Menü

Testépítés és futás együtt?

„Testépítők között futó, futók között testépítő vagyok”- hallottam már ismerősömtől a „kirekesztettségre” utaló gondolatot. Bizony a sportolók nagy része vagy ez, vagy az, ám nem zárja ki egymást a kettő, még ha most számos futó és testépítő edző kap a fejéhez a cikkem címe hallatán. A kettő is létezhet együtt, hadd fejtsem ki, hogyan és miért.

Aki hosszú ideje fut, bizony szembesülhet számos olyan problémával, melyre talán nem is gondolnak sokan, ilyen a futás közben fellépő például a hátfájdalom, vállfájdalom, ezért is fontos a hátizmok erősítése futóként.

Megfelelő időpontokban beiktatott súlyzós, konditermi edzésekkel sokkal jobb erőnléti edzettséget érhetünk el. Az erősítő edzéstől – kevesebb energiabefektetéssel - még gyorsabbak is lehetünk futásaink során!

Természetesen az időzítés nagyon fontos, s az, hogy ismerjük saját testünket, minként reagál a súlyzós edzésre, mennyi idő kell a regenerálódásra. Nem tanácsos egy kemény erősítő edzés után másnap a legnehezebb fokú futóedzéssel folytatni, az izmok fáradtsága miatt nem is menne egyébként olyan erőbedobással és romlana a futóteljesítmény.

Azonban a futást érdemes ötvözni az erősítő edzésekkel, heti kétszer be lehet iktatni az edzéstervezetbe, ám mindezeknél megfelelő regenerálódási, pihenési idővel célszerű számolni.

Futóknak érdemes heti kétszer erősítő edzést végezniük, ami kinézhet úgy, hogy egyik nap könnyű erősítő edzést végzünk mondjuk felsőtestre, másnap egy tempós futást iktatunk be, majd harmadnap alsótestre erősítünk és egy pihenőnap után tempós, vagy könnyű futással folytatjuk a heti edzésmunkát.

Természetesen mindenki más és más, mindenkinél másképp másféle edzésterv működik, ezért ki kell tapasztalnia mindenkinek, hogy nála mi működik hatékonyan.

Saját véleményem futóként az, hogy az elmúlt több, mint egy évtizedben megfigyeltem saját magamon, hogy a versenyek, vagy hosszabb távokra, például maratonokra való felkészülésnél mindenképp szükséges volt beiktatnom a törzsemet, vállamat, hátamat, lábamat erősítő edzéseket, súllyal végzett konditermi munkát, így mindig elkerültem az ízületi problémákat, s a futásból adódó sérülések, húzódások is elkerültek.

Az erősítő kontra futóedzések ellentétéről és/vagy ötvözéséről hosszan lehetne vitázni, azonban bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, nem lehet nem megemlíteni a táplálkozás fontosságát, mely nélkül bármely sportot is űzünk, nem érhetünk el hatékony és hosszútávon pozitív eredményeket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.