Menü

Tippek házilag készült játékokra tipegőknek

A baba fejlődése szempontjából, nagyon fontosak a játékok. A gyerek agyfejlődése az első három évben a legintenzívebb, ilyenkor folyamatosan tanul. Felfedez új dolgokat és a közös élmény lehetőséget ad arra, hogy a világból egyre több mindent megtapasztalhassanak. Megállapítható, hogy a sok játék a baba érzékeit, gondolkodását, mozgásfejlődését, beszédét egyaránt fejlesztik.

Az megjegyzendő, hogy minden gyermek más. Különböző ütemben fejlődnek, van, aki lelkesen várja, mikor játszik vele valaki, és olyan baba is akad, aki a kevesebb ingert preferálja. Az érzékenyebb csecsemők a túl sok zajjal járó játékra reagálhatnak nyugtalanul, és sírni kezdhetnek, ezzel szemben a nyugodtabb nebulókat pedig, leköthetik a zajos játékok és a nagy nyüzsgés. Mindenképpen figyelni kell a gyermeknek a tűréshatárát, és ha nagyon fáradt, akkor hagyjuk pihenni.

Ma már mindenféle játékot megvásárolhatunk csemeténknek, de úgy gondolom, hogy mégis nagyobb élmény, ha együtt készítjük el. Illetve ha még olyan kicsi a gyerekünk, hogy nem tud segíteni, akkor a szülő fektet bele energiát. Most pedig nézzünk meg pár olyan játékot, amit mi elkészítettünk vagy fogunk a családban, illetve, amit a környezetemben lévő anyukák ajánlottak, vagy a bölcsödében látunk.

Nyuszik minden mennyiségben. Az egyik bölcsődei nyíltnapon találkoztam a kartondobozból elkészített színbeillesztővel. A kartondobozra különböző színes nyuszikat rajzolunk. Például sárgát, kéket, pirosat, zöldet. Majd mindegyikhez vágunk egy-egy lyukat, amin keresztül a gyerekünk, majd a megfelelő színű labdát be tudja dobni a dobozba. Természetesen ez egyénre szabható, ugyanis a nyuszik helyett rajzolhatunk kisautót, macit, házat, kört vagy bármi mást, illetve a labdák helyet is használhatunk különböző színű kockákat, játékokat. A nagyobb gyerekeknek akár formabedobósra is készíthetjük.

A kartondoboz szerintem az anyukák legjobb barátja, hiszen bármi elkészíthető belőle. Babaház, árnyékjáték, mosógép, sütő, parkolóház, vonatállomás és igazából bármi, amit a gyerek megálmodik.

A következő ötlet, amit kaptam anyukáktól az pedig a peg dolls fafigurák. Ezek lényegében egy egyszerű fabábúk, melyeket kedvünk szerint festhetünk, díszíthetünk. Megfesthetjük babánk kedvenc mesehőseit, vagy akár mi magunk is kitalálhatunk karaktereket. A figurák segítségével pedig elmesélhetjük a történetet. Ennek egy egyszerűbb és olcsóbb változatát is megtaláltam a neten, amikor is a szereplőket kavicsokra festjük. Ez azért is egyszerűbb, mivel a kavicsgyűjtés a nagyobb gyerekeknél úgy gondolom kihagyhatatlan.

A harmadik játék kapcsán csupán egy fedeles dobozra van szükség. Keressünk színes csomagolópapírt, amellyel befedjük a dobozt. A puha tetőre vágjunk egy nyílást, ahova beférnek a kupakok. Tökéletes erre a célra a bébi üveges étel fém fedele, a doboznak pedig választhatjuk a tápszeres üveget is. A baba élvezni fogja, ahogy a fedeleket próbálja bedugdosni a nyíláson.

Végezetül pedig ismét egy üres dobozra lesz szükségünk, amit kilyukasztunk az oldalán. Szerezzünk be különböző színű és szélességű, illetve sokféle tapintható szalagot: bársony, organza, selyem stb. Fűzzük át őket a lyukakon keresztül az egyik oldalon, és húzzuk ki az ellentétes oldalon, hogy azokat könnyen lehessen húzni oda-vissza. Csomózzuk meg a végeit, hogy ne jöjjenek ki.

Kinőheti a gyerekem a tojásallergiát?

Magyarországon a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb ételallergén a gyerekek és a felnőttek körében is.

Miért fontos a gyerekeknek az ebéd utáni alvás?

A délutáni alvás különösen gyermekkorban nagyon fontos. Helytelen az a szülői hozzáállás, hogy „ha nem alszik délután, majd jobban alszik éjjel”, ellenkezőleg, a rendszeres, kiegyensúlyozott délutáni alvás hozzájárul a minőségi éjszakai alváshoz.

Galaktozémia – galaktóz lebontási zavar

Valószínűleg csak azok hallottak erről a betegségről, akiket érint ez a fajta ritka öröklődő rendellenesség, pedig súlyos következményekkel játhat, ha nem fedezik fel időben.

Tanítsuk közlekedni a gyerekeket!

Hogyan közlekedsz biciklivel? Mire kell figyelni, ha átkelünk az úton? Miért fontos a láthatósági jelek, fényvisszaverő eszközök használata, mivel kell felszerelni egy biciklit? Mikor kinek van elsőbbsége? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Beszédfejlesztés, olvasóvá nevelés, na de milyen eszközzel?

A Szókimondóka termékcsalád nagyon komplex. Minden megtalálható egy helyen, ami ahhoz kell, hogy akár, mint mi szülők otthon fejlesszük a gyerekünket. Játszva tanulhatunk nebulónkkal. Emellett, mi magunk válogathatjuk össze, hogy éppen mivel szeretnénk foglalkozni és a használati útmutatóval a helyes használatot is elsajátíthatjuk.