Menü

Bababiztonság

Szomorúan olvastam a minap, hogy gombelemet nyelt le egy kislány, s bár időben észrevették az orvosok és eltávolították, maradandó károsodásokat okozott. Háromgyerekes anyukaként pontosan tudom, hogy a baj pillanatok alatt megvan, ezért pásztázom állandóan a lakást és a környezetünket, hogy valóban elég bababiztonságossá tettük-e. Előzzük meg a bajt!

Akinek van csemetéje azért, aki pedig csak tervezi, neki azért ajánlom a mai gondolatmentemet, ugyanis sokszor nem gondolná az ember, milyen apró dolgok lehetnek végzetesek. Minden megelőzhető odafigyeléssel!

Amikor a baba mozogni, mászni, később járni kezd, onnantól a következő bababiztonsági tanácsok szinte kötelezővé válnak, egy nagyon jó német nyelvű cikk remekül összefoglalta, hogy melyek a legfontosabb szabályok.

Egyik ilyen például, ahogy elnézem a kezembe gőzölgő forró kávét (amit persze nekem sem a laptop mellett kellene innom) a forró italok veszélye!

Nemcsak egy bögre forró tea, a konyhai folyamatok nagy része veszélyes, a gyerek könnyen magára ránthatja a forró vizet, olajat, ez rendkívül balesetveszélyes. Nem szabad úgy főzni, hogy közben a kicsi a lábaink előtt mászkál a konyhában.

A fürdőszobai és minden olyan szekrényre kerüljön zár, ami tisztítószereket, vegyszereket tartalmaz.

Ne játsszon lufival sem a gyermek felügyelet nélkül! Ha kilyukad, apróbb darabjai veszélyessé válnak, hiszen lenyelheti őket a kicsi.

A következő szabályt kiemelném:

LEGYÜNK KÖRÜLTEKINTŐEK AZ ELEMEKKEL

Nagyon figyeljünk arra, hogy a baba, a kisgyerekek közelében ne maradjanak elemek, mert a kisgyerek lenyelheti és bár minden elem veszélyes lehet, a gombelemek különösen azok! Nagyon gyorsan korrodálódhatnak és jelentős károkat okozhatnak a gyermek nyelőcsövében, a gyomrában vagy a beleiben. Néhány óra elteltével akár halálos is lehet a baleset.

A női táskák rejtélyei…Bevásárlás után hazaérve csak a földre dobjuk néha, miközben a gyereket öltöztetjük, vetkőztetjük, mosdatjuk, pakolunk. Pedig a táskákat nem szabad a földön hagyni, ugyanis a gyerekek könnyen hozzáférhetnek számukra veszélyes dolgokhoz. Nem lenne jó, ha megkóstolná a kézfertőtlenítőt, vagy szájába venne ezt-azt.

Ha nagyobb gyermek is van a családban, az ő kis játékait, apró legóit, építőelemeit különítsük el a babajátékoktól. Könnyen összekeveredhet minden a játék hevében, azonban nekünk szülőknek kell erre figyelni, hogy a kicsi ne vegyen a szájába apróbb játékokat, amivel a testvérei játszanak. Ők erre nem fognak figyelni.

Ma már számos bababiztonsági eszköz, ajtózár, konnektorvédő, élvédő - az asztalok sarkára – kapható és nem drága kellékek, azonban a fent említett odafigyelni valók csak a jéghegy csúcsa, emellett számos veszély leselkedik a kicsikre otthon, játszótéren, utcán, bárhol, egy pillanatra se tévesszük őket szem elől és erre hívjuk fel a nagyszülők, rokonok figyelmét is!

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?