Menü

A sóska jótékony hatásai

Jellemzően már kora tavasztól, márciustól érik a sóska és egészen késő őszig gyűjthető, azonban legízletesebb az április időszakban, virágzás előtt. A sóskát több néven is ismerik, például egyes területeken bábikóként, illetve rekenyeként, de általánosan a tavasz első zöld vitaminjának is nevezik.

A sóska Európában őshonos, lágyszárú növény, valamint a keserűfűfélék családjába tartozik. Vastag, nyíl alakú levelei vannak és bugavirágzata. A növény föld feletti részét fogyasztjuk általában, azonban a föld alatti részei is hasznosíthatók, például különböző gyógyászati célokra. A sóska ugyanis nem csak zöldség, hanem gyógynövény is, illetve számos egészségügyi előnye ismert.

A sóskában nagy mennyiségben találhatók ásványi sók, mész, oxálsav, foszfor és vas, valamint jelentős a C-vitamin tartalma is. Ezen kívül fellelhetők benne flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is, illetve gyümölcssav. Utóbbinak köszönheti frissítő, élénkítő hatását, illetve ez teszi közkedvelt fűszernövénnyé is. Található benne továbbá A-, B1-, B2- és B9-vitamin, valamint antioxidánsok is.

Egészségügyi hatásai közül a legismertebbek a vizelethajtó és nyálkaoldó tulajdonságai, valamint jótékonyan hat az immunrendszer védekező-képességére. A népi gyógyászatban vértisztító, méregtelenítő hatása is ismert. Bár nem gyógyhatásként tartják számon, azonban a savanykás ízének köszönhetően étvágygerjesztő tulajdonsága is van.

A benne található A-vitamin a farkasvakság megelőzésében jelentős, valamint javítja a látást. A B-vitaminok a hajhullás ellen hatásosak, a C-vitamin tartalma miatt pedig az immunrendszer erősítése mellett a bőrre is jótékony hatással van. Kalciumtartalma is rendkívül magas, ami a csontok sűrűségét és erősségét javítja, valamint a benne található vas, nátrium és foszfor miatt vérszegénység esetén is ajánlják. A benne található antioxidánsok általános gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Elkészítése is sokszínű, felhasználhatjuk salátákban, de akár levesekben és főzelékként is. Egyes háztartásokban spenóttal együtt készítik el, se sós-tejfölös ízesítéssel is előfordul.

Szószként is kedvelt, leginkább csirkehús vagy tojás mellé, de halak köreteként is találkozni vele. Salátában a zsenge leveleit használjuk fel nyersen, ha pedig teát szeretnénk belőle készíteni, akkor a virágait is felhasználhatjuk. Érdekesség, hogy a sóskateát nem mézzel, hanem fűszerekkel, egészen pontosan fahéjjal, kardamommal és gyömbérrel szokás ízesíteni, valamint hidegen is fogyaszthatjuk.

Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel nagy mennyiségben hasmenést, hányást, hasfájást és émelygést is okozhat, valamint az asztmások és bőrbetegséggel küzdők számára nem ajánlott a fogyasztása.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.