj, vitamin, zsiradék
Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
A világ konyháiban nagyon sokféle zsiradékot használnak, legyen az állati vagy növényi eredetű. Ahány kultúra, annyiféle szokás és látásmód. A magyar konyhában régebben első sorban az állati zsiradékot használták az ételek elkészítésénél, manapság egyre népszerűbben a növényi zsiradékok, margarinok. Indiában ez kicsit máshogy néz ki, mert ott nem csak főzésre, hanem az ajurvédikus gyógyászatban is előszeretettel használják a ghít, ami egy tisztított vaj. Szerencsére már a világ minden pontján ismerhetik ezt a csodaszert, aminek elkészítése nem egy nagy ördöngösség.
A ghí tehénvajból készül, azaz állati eredetű tejből készített vajból. Az eljárás nem nehéz, csupán egy melegítésre alkalmas edény, egy tűzhely és némi szűrésre használható géz kell hozzá. A lényeg, hogy addig melegítik a vajat amíg az összes víz el nem párolog belőle, felül habosodik, alul pedig egy leülepedett réteg keletkezik. Fontos, hogy ne égessük oda, hanem egy aranysárga folyadékot kapjunk.
Amikor elkészültünk, szépen átszűrjük a gézlapon egy jól záródó edénybe. Miután kihűlt, akár hónapokig is eláll, ha nem érintkezik más folyadékkal, szennyeződéssel, esetleg morzsával. A keletkezett tiszta zsiradék igen magas füstponttal rendelkezik, ezért sütéshez és főzéshez kiváló alapanyag, emellett melegítés közben nem fog kipattogni a lábasból vagy serpenyőből sem. Ne, de nem csak ezért jó ez nekünk, hanem ismert jótékony egészségügyi hatásai miatt is.
A ghí telis-tele van zsírsavakkal, melyek segítik a helyes bélműködést és az emésztést, képes helyrebillenteni a bélflórát. Az ajurvédikus orvoslásban gyulladáscsökkentőként is használják, a testen belül keletkező gyulladások kezelésénél. Ebben a gyógyászatban a haj és a fejbőr ápolására is használjak. Többféle vitamint is tartalmaz, mint A-, D-, E-, és K-vitamint. Külsőleg is alkalmazható, remekül hidratálja a bőrt, sőt, ekcémára, nagyon száraz bőrre és még égési sérülések kezelésére is felhasználható.
Antioxidánsokban is bővelkedik, segít az oxidatív stressz elleni küzdelemben. Azonban érdemes számba venni, hogy ennek a terméknek magas a kalóriatartalma és igazán nem mindegy, hogy miből készül, kizárólag fűvel táplált tehenek tejéből készíthető. Ettől lesz igazán tiszta, adalékoktól mentes vajunk. Érdekessége, hogy laktózérzékenyek is megpróbálhatják fogyasztását, de először csak mértékkel, hiszen minden betegnek egyedi az érzékenységének határa.
A ghí az indiai konyha egyik alapeleme, egy rendkívül egészséges tisztított vaj, melynek remek hatásai vannak egészségünkre. Könnyebb vele a főzés és sütés, és ízletesebbek az vele készült ételek is.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.