Menü

Ékszereink tisztítása házilag

Ha azt szeretnénk, hogy ékszereink hosszú ideig szépek és csillogóak maradjanak vigyáznunk kell az épségükre és gondot kell fordítanunk a tisztán tartásukra. Ha szívesen viselnek ékszereket a kedves olvasóink, akkor a következő tippek jól jöhetnek számukra.

Hogyan vigyázzunk ékszereinkre, hogyan óvhatjuk meg őket, miként végezzük el a tisztítást?

Első és legfontosabb tanács, hogy amikor lakásunkat takarítjuk, vegyük le ékszereinket, s akkor is tegyük ezt, ha fürdünk, zuhanyzunk, sportolunk, úszunk, strandolunk vagy szaunázunk. Sok esetben balesetveszélyes is a használatuk. Lefekvés, alvás előtt szintén a legjobb, ha szintén levesszük az ékszereinket. Parfüm, testápoló sem tesz jót az ékszereknek.

Legjobb a tárolásra egy erre a célra tartott ékszeres doboz, ahol fix helyen tárolhatjuk csecsebecséinket és ahol mindig megtaláljuk őket.

Nézzünk néhány tisztítási tippet!

Az aranyékszerek sokkal szebben fognak csillogni, ha cukros vízbe tesszük őket néhány percre, de hatásos az ecetes rongy használata is. Az ezüstöt is tisztíthatjuk ecet segítségével, ahogy szódabikarbónával is. Tegyük a szódabikarbónát egy fogkefére és dörzsöljük át vele az ezüstékszereket.

Az ezüstözött ékszer feketedése amiatt következik be, hogy nedvesség hatására a levegő kéntartamával a felületen ezüst-szulfid keletkezik. A legegyszerűbb módszer az ezüst fogkrémmel történő tisztítása.

Miért oly népszerű a fogkrém erre a célra?

A fogkrém olyan apró szemcséket tartalmaz, hogy eltávolítja az ezüst-szulfid réteget és fényesíti az ékszert, a célra bármilyen fogkrém megfelel.

A réz ékszereket legjobb, ha légmentesen záródó fa, üveg, porcelán dobozkában vagy kis tépőzáras zacskóban tároljuk.

A vörösréz ékszereket 10%-os ecettel tisztíthatjuk 1:2-es arányban (1 rész ecet, 2 rész víz).

Az ametiszt, a gyöngyház, a türkiz és a topáz a napsugarak hatására veszítenek a színükből, ezért ezeket a köveket ne tegyük ki lehetőleg a közvetlen napfénynek.

Ha drágaköves ékszereink vannak, ezek tisztítását bízzuk szakemberre, ne próbálkozzunk otthoni módszerekkel, vagy vásároljunk speciális ékszertisztító kendőt, mely már több webáruházban kapható.

Remélhetőleg ezekkel a tanácsokkal és ezzel az összefoglalóval hasznos és praktikus, egyszerű tippeket, tanácsokat adtunk ékszereik megfelelő tárolásához és tisztításához.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.