Az egres 4 jótékony hatása a szervezetre
- Dátum: 2023.07.02., 07:04
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- agyműködés, egészsèg, egres, energia, gyümölcs, kompót, lekvàr, rák, vércukor
Természetesen lehet vele találkozni Magyarországon is, méghozzá különböző változatokban, fajtájától függően íze a savanykástól egészen az édesig terjedhet. Érdemes megkóstolgatni, hiszen tápanyagtartalma miatt az egres kihagyhatatlan nyári csemege.
Az agyműködés támogatója
Az agyműködési zavarok hátterében sokszor a túl magas vasszint áll, aminek hatására megnövekszik a szabadgyökök száma is. Az egresben található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy 2010-es kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór.
Emellett a gyümölcs a már előbb említett antioxidánstartalma miatt is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, mérsékeli a stroke kockázatát is.
Stabilizálja a vércukorszintet
A magas vércukorszint köztudottan kapcsolódik a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, különböző szívbetegségek, a stroke, a demencia kockázatát is növeli. Az egres azonban hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet.
Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is. Az egres kivonata egy úgynevezett alfa-glükozidáz inhibitor, ami a vékonybélben lévő enzimekhez kapcsolódva meggátolja, hogy a bélből a vérbe jusson a cukor, tehát ez a hatás is elősegíti a vércukorszint stabilitását. Emellett klorogénsav-tartalma szintén lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Rákellenes hatás
A fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. A köszmétében található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.
Állatkísérletek során is vizsgálták antocianinok rákos sejtekre gyakorolt hatását, és a kutatás szerint valóban megakadályozhatják bizonyos rákos megbetegedések, köztük a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és az emlőrák kialakulását.
A köszméte vagy egres június vége, augusztus eleje között érik, érdemes keresni a boltok polcain vagy a piacokon. Önmagában nyersen, süteményben, szószként, lekvárként vagy levesként is kitűnő csemege.
Talán meglepő, de az éretlen gyümölcs is jól fagyasztható. Az érett egres hűvös helyen – hűtőszekrényben – egy hétig is friss marad, de éretlen formában a téli időszakra is elrakható. Készülhet belőle lekvár és kompót. Ízesíti a joghurtokat, a gyümölcslevest, de a mártása húsok mellé is kiváló választás, ha egy vitaminban gazdag finomságra vágynál.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.