Menü

Amit egy hörcsögtartónak tudnia kell…

Tehát nekem. Nekem is. Ha már a gyerekek megszavazták a kis új családtagunkat, egy dzsungáriai törpehörcsögöt, akkor bizony nem árt tisztában lenni azzal, mit is kell csinálni egy ilyen kis rágcsálóval. „Nem, nem és nem, hozzánk nem teszi be állat a lábát” - hangzik a talán sok szülőnek ismert felkiáltás, ám bevallom én voltam az első, aki megszerette ezt a valamit folyton rágcsáló kis szőrpamacsot.

Megdőlt bennem minden tévhit, az állatka - rendszeres takarítással, gondozással – nem büdös, s éjszaka -bár felszáll a saját kis futópadjára, ahol éjjel előszeretettel edz – számunkra nem hangos. Élelmezése egyszerű, összességében sok gondot egy kis hörcsög tartása nem okoz.

A várható élettartamuk miatt már most aggódom, szegénykék viszonylag rövid életűek és már most rendesen rosszul érzem magam, ha elpusztul, mert nagyon meg fogjuk siratni. Másik félelmem, hogy ketrectakarításkor meglép tőlünk, ettől ugyancsak tartok, de ez kellő óvatossággal megelőzhető.

Már csak ezért is jobb lett volna nem belevágni a kisállattartásba, de ha már így alakult, akkor nézzük, mit kell tudnom erről a kis rágcsálóról, amit eddig még nem tudtam.

Megfelelő ketrec!

Nem jó, ha túl kicsi az otthona, hiszen van mozgásigénye, szereti az alagutakat, tökéletes erre a célra egy WC papír gurigája, vagy egy forgó mókuskerék.

A hörcsögről tudni kell, hogy nagyon egészségesen táplálkozik, a családunkban momentán ő a legfittebb, kiegyensúlyozott étrenden van, nagyon sokféle zöldséget, gyümölcsöt és magokat kap.

A törpehörcsög (vagy ahogy mi hívjuk „Hörcsi”) napi 8-10 gramm szárazeleséget kap, melyet vehetünk boltban, de akár házilag is keverhetünk.

Ezek lehetnek a következők: amaránt, árpa, borsó (szárítva), hajdina, kanárimag, köles (fehér, sárga, vörös), kukorica, lenmag, rizs (hántolt, hántolatlan, puffasztott), rozs, szezámmag, tökmag, zab.

Olajos magvak és diófélék közül adhatjuk a diót, fenyőmagot, földimogyorót, napraforgómagot, törökmogyorót, ám vigyázzunk arra, hogy ezek mind sótlan, natúr magok lehetnek!

Zöldeleségből az ajánlott mennyiség törpehörcsögöknél heti 40 gramm, melyeket megmosva, szárazra törölve adjunk a hörcsögnek! K-betűvel kezdődő zöldségeket TILOS hörcsögnek adni, mert puffadást okoznak!

Fontos: Zöldséget soha ne adjunk egy időben gyümölccsel vagy fehérjével, mert hasmenés okozhat!

Kedvencünk szereti az articsókát, a brokkolit, a céklát, a cukkinit, főtt krumplit, a padlizsánt, a nem csípős paprikát, a paradicsomot, sárgarépát, sütőtököt, spárgát, de adtunk már neki szárzellert, hámozott uborkát, zöldborsót.

Campbell törpehörcsögöknek és a hazai dzsungáriai törpehörcsögöknek (cukorbetegségre való hajlam miatt) ritkán adható a gyümölcs, hetente maximum 1-szer, ezért inkább magokkal és zöldséggel etessük őket!

Gyümölcsök, amiket bátran fogyaszthatnak hörcsögjeink: áfonya, alma, barack, cseresznye, görögdinnye, körte, málna, meggy, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő.

Gyógynövények közül szárítva adható a bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld.

Állati fehérje számukra adható ajánlott mennyiség szerint heti 10-20 gramm. (törpehörcsögöknél heti 10 g, aranyhörcsögnél heti 20 g), ez lehet tücsök, lisztkukac, selyemhernyó.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.