Menü

Az egres 4 jótékony hatása a szervezetre

Természetesen lehet vele találkozni Magyarországon is, méghozzá különböző változatokban, fajtájától függően íze a savanykástól egészen az édesig terjedhet. Érdemes megkóstolgatni, hiszen tápanyagtartalma miatt az egres kihagyhatatlan nyári csemege.

Az agyműködés támogatója

Az agyműködési zavarok hátterében sokszor a túl magas vasszint áll, aminek hatására megnövekszik a szabadgyökök száma is. Az egresben található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy 2010-es kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór.

Emellett a gyümölcs a már előbb említett antioxidánstartalma miatt is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, mérsékeli a stroke kockázatát is.

Stabilizálja a vércukorszintet

A magas vércukorszint köztudottan kapcsolódik a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, különböző szívbetegségek, a stroke, a demencia kockázatát is növeli. Az egres azonban hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet.

Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is. Az egres kivonata egy úgynevezett alfa-glükozidáz inhibitor, ami a vékonybélben lévő enzimekhez kapcsolódva meggátolja, hogy a bélből a vérbe jusson a cukor, tehát ez a hatás is elősegíti a vércukorszint stabilitását. Emellett klorogénsav-tartalma szintén lassítja a szénhidrátok felszívódását.

Rákellenes hatás

A fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. A köszmétében található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.

Állatkísérletek során is vizsgálták antocianinok rákos sejtekre gyakorolt hatását, és a kutatás szerint valóban megakadályozhatják bizonyos rákos megbetegedések, köztük a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és az emlőrák kialakulását.

A köszméte vagy egres június vége, augusztus eleje között érik, érdemes keresni a boltok polcain vagy a piacokon. Önmagában nyersen, süteményben, szószként, lekvárként vagy levesként is kitűnő csemege.

Talán meglepő, de az éretlen gyümölcs is jól fagyasztható. Az érett egres hűvös helyen – hűtőszekrényben – egy hétig is friss marad, de éretlen formában a téli időszakra is elrakható. Készülhet belőle lekvár és kompót. Ízesíti a joghurtokat, a gyümölcslevest, de a mártása húsok mellé is kiváló választás, ha egy vitaminban gazdag finomságra vágynál.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!