Menü

Agyvérzés – így ismerd fel és cselekedj

Az agyvérzés, másnéven stroke egy nagyon súlyos kórkép, melyet, ha nem ismerünk fel időben és nem fordulunk azonnal orvoshoz, akkor komoly szövődményekkel is szembe kell néznünk. Az alábbi jelekre érdemes odafigyelni, hogy időben cselekedhessünk.

Az agyvérzés az esetek túlnyomó részében akkor alakul ki, amikor valamilyen érelzáródás, vérrög megakadályozza a vér áramlását az agyban. Vannak bizonyos kockázati tényezők, amik hajlamosabbá teszik az embert arra, hogy ilyen jellegű problémával találják szemben magukat. A legfontosabb ilyen életmódbeli tényezők közé tartozik a gyakori alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly, a cukorbetegségek egyes formái, a kezeletlen magas vérnyomás, a túl magas koleszterinszint, vagy az egészségtelen, mozgásszegény életmód. Ide vehetjük azokat a sportokat is, ahol több ütés érheti testrészeinket, főleg a fejünket és nincs megfelelő védelem ennek kiküszöbölésére.

Vannak olyan előjelei az agyvérzésnek, melyek már napokkal vagy órákkal a baj érkezése előtt figyelmeztethetnek bennünket. Ezek a tünetek lehetnek hirtelen fellépő erős felfájás, melyhez nyaki merevség társulhat, szédülés, koordinációs képesség elvesztése, egy oldalra kiterjedő zsibbadás vagy elgyengülés, a beszédben és annak felfogásában fellépő zavartság, látászavarok, vagy akár teljes látásvesztés is.

Beszélhetünk vértelen és vérzéses stroke-ról. A vértelen fajtának kétféle típusát különböztethetjük meg, a trombikus- és az embóliás stroke-ot. A trombikus stroke-nál a vérrög helyben, rögtön az agyban keletkezik, azonnal elzárja az utat, így az agy bizonyos területei oxigén- és a tápanyaghiány miatt elhalnak. Az embolikus stroke esetében a vérrög nem az agyban keletkezik, hanem a testen belül máshol, majd az érhálózaton keresztül az agyi erek valamelyikében akad el. A vérzéses stroke akkor alakul ki, ha valamelyik ér megreped, azáltal tetemes mennyiségű vér kezdi nyomni az agyat, illetve a szakadt ér körüli érhálózatot.

Amennyiben sikerül felismerni a tüneteket, azonnal hívjunk mentőt, mondjuk el, hogy milyen tüneteket tapasztalunk. A hívás közben helyezzük nyugalomba a beteget, ha lehet, akkor félülő helyzetbe, ruháján lazítsunk. Amennyiben görcsroham alakul ki, védjük fejét a rázkódástól, ütődéstől. Féloldali gyengeség, vagy mozgásképtelenség esetén helyezzük stabil oldalfekvésbe, hogy épp testoldala felfelé legyen.

Ez azért nagyon fontos, mert a bénult oldallal ellenkező oldalon keletkezik ilyenkor az agyi probléma, így a vérzéscsillapítás is könnyebb lesz. Maradjunk kapcsolatban a mentőszolgálat diszpécserével, kövessük tanácsait, amíg a mentők kiérkeznek a helyszínre, akik megkezdhetik a szakszerű ellátást és korházba szállítást, ami minden esetben indokolt.

Az agyvérzés, stroke nagyon súlyos egészségben bekövetkező problémákkal járhat, legrosszabb esetben halálos kimenetelű is lehet. Figyeljünk oda életvitelünkre, az árulkodó jelekre, nem csak magunkon, hanem a környezetünkben élő embereknél is, és tartsuk észben, hogy hogyan kell segítenünk ilyen esetben, mert ezzel életet is menthetünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.