Menü

Komposztálás kezdőknek

A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, amely következtében a szerves hulladékból, melléktermékekből humusz képződik. Házi készítésű komposzt a legjobb, és a legtermészetesebb humuszforrás. Ez pedig nagyon fontos, hogy a talaj minél inkább termékeny maradjon.

Aki kertészkedésre adja a fejét, az biztos szembesül egy idő után azzal a problémával, hogy javítani kellene a talaj minőségén. Ilyenkor már a tettek mezejére lép a komposztálással kapcsolatban. De miért olyan jó ez nekünk? Legegyszerűbb módon így készíthetünk saját tápanyagforrást a kertünk számára, amellett, hogy a növényeink tápanyaghoz jutnak, a talajunk termékenységét is javítja. Ez pedig egy forintunkba se kerül számunkra. Tehát milyen jó biznisz ez. Továbbá sokat tehetünk a környezetünkért is, mivel háztartási hulladékot és a kertünkben keletkezett növényi szemetet is újra tudjuk hasznosítani.

Ráadásul ezek a maradékok nem kerülnek az amúgy is túlterhelt hulladéklerakókba, és nem is égetik el. Az égetéshez képest jóval kevesebb a komposztálás során termelődő szén-dioxid mennyisége, több szén kerül vissza a földbe, kevesebb szén-dioxid a levegőbe, tehát a komposztálással csökkentjük a levegőszennyezést és az üvegházhatású gázok mértékét is. Ha lakásban lakunk, akkor sem kell lemondanunk erről a tevékenységről. Már ott is megoldható.

A legtöbben örülnek a környezettudatosságnak, illetve, hogy nem kell bajlódni a szeméttel, de köszönik szépen, még se vágnak bele. Ennek oka, hogy sokan úgy gondolják, ez a tevékenység büdös. Tudniillik, ez nem más, mint rothadó növényi részek. De biztos így van? Ha betartjuk a szabályokat (karbantartjuk és azokat dobjuk rá, amiket szabad), akkor kicsit sem szagos. Ha vegyes anyagokból készül a komposztdomb, tehát faág, fanyesedék is kerül bele, akkor a szellőzése megfelelően működik majd, aminek következtében rothadásnak és nem rohadásnak indul meg majd a szervesanyag. A domb összetételét bármikor tudjuk módosítani, ha látjuk, hogy nem megfelelően képződik a végtermékünk.

Hogyan komposztáljunk? Első lépésként, meg kell határozzuk a komposztálás helyét. Legideálisabb választás egy félárnyékos, száraz, egyenes hely. Így a biohulladékunk nem szárad ki, nem áztatja víz, tehát a legjobb körülmények között képződhet. A komposztáló megépítéséhez, rengeteg leírást találhatunk az interneten. Kezdőként, nem is kell egy hiperszuper művészi alkotást készítenünk, válasszunk inkább egyszerű kivitelezések közül. Néhány darab karóból, lécből, fából pár óra alatt összedobhatunk egy próbadarabot. Ha pedig nem értünk a barkácsoláshoz, akkor se keseredjünk el, mivel beszerezhetünk már kész darabokat.

Mit tehetek a komposztba? Ez a leggyakoribb kérdés, amikor valaki elkezdi végezni ezt a tevékenységet. Szinte végtelen dolog közül választhatunk, de azért oda kell figyelni, mivel vannak olyan anyagok, melyek soha nem kerülhetnek bele.

Két kategóriába sorolhatjuk a különböző anyagokat: zöld és barna, ami azt jelenti, hogy nitrogénben gazdag és szénben gazdag A zöldekre az jellemző, hogy többnyire magas nitrogéntartalmúak, sok nedvességet tartalmaznak, gyorsan lebomlanak és hőt adnak a halomnak. Ugyan zöldnek nevezzük őket, gyakorlatilag minden növényi anyag ide tartozik. Érdekesség, hogy a kávézacc barna színű, de nitrogénben gazdag, ezért komposztálási célból a zöldek közé tartozik.

A barna, vagyis magas széntartalommal rendelkeznek a fa eredetű anyagok. Avar, szalma, faágak, tojáshéj, faforgács, papír stb. A zöld és barna növényi maradványok 3:1 aránya legyen. A megfelelő komposztáláshoz nagyon ügyeljünk az arányokra. Ha a gyűjtőnk büdös és nedves, akkor adjunk még hozzá a barna anyagokból és csökkentsük a zöldek mennyiségét. Ha a gyűjtőedényünk tartalma nem bomlik le, akkor adjunk hozzá még néhány zöldet, forgassuk át és már meg is van oldva a probléma.

Vegyünk pár példát a komposztálható anyagokra. Gyümölcs maradékok (csutkák, héjak, levelek), minden, amit nem használunk fel. A citrusfélék héja is belekerülhet, azonban a héjon található gombaölőszerek lassítják a lebontásukat, ezért nem ajánlott nagy mennyiségben a komposztba kerülésük. Konyhai zöldhulladék egy az egyben mehet a dombra. Kávézacc, tojáshéj, teafilter. Az utóbbival vigyázni kell, ugyanis, egy jelentős része műanyagból készül. Emiatt külön meg kell vizsgálni, hogy a komposztba csak kizárólag nem műanyagból készült teafilterek, tea maradványait tehetünk. Avar, gyomok, fahulladékok, szobanövények, sövény. Természetesen ezek, mind vegyszer és festék mentesen.

Tilos a biohulladékhoz adni, ami vegyszert tartalmaz, műanyagot, üveget, fémet,olajat, zsírt, főt ételmaradékot, nyers húst, cigarettacsikket, stb. Ezek nem bomlanak le. Tehát mielőtt az összetevőt a tárolóba helyeznénk, nézzünk utána, hogy újrahasznosítható-e ilyen módon a termék.

Ügyeljünk a komposzt nedvességtartalmára. Ne legyen túl vizes mivel, akkor rohadni fog, de túl száraz se,mert akkor szinte megállnak a folyamatok. A tevékenység hő kibocsájtással járó, ami nem egységesen történik a komposztunkban. Emiatt időszakosan át kell forgatni a komposztáló láda tartalmát. Illetve nincs másra szükségünk csak a türelmünkre. A jó komposzt közel 1 éves folyamat, de a diólevél esetében ez akár másfél év is lehet.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.