Menü

Legrosszabb reggelik

Mitől lehet rossz egy reggeli? Nos, például attól, hogy hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezünk utánuk. aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciában szenved, nekik különösen fontos, mikor mit esznek, mit reggeliznek.

Az az elmélet, mely szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése – néha megdől, ám legtöbbször még ez az elmélet tartja magát, sok mindent lehet olvasni erről, ám abban van igazság, hogy a reggelire oda kell figyelnünk.

Az helytelen, ha kimarad a reggeli és egy erős kávéval az üres gyomrunkban dolgozni futunk, ez – bármilyen divatirányzat is tarol – véleményem szerint mindenképpen egészségtelen opció.

Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, akkor az nem lesz jó választás számunkra. A cukros gyorsan bekanalazható joghurtok, a cukros gabonapehely, a ragacsos müzliszelet és granola csak a reklámok slágerterméke, mi ne hagyjuk becsapni magunkat!

A reggelizőpelyhek tele vannak hozzáadott cukorral, villámgyorsan felszívódnak, tejjel fogyasztjuk általában, de az inzulinrezisztenciások számára nagyon nem ajánlott reggeli.

A müzli vagy a granola már egy fokkal jobb választásnak tűnhet, hiszen rostban gazdagabb, de hozzáadott cukortartalmuknál fogva éppúgy megemelik a vércukorszintet. A smoothie nagyon divatos pláne valami sikkes shakerben, melyet elvihetünk a munkahelyünkre, ám a cukortartalma rendkívül magas.

Gyors megoldás az instant, bolti, ízesített zabkása, de általában tartalmaz sót és jelentős mennyiségű cukrot, nem jó választás reggelinek, ahogyan a péksütemények sem és a sütemények, lekváros vagy mogyorókrémes kenyér vagy kalács sem.

Értem én, hogy a reklámban azzal indítja a gyerekeket útnak a mintaanyuka vígan énekelve, de mielőtt ennek bedőlnénk, vessünk egy pillantást az összetevőkre, tápértékekre.

Már tudjuk, mit ne együnk, de nézzük meg, milyen a jó reggeli!

Egy jól megválasztott reggeli kellő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt ahhoz, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintet, így nem éhezünk meg hamar.

Ha joghurtra vágyunk, legyen natúr, amiben keverhetünk kevés gyümölcsöt vagy olajos magvakat, a péksütemény ma már a boltban teljes kiőrlésű és cukorcsökkentett verzióban is megtalálható, léteznek hozzáadott cukor nélküli müzlik és granolák, ahogy a pirítós is készülhet teljes kiőrlésű kenyérből melyet főtt tojással, avokádókrémmel, halkrémmel, humusszal, sajtokkal és felvágottakkal is elfogyaszthatunk.

Ha pedig smoothie-ra vágyunk, készítsük el magunk friss gyümölcsökből, zöldségekből, sokszínűen, egészségesen, cukor nélkül, ahogy a zabkásánk is házilag elkészítve a legjobb és legegészségesebb

A napindítás rendkívül fontos, étkezzünk egy jót, igyunk valami finomat, öltözzünk egy csinos, ám kényelmes ruhába és vágjunk neki jókedvűen a napnak! Még akkor is, ha az történetesen egy hétfő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.