Menü

Valóban veszélyes a trambulin?

Amikor az időjárás engedi – tehát nagyjából tavasztól késő őszig – az egyik legkedveltebb kinti játék, mely sok kisgyerekes család udvarán megtalálható: a trambulin. A népszerű játék-és sporteszköz azonban könnyen veszélyforrás lehet, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat, amikor használatba vesszük. Mire kell ügyelni, ha biztonságosan szeretnénk használni ezt a játékot?

Hogy trambulinozni mennyire veszélyes, nos erre azt is válaszolhatjuk, hogy annyira, amennyire bármely mozgásforma. Minden sportág esetében oda kell figyelni annak veszélyeire, hogy elkerüljük az adódó baleseteket, ez alól a trambulin sem kivétel.

A nem felelős viselkedés okozhat problémát, ahogy megsérülhetünk bemelegítés nélküli futáskor is és veszélyes terepen való ész nélküli – és esetleg sisak nélküli – kerékpározáskor is.

Ha a baleseteket el akarjuk kerülni, akkor a felelős magatartás mellett a megfelelő minőségű eszköz megvásárlására is figyelni kell, illetve a védőkiegészítők beszerzésére is. Ha túl sok felnőtt és /vagy gyermek ugrál egy trambulinon, az veszélyes és a baleset szinte borítékolható. Ha védőháló nélkül használjuk az eszközt, szintén hamar megtörténhet a baj.

Ha a rugóvédő lemarad az eszközről, vagy nem cseréljük, pótoljuk, amikor esetleg tönkremegy (az időjárási körülmények miatt sajnos ez előfordul, érdemes cserélni néhány évente.)

A trambulin megvásárlása nem a legolcsóbb mulatság, ám nem érdemes spórolni a részleteken, hiszen ezeknek köszönhetően válik az ugrálás szinte teljesen biztonságossá.

A másik fontos tényező a trambulinozás esetében az ugráló eszköz karbantartása, melynek állapotát évente legalább egyszer nemcsak célszerű, hanem ajánlott is alaposan átvizsgálni, az elkopott, elhasználódott részeket pedig cserélni. (pl. rugóvédő)

Rendszeresen ellenőrizzük a rugókat és a csavarokat is! Sajnos a piac hígul, és előfordul, hogy bizonyos kereskedők nem adnak a minőségre, ezért soha ne a gyanúsan olcsó megoldásokat keressük, hanem az időjárásálló, megbízható minőséget!

A trambulin azonban nem ellenség, óvatos és tudatos, megfontolt használat mellett számos jótékony hatása is van: segíthet a gyermekben az egyensúly, a koordináció és a motorikus képességek fejlesztésében, használata felnőttek számára is hasznos lehet, ugyanis az összes fő izomcsoportot megmozgatja, emellett javítja az agy keringését és oxigénjét, segíti a fogyást és az emésztést, valamint támogatja az egészséges immunrendszert, s nem utolsó sorban a stresszkezelés hatékony módszere lehet, mint minden mozgás. A trambulin használata minden korosztály számára jó móka, azonban az eszköz helyes használatát és megfelelő karbantartását mindig szem előtt kell tartani.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.