Menü

Nátha vagy szénanátha?

A szénanátha és a nátha közti különbségek néha nehezen ismerhetőek fel, pedig fontos, hogy a betegek meg tudják különböztetni, ugyanis az idejében elkezdett kezeléssel a panaszok és tünetek nagy része mérsékelhető.

A lényegi kérdés tehát, hogy mi a különbség az allergia és a nátha között? A tünetek azonossága miatt nem egyszerű ezek megkülönböztetése, emiatt éreztem fontosnak írni erről és összefoglalni a leggyakoribb tüneteket, illetve hogy melyik panaszok melyik betegségre jellemzőek.

A nátháról tudjuk, hogy elsősorban vírusok okozzák. A betegség pedig 7-10 nap alatt gyógyul, eddig pedig a tünetek csillapíthatóak a megfázásra és a náthára javasolt gyógyszerekkel és étrendkiegészítőkkel, teákkal. A megfázások általában a téli időszakra jellemzőek, tehát szeptember és március közti időszakban fordulnak elő leggyakrabban.

Ezzel szemben az allergia nem 7 napig tart, hanem a pollenszezon végéig, ami sajnos sokkal több időt jelent. A pollenallergia tünetei az allergén növény virágzásának időszakában jelennek meg és a pollenszórás végéig kínozzák a betegeket. A pollenszezon az adott allergéntől függően február végétől-március elejétől kezdődik és a szezon végéit tart. Köztudottan a leggyakoribb allergénünk a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus elejétől-közepétől egészen a fagyokig eltart.

A pollenallergia tüneteit sajnos évről évre egyre többen ismerik meg. Leginkább a szabadban jelentkezik az orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés és tüsszögés.

Ha ez hetekig nem enyhül, akkor orvoshoz kell fordulni, aki allergiateszttel, vérvétellel elvégzi a szükséges vizsgálatokat és annak eredményétől függően javasolja a gyógyszeres kezelést, mely általában antihisztamint és orrsprayt jelent.

A nátha tehát 7-10 nap alatt rendszerint elmúlik, ha hosszabb ideje fennálló tüneteink vannak, akkor nagy valószínűséggel szénanáthától szenvedünk.

Az allergia kevésbé ismert tünete a krákogás, köhögés, ám valójában nagyon gyakori a szénanáthás betegeknél, ezzel a szervezet a pollenek ellen védekezik.

Ha fül-orr-gégészeti vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a kellemetlen panasz légúti allergia következménye, akkor tüneti kezeléssel – antihisztaminok szedésével és szteroid tartalmú orrspray használatával – lehet kezelni.

A gyógyszeres kezelés mellett immunterápiával is fel lehet venni a harcot a szénanátha ellen, mely nemcsak a tüneteket kezeli, hanem az allergia kiváltó okára hat.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?

Vegyük észre időben! Ezek a stroke előjelei és tünetei

Szélütés, gutaütés: évszázadok óta velünk élő szavak, amelyek az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, amelyet a köznyelv egyébként tévesen agyvérzésnek hív. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztrálnak, de hogyan ismerhető fel időben és melyek a hirtelen kialakuló tünetek?

A testi érintés szeretetnyelv jellemzői

Így lehetsz boldog, ha a testi érintés az egyik legfőbb szeretetnyelved, mutasd meg a cikket a szerelmednek is!