Menü

A fényvédelem fontossága

Bár mindössze az év bizonyos szakában vagyunk csak kitéve erősebb UV sugárzásnak, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy UV sugárzás akkor is éri a bőrünket, amikor éppen nem nyaralunk vagy napozunk. Bizony, akár a téli napsütés is meglátszódhat hosszú távon, mondjuk az arcbőrön, ami szinte mindig ki van téve a napfénynek.

A napfény, mint tudjuk, nem csak a fény látható tartományát fedi le, hanem annál jóval többet. Ilyen az UV tartomány is. Beszélhetünk UV-A, UV-B és UV-C sugarakról, melyeket hullámhosszuk alapján különböztetünk meg. Az UV-A sugárzást a légkör nagyrészt elnyeli, csak kisebb része éri el a Földet, azonban ez képes áthatolni az emberi bőr legfelső rétegén. Az UV-B és UV-C sugárzás egy része szintén elnyelődik – érdekesség, hogy az üveg is elnyeli – azonban ami eléri a Földet, képes a jól ismert „leégés” jelenség kiváltására.

Bár nem mindenki ég le, hiszen ez egyéni érzékenységtől is függ, ez ne tévesszen meg senkit: annak is károsodhat hosszú távon a bőre a túlzott napoztatástól, aki nem szokott leégni. Elég összehasonlítanunk egy hivatásos sofőr bal karját, melyet rendszeresen ér nap, illetve a jobbat, ami rendszerint fedett, árnyékos helyen van. Rendkívül éles a különbség.

A napfény nem csak leégést okozhat, hanem pigment foltokat is, korai öregedést, ráncokat és vízveszteséget a bőrben, hosszú távon pedig akár melanómák és más, bőrt érintő daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad napoznunk. Sőt, a napfény elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint termeljen a szervezetünk. Azonban megfelelő fényvédelemmel és praktikus tanácsokkal felvértezve érdemes nekivágnunk a nyárnak, így elkerülhetjük a kellemetlen napégést és a bőrünk felesleges károsítását.

A sokak által ismert aranyszabály, miszerint ne tartózkodjunk napon a déli órákban valóban igaz, azonban érdemes ezt már délelőtt 11-től betartani, egészen délután 3 óráig. A nyári meleg ellenére érdemes olyan ruhát választanunk, mely takarja a bőrünket. Fehér vagy világos színű ruhában nem lesz sokkal jobban melegünk, valamint ez a védekezés legegyszerűbb módja. Fontos, hogy a gyermekek és a napra érzékeny bőrűek különösen figyeljenek oda a megfelelő fényvédő használatára.

Léteznek fizikai és kémiai fényszűrős termékek is. A fizikai fényszűrők tulajdonképpen visszatükrözik az UV sugarakat, méghozzá a bennük található ásványi anyagok által: ilyen például a titanium dioxid és a cink oxid, melyeket akár fényvédős arcpúderek összetevői közt is megtalálhatunk. A kémiai fényszűrők ezzel ellentétben nem visszatükrözik, hanem elnyelik a káros UV sugarakat. Ilyen kémiai UV-szűrő például az oxybenzon vagy a helioplex. Ezeket is megtalálhatjuk a különböző fényvédő arckrémek és naptejek összetevői között.

Gyakran ajánlják a kémiai fényvédőket a fizikaival szemben, ugyanis a fizikai egyfajta réteget képez a bőrön, ami miatt az nehezebben lélegzik, azonban a kémiai fényvédők hatásfoka nagymértékben függ a megfelelő alkalmazástól. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiség használata elengedhetetlen a megfelelő mértékű védelemhez, azonban sokan kevesebbet használnak egy adott méretű bőrfelületen, mint amennyit a gyártó előír. Érdemes erre is odafigyelni.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.