Menü

Már megint csak 30 percet késtél

10 perc alatt lebeszélünk egy találkozót a közösségi oldalunkon az ismerősökkel, meg is van az időpont: szombat este 7-kor találkozunk a mozi előtt. Ezután legalább egy ember késik negyedórát, valaki persze biciklivel jön, míg valaki megállapítja, hogy rossz idő van, és emiatt busszal, vagy villamossal megy. Aki pedig már negyedórával ott volt a megadott időpont előtt, kellemetlenül várakozhat a másikra vagy a többi emberre. Avagy neki a legrosszabb az egész várakozási idő. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért késünk el valahonnan, mik a késések legfőbb okai, és hogy mit lehet tenni ellene.

“Az időpont úgymond csak irányadó”

A késések egyik jelensége, hogy például lebeszéli egy baráti társaság, hogy este fél 7-kor találkoznak valahol, majd mindenki késik negyedórát, mivel akkor ért oda a villamos, busz, vagy éppen késve indult el valaki biciklivel. Valaki előtte elment kajálni egy másik ismerősével a közeli étterembe. Alapszabály az is, hogy mindig az késik a legtöbbet, aki a legközelebb lakik az adott helyhez, mert túl későn indul el, aki pedig hosszabb távon kell, hogy ingázzon az bevárja a többieket. Ezekből a késésekből többségében nincs nagy gond, különösen, ha többen is késnek az adott társaságból. Viszont hosszú távon mindig lesz valaki, akit “kikiáltanak” állandó későnek, és kénytelen lesz magán hordani ezt a címkét, vagy változtatni és mindig korábban érkezni. Hosszú távon azonban a folyamatos késés különösen, ha két ember kapcsolatáról beszélünk, akkor modortalan, arrogáns is tud lenni, ha két barát közül folyamatosan csak az egyikőjük késik el, annak az is lehet a kommunikációja, hogy: Az én időm fontosabb, és inkább a másik várjon rám.

Egyszerűen ehhez most nem sok kedvem van

A mindennapokban előfordul az is, hogy valaki nem igazán motivált egy-egy programra, például máshogy reagálunk egy egyszeri fontos eseményre, mint például egy félévente megrendezett egyetemi rendezvényre, vagy egy egyszerű mozizásra. Előfordulhat, hogy az adott illetőnek egyszerűen nem sok kedve van elindulni, túl sokáig időzik el otthon, majd kopra beesik a mozifilm előtt elnézéskérések közepette. Sokszor tapasztalható az is, hogy csak egyfajta “peer pressure”, avagy kortárs nyomás hatására megyünk el valahová, ahol nem feltétlenül érezzük jól magunkat. Ez pedig már alapvetően meghatározza azt is, hogy nem akarunk sietni az adott helyre.

Időérzékelési zavar

Az is fontos tényező, hogy ki mennyire ellenőrzi a valódi időt – tehát nézi az órát – egy elmerült tevékenység közepette. Nem feltétlenül csak a tipikusan késő emberekre jellemző, hogy túlságosan belefeledkeznek egy filmbe, Tv műsorba, videójátékba, vagy éppen egy online cikkbe, és emiatt eszükbe sem jut, hogy: “Már réges-régen úton kellene lennem.” Persze ott van az a jelenség is, hogy szívesebben nézek egy “sorozatot” mintsem, hogy rohanjak a munkahelyi meetingre/találkozóra.

A késések egyfajta elmélet szerint a gyerekkori tapasztalatokból is eredhetnek. Az alacsony önbecsülés, és önbizalomhiány hatására vannak, akik egyszerűen túl sokáig évődnek otthon egy-egy program előtt és emiatt késnek el, az évődés alatt itt nem is feltétlenül az eseményre kell gondolni, hanem hogy mivel menjek az adott helyszínre, mit vegyek fel, kik lesznek ott, kivel tudok majd beszélgetni. Valamint aki gyerekként sokszor elkésett, nem ment el egy-egy iskolai összejövetelre könnyedén lehet, hogy az emiatt kapott “piszkálások”, adott esetben figyelmeztetések hatására megváltozik, és felnőttként mindig ő lesz az, aki időben elindul egy-egy helyszínre. Valamint egy hosszabb barátságban, párkapcsolatban az egyszeri késések nagyon ritkán lesznek meghatározhatóak, sokkal inkább akkor lesz valaki a “késő”, ha visszatérő jelleggel mindig elkésik, vagy akár el sem megy egy-egy eseményre.

Az időérzékelés valamelyest tréningezhető, tanulható, odafigyeléssel és megfelelő önfegyelemmel ha tudjuk magunkról, hogy gyakran késünk el különböző helyekről, akkor lehet tenni a folyamatos elkésések ellen, valamint sokat segíthet egy napirendnek a vezetése, és a fontosabb programok előzetes beírása a naptárba.

Amikor betegség miatt késünk

A késéssel kapcsolatban meg kell említeni a figyelemzavarokat is, ilyen lehet például az ADHD (figyelemhiányos zavar), vagy az ADD is amelyek alapvető jellemzője, hogy nehézséget okoz a feladatok megszervezése, és az érintett a napi tevékenységekben gyakran feledékeny, szétszórt. Az ADHD az idegrendszer fejlődési zavara, amely egyebek mellett a figyelmi fókusz fenntartása/váltása, illetve a végrehajtó funkciók (tervezés, priorizálás, időstrukturálás) zavarával jár. Tehát ha valaki érintett ezekben az állapotokban, akkor borítékolható a késés (szándékosságról ebben az esetben értelemszerűen nem lehet beszélni). Az ADD lényegében az ADHD egyik alváltozata, azonban ebben az esetben a figyelem és időzavar mellett kevésbé jellemző a hiperaktivitás az adott emberre.

Szintén fontos, hogy nem minden ADHD, ami annak látszik. Attól még, mert valaki annyira halogat, vagy éppen nagyon aktív, hogy ez akadályozza a mindennapokban akár felnőttként, akár gyerekként még nem biztos, hogy ADHD-ja van, lehet, hogy „csak” szorong, depressziós valami miatt. A szorongás, depresszió – különösen gyerekként – pedig ugyanúgy vezethet oda, hogy nem akarunk egy-egy eseményre elmenni, részt venni rajta.

Mit lehet tenni?

A késéseknek összességében nagyon sok oka lehet az egyszerű időhiánytól, vagy kedvetlenségtől át, akár különböző betegségek is okozhatják, hogy elkésünk valahonnan. Bizonyos helyzetekben, mint például a különböző figyelemzavarok esetén a késés úgymond nem szándékosan történik, és az illető nem tehet a késéről. Emellett az egyszeri késések ritkán jelentenek problémát, csak ne az érettségi vizsgáról, vagy az egyetemi államvizsgáról késsünk el, mivel akkor tényleg problémát jelent. Odafigyeléssel, jobb időbeosztással pedig tehetünk a folyamatos, notórius késéssel szemben, és elkerülhetjük azt, hogy egy baráti társaságban mi legyünk azok, akik folyamatosan utoljára futnak be.

Személyes példaként megemlíteném, hogy korábban rám is jellemzőek voltak a késések, viszont mostanában pont a korábbiak miatt próbálok odafigyelni arra, hogy időben érkezzek egy-egy megbeszélt eseményre, találkozóra. Bármennyire is furcsa ezt leírni, sokszor jobb érzés tud lenni, ha előbb érünk oda valahova, mint a barát, akivel épp találkozunk. Sokkal elegánsabbnak, nyugodtabbnak érzem magam ilyenkor. Összességében sokkal jobb ez, mint az utolsó utáni pillanatokban otthon keresgélni az elinduláshoz szükséges cuccainkat, és szétidegeskedni magunkat, ráadásul ilyenkor mindig otthon felejtünk valamit, ami kellett volna.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.