Menü

Szupererős gyógynövények torokfájás ellen

A torokfájás a téli időszakban különösen gyakori panasz, amelynek hátterében a leggyakrabban a rhinovírus okozta megfázás áll, de az influenzafertőzést is jelezheti. Nem szűnő vagy erősödő fájdalom, megduzzadó nyirokcsomók esetén feltétlenül orvos segítségét kell kérni, de enyhe panaszok esetén a házi patika is sokat segíthet.

A torokfájás esetén sokan azonnal gyógyteát főznek, a kamillából, a gyömbérből vagy a hársfából készült forrázat mindegyike alkalmas a gyulladás csökkentésére, a torok fertőtlenítésére, megnyugtatására, a fájdalom csillapítására és a légutak egészségének megőrzésére. Most néhány kevésbé ismert, mégis hatékony gyógynövényt mutatunk, amelyek szintén előkerülhetnek a torokfájás idején.

Az apróbojtorján vagy párlófű teája torok-, mandula-, szájüregi gyulladás és rekedtség esetén is bevethető. Gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású. Cseranyagot, kovasavat, szerves savakat tartalmaz.

Megfázásos tünetekre alkalmazható a málnalevélből készült tea, amely vérzéscsillapító hatású, és segít a torok gyulladt nyálkahártyáján, de nátha, láz esetén is bevethető. Cseranyagokat, A-, C-, E- és B-vitaminokat, flavonoidokat is tartalmaz.

Az ökörfarkkóró szaponinokat, nyálkát, keserűanyagokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, a száraz köhögési ingert enyhíti, hörghurut és rekedtség okozta torokfájás ellen is jó. Nem túl forró vízzel, 15-20 perc áztatással készülhet belőle tea.

A tavaszi kankalinból készült tea szaponinokat, flavont, fenolglikozidát tartalmaz, légúti, köhögéssel járó betegségek, torokgyulladás ellen is alkalmazható.

A szederlevélből készült tea hatóanyagai közé tartozik a csersav, a flavonoidok, a C-vitamin is, gyulladáscsökkentésre a főétkezések előtt érdemes fogyasztani. Torokfájás esetén teaként vagy gargarizálóként is alkalmazható.

A kerek repkény is alkalmazható légzőszervi betegségek, száj- és garatüreg-gyulladás esetén, öblögetőszerként is használatos. Keserű- és cseranyagot, szaponint, kolint, kámfort is tartalmaz. Erős hatása miatt hosszú távon nem javasolt fogyasztani.

A lestyán leginkább fűszerként ismert, de tea is főzhető belőle, amely serkenti az emésztést, és a torok megbetegedését is enyhíti. Angelikasavat, szerves savakat, illóolajat tartalmaz.

Bronchitisre és a tüdő tisztításra a jolly joker a tüdőfűlevél teája. Ahogy a nevében is benne van, mindenféle légúti betegség esetén készíthetünk belőle teát.

Ha letapadt a váladék a hörgőkben, segíthetjük a tisztulást még köptető hatású gyógynövényekkel, erre a kakukkfüvet és a szurokfüvet használjuk. Ezekből is készíthetünk keveréket, de a tüdőfűből kevesebbet adjunk hozzá, mert erősebb az íze.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!