Menü

Szelén – mi ez és miért fontos a szervezetünknek?

Sokféle antioxidáns található a környezetünkben, amikre szüksége van a testünknek, figyelni kell, arra, hogy bejuttassuk szervezetünkbe, mivel nem tudjuk magunktól előállítani. Egy ilyen anyag a szelén is.

A szelén egy mikroelem, ami csak 10-15 mg mennyiségben található meg a szervezetünkben. Úgy nevezett esszenciális tápanyag, amit táplálkozással tudunk pótolni, és akármennyire is nem figyelünk kellően erre, létfontosságú számunkra, hiszen hiányában komoly betegségek kialakulásának veszélye állhat fenn. A szelén abban fog segíteni nekünk, hogy immunrendszerünk erős maradjon, megfelelő szinten tartsa a mentális frissességünket, segítse a pajzsmirigyünk és hasnyálmirigyünk helyes működését, lassítsa a szövetek öregedését, csökkentse a szív- és érrendszert érintő problémákat, megelőzze a szem betegségeinek kialakulását, és fenntartsa mindkét nem esetében a termékenységet. Nyomelemként hasznos lehet az ízületi gyulladások kezelésénél és a daganatos megbetegedések egy részének kialakulását is megakadályozza.

Hiányának legfőbb tünetei a fáradékonyság, a túlzott pigmentáció, vagyis az ember bőrén egyre több májfolt és anyajegy jelentkezik, erősebb hajhullás, töredező körmök. Férfiak esetében a spermiumok képződésében és érésében zavar léphet fel, nőknél pedig meddőség alakulhat ki, várandósság alatt hiányában pedig kis születési súly várható a babánál, későbbiekben növekedési elmaradást okozhat. Előfordulhat izomfájdalom, izmokat érintő betegség, máj- és hasnyálmirigy probléma.

Túladagolás is előfordulhat, kezdetben ennek tünetei ugyanolyanok, mint a hiány kialakulásakor, vagyis hullik a hajunk, töredezik a körmünk, de előjöhet ingerlékenyég és hányás is. Szelénmérgezés esetén, amit szelenózisnak nevezünk kialakulhatnak bőrelváltozások, fokhagyma szagú lehelet, idegrendszeri zavarok és a fogak károsodása.

Szervezetünkbe táplálkozás és vitamin készítmények szedésének útján kerülhet be, mivel mint említettem, nem tudjuk előállítani magunktól. Amennyiben nem akarunk tablettákat szedni, oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. A szelén megtalálható a tojásban, húsban, a halakban, a tejben és a hüvelyes zöldségekben, aki pedig szereti a belsőségeket, a májban és a vesében is fellelhető. Tabletta formájában érdemes olyan multivitamint keresni, amiben nem csak szelén, hanem E-vitamin is található, mivel erősítik egymás jótékony hatását. A napi ajánlott adag egy felnőtt ember számára 55 mikrogramm, de várandós nőknek magasabb mértékben, 60-70 mikrogrammnyi mennyiséget is be kell vinni, hogy a babát is ellássa.

A szelén egy nagyon fontos élettani szerepet betöltő mikroelem, segít a mindennapok gördülékenyebbé tételében, erősíti immunrendszerünket, segít a gyermekvállalásban, és frissen tartja mentális egészségünket.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?