Menü

Testépítés és futás együtt?

„Testépítők között futó, futók között testépítő vagyok”- hallottam már ismerősömtől a „kirekesztettségre” utaló gondolatot. Bizony a sportolók nagy része vagy ez, vagy az, ám nem zárja ki egymást a kettő, még ha most számos futó és testépítő edző kap a fejéhez a cikkem címe hallatán. A kettő is létezhet együtt, hadd fejtsem ki, hogyan és miért.

Aki hosszú ideje fut, bizony szembesülhet számos olyan problémával, melyre talán nem is gondolnak sokan, ilyen a futás közben fellépő például a hátfájdalom, vállfájdalom, ezért is fontos a hátizmok erősítése futóként.

Megfelelő időpontokban beiktatott súlyzós, konditermi edzésekkel sokkal jobb erőnléti edzettséget érhetünk el. Az erősítő edzéstől – kevesebb energiabefektetéssel - még gyorsabbak is lehetünk futásaink során!

Természetesen az időzítés nagyon fontos, s az, hogy ismerjük saját testünket, minként reagál a súlyzós edzésre, mennyi idő kell a regenerálódásra. Nem tanácsos egy kemény erősítő edzés után másnap a legnehezebb fokú futóedzéssel folytatni, az izmok fáradtsága miatt nem is menne egyébként olyan erőbedobással és romlana a futóteljesítmény.

Azonban a futást érdemes ötvözni az erősítő edzésekkel, heti kétszer be lehet iktatni az edzéstervezetbe, ám mindezeknél megfelelő regenerálódási, pihenési idővel célszerű számolni.

Futóknak érdemes heti kétszer erősítő edzést végezniük, ami kinézhet úgy, hogy egyik nap könnyű erősítő edzést végzünk mondjuk felsőtestre, másnap egy tempós futást iktatunk be, majd harmadnap alsótestre erősítünk és egy pihenőnap után tempós, vagy könnyű futással folytatjuk a heti edzésmunkát.

Természetesen mindenki más és más, mindenkinél másképp másféle edzésterv működik, ezért ki kell tapasztalnia mindenkinek, hogy nála mi működik hatékonyan.

Saját véleményem futóként az, hogy az elmúlt több, mint egy évtizedben megfigyeltem saját magamon, hogy a versenyek, vagy hosszabb távokra, például maratonokra való felkészülésnél mindenképp szükséges volt beiktatnom a törzsemet, vállamat, hátamat, lábamat erősítő edzéseket, súllyal végzett konditermi munkát, így mindig elkerültem az ízületi problémákat, s a futásból adódó sérülések, húzódások is elkerültek.

Az erősítő kontra futóedzések ellentétéről és/vagy ötvözéséről hosszan lehetne vitázni, azonban bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, nem lehet nem megemlíteni a táplálkozás fontosságát, mely nélkül bármely sportot is űzünk, nem érhetünk el hatékony és hosszútávon pozitív eredményeket.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.