Menü

A sóska jótékony hatásai

Jellemzően már kora tavasztól, márciustól érik a sóska és egészen késő őszig gyűjthető, azonban legízletesebb az április időszakban, virágzás előtt. A sóskát több néven is ismerik, például egyes területeken bábikóként, illetve rekenyeként, de általánosan a tavasz első zöld vitaminjának is nevezik.

A sóska Európában őshonos, lágyszárú növény, valamint a keserűfűfélék családjába tartozik. Vastag, nyíl alakú levelei vannak és bugavirágzata. A növény föld feletti részét fogyasztjuk általában, azonban a föld alatti részei is hasznosíthatók, például különböző gyógyászati célokra. A sóska ugyanis nem csak zöldség, hanem gyógynövény is, illetve számos egészségügyi előnye ismert.

A sóskában nagy mennyiségben találhatók ásványi sók, mész, oxálsav, foszfor és vas, valamint jelentős a C-vitamin tartalma is. Ezen kívül fellelhetők benne flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is, illetve gyümölcssav. Utóbbinak köszönheti frissítő, élénkítő hatását, illetve ez teszi közkedvelt fűszernövénnyé is. Található benne továbbá A-, B1-, B2- és B9-vitamin, valamint antioxidánsok is.

Egészségügyi hatásai közül a legismertebbek a vizelethajtó és nyálkaoldó tulajdonságai, valamint jótékonyan hat az immunrendszer védekező-képességére. A népi gyógyászatban vértisztító, méregtelenítő hatása is ismert. Bár nem gyógyhatásként tartják számon, azonban a savanykás ízének köszönhetően étvágygerjesztő tulajdonsága is van.

A benne található A-vitamin a farkasvakság megelőzésében jelentős, valamint javítja a látást. A B-vitaminok a hajhullás ellen hatásosak, a C-vitamin tartalma miatt pedig az immunrendszer erősítése mellett a bőrre is jótékony hatással van. Kalciumtartalma is rendkívül magas, ami a csontok sűrűségét és erősségét javítja, valamint a benne található vas, nátrium és foszfor miatt vérszegénység esetén is ajánlják. A benne található antioxidánsok általános gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Elkészítése is sokszínű, felhasználhatjuk salátákban, de akár levesekben és főzelékként is. Egyes háztartásokban spenóttal együtt készítik el, se sós-tejfölös ízesítéssel is előfordul.

Szószként is kedvelt, leginkább csirkehús vagy tojás mellé, de halak köreteként is találkozni vele. Salátában a zsenge leveleit használjuk fel nyersen, ha pedig teát szeretnénk belőle készíteni, akkor a virágait is felhasználhatjuk. Érdekesség, hogy a sóskateát nem mézzel, hanem fűszerekkel, egészen pontosan fahéjjal, kardamommal és gyömbérrel szokás ízesíteni, valamint hidegen is fogyaszthatjuk.

Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel nagy mennyiségben hasmenést, hányást, hasfájást és émelygést is okozhat, valamint az asztmások és bőrbetegséggel küzdők számára nem ajánlott a fogyasztása.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.