Menü

A fényvédelem fontossága

Bár mindössze az év bizonyos szakában vagyunk csak kitéve erősebb UV sugárzásnak, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy UV sugárzás akkor is éri a bőrünket, amikor éppen nem nyaralunk vagy napozunk. Bizony, akár a téli napsütés is meglátszódhat hosszú távon, mondjuk az arcbőrön, ami szinte mindig ki van téve a napfénynek.

A napfény, mint tudjuk, nem csak a fény látható tartományát fedi le, hanem annál jóval többet. Ilyen az UV tartomány is. Beszélhetünk UV-A, UV-B és UV-C sugarakról, melyeket hullámhosszuk alapján különböztetünk meg. Az UV-A sugárzást a légkör nagyrészt elnyeli, csak kisebb része éri el a Földet, azonban ez képes áthatolni az emberi bőr legfelső rétegén. Az UV-B és UV-C sugárzás egy része szintén elnyelődik – érdekesség, hogy az üveg is elnyeli – azonban ami eléri a Földet, képes a jól ismert „leégés” jelenség kiváltására.

Bár nem mindenki ég le, hiszen ez egyéni érzékenységtől is függ, ez ne tévesszen meg senkit: annak is károsodhat hosszú távon a bőre a túlzott napoztatástól, aki nem szokott leégni. Elég összehasonlítanunk egy hivatásos sofőr bal karját, melyet rendszeresen ér nap, illetve a jobbat, ami rendszerint fedett, árnyékos helyen van. Rendkívül éles a különbség.

A napfény nem csak leégést okozhat, hanem pigment foltokat is, korai öregedést, ráncokat és vízveszteséget a bőrben, hosszú távon pedig akár melanómák és más, bőrt érintő daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad napoznunk. Sőt, a napfény elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint termeljen a szervezetünk. Azonban megfelelő fényvédelemmel és praktikus tanácsokkal felvértezve érdemes nekivágnunk a nyárnak, így elkerülhetjük a kellemetlen napégést és a bőrünk felesleges károsítását.

A sokak által ismert aranyszabály, miszerint ne tartózkodjunk napon a déli órákban valóban igaz, azonban érdemes ezt már délelőtt 11-től betartani, egészen délután 3 óráig. A nyári meleg ellenére érdemes olyan ruhát választanunk, mely takarja a bőrünket. Fehér vagy világos színű ruhában nem lesz sokkal jobban melegünk, valamint ez a védekezés legegyszerűbb módja. Fontos, hogy a gyermekek és a napra érzékeny bőrűek különösen figyeljenek oda a megfelelő fényvédő használatára.

Léteznek fizikai és kémiai fényszűrős termékek is. A fizikai fényszűrők tulajdonképpen visszatükrözik az UV sugarakat, méghozzá a bennük található ásványi anyagok által: ilyen például a titanium dioxid és a cink oxid, melyeket akár fényvédős arcpúderek összetevői közt is megtalálhatunk. A kémiai fényszűrők ezzel ellentétben nem visszatükrözik, hanem elnyelik a káros UV sugarakat. Ilyen kémiai UV-szűrő például az oxybenzon vagy a helioplex. Ezeket is megtalálhatjuk a különböző fényvédő arckrémek és naptejek összetevői között.

Gyakran ajánlják a kémiai fényvédőket a fizikaival szemben, ugyanis a fizikai egyfajta réteget képez a bőrön, ami miatt az nehezebben lélegzik, azonban a kémiai fényvédők hatásfoka nagymértékben függ a megfelelő alkalmazástól. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiség használata elengedhetetlen a megfelelő mértékű védelemhez, azonban sokan kevesebbet használnak egy adott méretű bőrfelületen, mint amennyit a gyártó előír. Érdemes erre is odafigyelni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.