Menü

Mit csinál a coach?

A coaching tulajdonképpen egy fejlesztő tanácsadás, a hivatalos megfogalmazás szerint úgy is mondhatnánk, hogy a személyes kompetenciafejlesztés egyik leghatékonyabb formája, egy tanácsadó segítségével.

Sok olyan gond, megoldandó élethelyzet lehet az életünkben, amellyel nem boldogulunk egyedül, ekkor lehet szükség egy coach segítségére.

A coach egy olyan fejlődést támogató szakember, aki tükröt tart ügyfelei elé és segíti az ahelyett, hogy tanácsokkal látná el kliensét. Fontos, hogy a coach nem tanácsadó- kérdésivel, technikáival rátereli a klienst a megoldás ösvényére.

A folyamat javítja a teljesítőképességet, fejleszti a válságkezelő módszereket, növeli az önbizalmat, segíti a motivációt, az ügyfél önbecsülését.

A coaching általában három területen kerül alkalmazásra:

Van vezetői coaching, mely konkrét személynek szóló, személyre szabott fejlesztés.

Létezik az úgynevezett team coaching, mely azonos vagy hasonló munkatevékenységet végző munkatársaknak szól.

A harmadik pedig a csoport-coaching, ez nyílt résztvevői körrel működő folyamat.

Ma már létrejöttek úgynevezett coachingcentrumok is, ahol coachképzéssel, fejlesztéssel és coachinggal foglalkoznak. Egy szakmai platform vezetőknek és csoportoknak, ahol a gondolkodás megváltoztatásán, új gondolkodási sémák létrehozásán dolgoznak, egyéni beszélgetésekkel. Tevékenységük célja a tartós pozitív változások elősegítése a gondolkodásmód megváltoztatása révén.

Készségfejlesztő tréningeken lehet részt venni, ahol cselekvési tervek kidolgozása történik.

Melyek a leggyakoribb témák, melyekkel coaching-hoz fordulhatunk?

Többek között kommunikációnk fejlesztése, érdekérvényesítő kommunikációs gyakorlatok elsajátítása, konfliktuskezelési elméletek és gyakorlatok tanulása és alkalmazása, érzelmi reakciók kezelése, stresszkezelési lehetőségek.

Ha olyan élethelyzettel szembesülünk, amit nem tudunk egyedül megoldani, ha érintettek vagyunk különböző konfliktusokban, ha munkahelyi gondjaink adódnak, ha változtatni szeretnénk, ha megerősítésre, segítségre van szükségünk, ha vezetőként fontosnak tartjuk a csapatépítést, ha hatékony meetingeket szerveznénk, akkor keressük bátran a coaching programokat.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.