Szelén – mi ez és miért fontos a szervezetünknek?
- Dátum: 2023.08.07., 14:02
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- daganat, fáradékonyság, hal, hasnyálmirigy, hús, immunerősítő, meddőség, nyomelem, pajzsmirigy, szelén, tej, tojás
Sokféle antioxidáns található a környezetünkben, amikre szüksége van a testünknek, figyelni kell, arra, hogy bejuttassuk szervezetünkbe, mivel nem tudjuk magunktól előállítani. Egy ilyen anyag a szelén is.
A szelén egy mikroelem, ami csak 10-15 mg mennyiségben található meg a szervezetünkben. Úgy nevezett esszenciális tápanyag, amit táplálkozással tudunk pótolni, és akármennyire is nem figyelünk kellően erre, létfontosságú számunkra, hiszen hiányában komoly betegségek kialakulásának veszélye állhat fenn. A szelén abban fog segíteni nekünk, hogy immunrendszerünk erős maradjon, megfelelő szinten tartsa a mentális frissességünket, segítse a pajzsmirigyünk és hasnyálmirigyünk helyes működését, lassítsa a szövetek öregedését, csökkentse a szív- és érrendszert érintő problémákat, megelőzze a szem betegségeinek kialakulását, és fenntartsa mindkét nem esetében a termékenységet. Nyomelemként hasznos lehet az ízületi gyulladások kezelésénél és a daganatos megbetegedések egy részének kialakulását is megakadályozza.
Hiányának legfőbb tünetei a fáradékonyság, a túlzott pigmentáció, vagyis az ember bőrén egyre több májfolt és anyajegy jelentkezik, erősebb hajhullás, töredező körmök. Férfiak esetében a spermiumok képződésében és érésében zavar léphet fel, nőknél pedig meddőség alakulhat ki, várandósság alatt hiányában pedig kis születési súly várható a babánál, későbbiekben növekedési elmaradást okozhat. Előfordulhat izomfájdalom, izmokat érintő betegség, máj- és hasnyálmirigy probléma.
Túladagolás is előfordulhat, kezdetben ennek tünetei ugyanolyanok, mint a hiány kialakulásakor, vagyis hullik a hajunk, töredezik a körmünk, de előjöhet ingerlékenyég és hányás is. Szelénmérgezés esetén, amit szelenózisnak nevezünk kialakulhatnak bőrelváltozások, fokhagyma szagú lehelet, idegrendszeri zavarok és a fogak károsodása.
Szervezetünkbe táplálkozás és vitamin készítmények szedésének útján kerülhet be, mivel mint említettem, nem tudjuk előállítani magunktól. Amennyiben nem akarunk tablettákat szedni, oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. A szelén megtalálható a tojásban, húsban, a halakban, a tejben és a hüvelyes zöldségekben, aki pedig szereti a belsőségeket, a májban és a vesében is fellelhető. Tabletta formájában érdemes olyan multivitamint keresni, amiben nem csak szelén, hanem E-vitamin is található, mivel erősítik egymás jótékony hatását. A napi ajánlott adag egy felnőtt ember számára 55 mikrogramm, de várandós nőknek magasabb mértékben, 60-70 mikrogrammnyi mennyiséget is be kell vinni, hogy a babát is ellássa.
A szelén egy nagyon fontos élettani szerepet betöltő mikroelem, segít a mindennapok gördülékenyebbé tételében, erősíti immunrendszerünket, segít a gyermekvállalásban, és frissen tartja mentális egészségünket.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.