Menü

Hány éves kortól fogyókúrázzon egy gyerek?

Ha az elhízás mértékét szeretnénk megállapítani, akkor az erre legelterjedtebb módszer a testtömeg index, azaz a BMI, melyet úgy lehet kiszámítani, hogy a testtömeget elosztjuk a testmagasság négyzetével. Ha ez az érték 25 fölött van túlsúlyról, ha 30 felett van elhízásról beszélünk.

Nemcsak a BMI érték segít a mérésnél, sokszor a haskörfogatot is nézik, mert a hasi típusú elhízás sajnos ma már nagyon gyakori és ez hajlamosít több egészségügyi problémára is, mint például a cukorbetegség, vagy a szív-érrendszeri megbetegedések. Nőknél 80 cm felett, férfiaknál 94 cm felett bajt jelez!

Sajnos nemcsak a felnőtteknél jelent ez komoly problémát, Magyarországon minden ötödik gyerek elhízott, különösen a 6-8 éves korosztály érintett.

Vajon a gyerekek esetében mikortól beszélhetünk fogyókúráról?

Születéstől kezdve a kicsiket védőnők és gyerekorvosok nézik, fejlődésüket táblázatok alapján követhetjük az adott korokban.

Kisgyerekeknél is érdemes rendszeresen kiszámolni a BMI értéket, mert ha ez az érték 75% fölé emelkedik, a gyermek már a veszélyeztetett, 90% fölötti érték esetében túlsúlyról beszélünk, 97% fölött pedig már az elhízott kategória áll fent.

A gyermekek esetében maga a fogyókúra nem úgy értendő, mint felnőttkorban, hiszen egy fejlődésben lévő szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, a súlygyarapodás ütemét kell lassítani, s koplalás helyett változatos ételeket és több mozgást kell beiktatni a napirendbe. Ha személyre szabott étrend szükséges, akkor ennek kialakításához forduljunk dietetikushoz!

A sok édesség okozza az elhízást?

Nos kétségtelen, hogy a helytelen táplálkozás közrejátszik ebben, a sok édesség is ludas, de az elhízásért több tényező is felel. A mozgásszegény életmód, a sok televíziónézés és számítógépes játék, a félkész bolti ételek, az üres kalóriák és a tápanyagszegény ételek, italok.

Az édességekkel nemcsak az a baj, hogy hizlalnak, hanem, hogy vércukoringadozást is okoznak, gyorsan felszívódnak és a szervezet gyorsan reagál rájuk.

Mit tehetnek a szülők?

A szülők azzal tudnak legtöbbet segíteni, ha példát mutatnak, ha ők maguk is egészségesen étkeznek, megjelenik a mindennapokban a rendszeres mozgás, a közös főzés élménye, a házias és egészségesebb ételek és nassolnivalók.

Biztonsági intézkedések otthon, avagy totyogóval az élet

A bababiztonsági intézkedések elengedhetetlenek, ha tipegővel élünk. Íme néhány fontos biztonsági óvintézkedés, amire szükség van, ha kisgyerek van a háznál.

Otthon hagyni a gyereket egyedül – mire figyelj

Minden gyerek életében eljön az a pillanat, hogy meg kell tanulnia egyedül is otthon maradni, mivel nem ülhet mindig a szoknyánk szélén, de vajon hány éves kortól biztonságos ez? Mire figyeljünk, ha otthon marad egyedül?

Segítség, nem szólal meg a gyerekem – mutizmus gyermekkorban

Vannak olyan gyerekek, akik dacból vagy viccből nem szólalnak meg egy adott szituációban, de vannak olyanok is, akik nem tudnak megszólalni, ők szenvednek egy olyan kommunikációs zavarban, amit mutizmusnak nevezünk.

A helyes fogmosás alapjai

Fogaink egy életen át tartó mindennapos gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, illetve a rendszeres fogorvosi viziteket is. Mire ügyelj fogmosásnál? Milyen eszközökre van szükség a szájhigiénia fenntartásáért?

Nyers zöldség a babának – szabad vagy sem?

Édesanyaként annyi megoldandó feladattal szembesülhet az ember lánya, amennyire korábban nem is számított. Azt hisszük, minden úgy megy majd, mint a karikacsapás, de általában nem így van. Az egyik ilyen megoldandó feladat a hozzátáplálás. El kell döntenem, mikor, mit, mennyit és hogyan adom az újdonságokat a babámnak.