Menü

Édességre vágysz? Egyél gofrit!

A gofri ma már egy világszerte ismert és népszerű ellenállhatatlan édesség. Azonban kevesen tudják, hogy a gofri eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban a belga városokban, különösen Brugge-ben már készítettek olyan süteményeket, amiket ma gofrinak nevezünk.

A gofri eredetileg az „ostya” nevű süteményből fejlődött ki. Az ostya egy vékony, törékeny sütemény, amit általában henger alakúra tekercselnek, és töltelékkel tálalnak. A gofri először a henger alakú ostyákból készült, majd később a tésztát laposabbra nyomták, és így jöttek létre azok a gofrik, amelyeket ma is ismerünk.

Az eredeti gofrikhoz csak néhány egyszerű összetevőre van szükség: lisztre, tojásra, tejpótlóra, vajra, cukorra és sóra. Az összetevőket alaposan össze kell keverni, majd a tésztát a gofri sütőbe kell tenni, amíg aranybarna nem lesz. Ma már számos gofri fajta létezik, melyek összetevőikben és elkészítésükben is különbözhetnek.

A brüsszeli gofri az egyik legismertebb gofri fajta, amelyet sűrűbb tészta és mélyebb, nagyobb méretű zsebek jellemeznek, melyeket általában a tetejére kerülő tejszínhabbal, vagy gyümölcsökkel töltöttek.

A liège-i gofri kisebb, mélyebb zsebekkel rendelkezik, amelyek karamellizált cukros darabokkal vannak megszórva. A liège-i gofri tésztájához egy kis élesztőt is használnak az íz és a textúra fokozása érdekében.

Klasszikus amerikai gofri. Ez egy vastagabb, puha tésztájú, nagyobb méretű gofri, amit általában édes sziruppal és vajjal tálalnak.

A bécsi gofri tészta alapvetően hasonlít a brüsszeli gofrihoz, de vékonyabb és ropogósabb.

Azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek, a gluténmentes gofri kiváló választás lehet. A tészta készítéséhez gluténmentes lisztet használnak, és általában tojásfehérjével és mandulatejjel készül.

Azoknak, akik diétáznak, vagy fogyókúráznak, mondanám, hogy nekik sem kell lemondani a jóról: egészséges gofri is létezik. Az egészséges gofrihoz egészséges összetevőket kell összeválogatni, mint például a teljes kiőrlésű liszt, chia mag, lenmag, banán, joghurt, stb.

Ha még nem kóstoltad volna, vagy csak egyféle receptet kóstoltál, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a többi fenséges gofri receptet is! Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.

Az uborka meglepő hatásai

Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.