Menü

Bababiztonság

Szomorúan olvastam a minap, hogy gombelemet nyelt le egy kislány, s bár időben észrevették az orvosok és eltávolították, maradandó károsodásokat okozott. Háromgyerekes anyukaként pontosan tudom, hogy a baj pillanatok alatt megvan, ezért pásztázom állandóan a lakást és a környezetünket, hogy valóban elég bababiztonságossá tettük-e. Előzzük meg a bajt!

Akinek van csemetéje azért, aki pedig csak tervezi, neki azért ajánlom a mai gondolatmentemet, ugyanis sokszor nem gondolná az ember, milyen apró dolgok lehetnek végzetesek. Minden megelőzhető odafigyeléssel!

Amikor a baba mozogni, mászni, később járni kezd, onnantól a következő bababiztonsági tanácsok szinte kötelezővé válnak, egy nagyon jó német nyelvű cikk remekül összefoglalta, hogy melyek a legfontosabb szabályok.

Egyik ilyen például, ahogy elnézem a kezembe gőzölgő forró kávét (amit persze nekem sem a laptop mellett kellene innom) a forró italok veszélye!

Nemcsak egy bögre forró tea, a konyhai folyamatok nagy része veszélyes, a gyerek könnyen magára ránthatja a forró vizet, olajat, ez rendkívül balesetveszélyes. Nem szabad úgy főzni, hogy közben a kicsi a lábaink előtt mászkál a konyhában.

A fürdőszobai és minden olyan szekrényre kerüljön zár, ami tisztítószereket, vegyszereket tartalmaz.

Ne játsszon lufival sem a gyermek felügyelet nélkül! Ha kilyukad, apróbb darabjai veszélyessé válnak, hiszen lenyelheti őket a kicsi.

A következő szabályt kiemelném:

LEGYÜNK KÖRÜLTEKINTŐEK AZ ELEMEKKEL

Nagyon figyeljünk arra, hogy a baba, a kisgyerekek közelében ne maradjanak elemek, mert a kisgyerek lenyelheti és bár minden elem veszélyes lehet, a gombelemek különösen azok! Nagyon gyorsan korrodálódhatnak és jelentős károkat okozhatnak a gyermek nyelőcsövében, a gyomrában vagy a beleiben. Néhány óra elteltével akár halálos is lehet a baleset.

A női táskák rejtélyei…Bevásárlás után hazaérve csak a földre dobjuk néha, miközben a gyereket öltöztetjük, vetkőztetjük, mosdatjuk, pakolunk. Pedig a táskákat nem szabad a földön hagyni, ugyanis a gyerekek könnyen hozzáférhetnek számukra veszélyes dolgokhoz. Nem lenne jó, ha megkóstolná a kézfertőtlenítőt, vagy szájába venne ezt-azt.

Ha nagyobb gyermek is van a családban, az ő kis játékait, apró legóit, építőelemeit különítsük el a babajátékoktól. Könnyen összekeveredhet minden a játék hevében, azonban nekünk szülőknek kell erre figyelni, hogy a kicsi ne vegyen a szájába apróbb játékokat, amivel a testvérei játszanak. Ők erre nem fognak figyelni.

Ma már számos bababiztonsági eszköz, ajtózár, konnektorvédő, élvédő - az asztalok sarkára – kapható és nem drága kellékek, azonban a fent említett odafigyelni valók csak a jéghegy csúcsa, emellett számos veszély leselkedik a kicsikre otthon, játszótéren, utcán, bárhol, egy pillanatra se tévesszük őket szem elől és erre hívjuk fel a nagyszülők, rokonok figyelmét is!

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.