Menü

Miért fontos levenni a cipőnket, ha belépünk a lakásba?

Egyrészt azért, mert így illik, otthon is, vendégségben is (és ha a gyerekeim otthon megtanulják, vendégségben is egyértelmű, rutinos mozdulat lesz számukra), továbbá az illemen túl higiéniai okai is vannak ennek az egyszerű, de fontos teendőnek, hiszen ezzel rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Ha eddig nem gondoltunk bele, akkor itt az ideje megtudni, miért fontos lépés ezt megtenni, ha belépünk a lakásba. Én két fontos dolgot várok el a családomtól, első, hogy belépve a házba vegyék le az utcai cipőiket, másrészt, hogy alaposan mossanak kezet.

Ezek a dolgok az illendőség mellett ez az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságúak, hiszen a kinti cipőről számtalan kórokozó (több ezer!) bejuthat az otthonunkba. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba, az utcai cipőinkről és a kezeinkről!

Arról nem is beszélve, hogy egy otthoni kényelmes benti lábbeli, a kedvenc papucsunk kényelmesebb is és jól szellőzik.

„De csak visszafutok valamiért a lakásba!” Igen ez a fiaimra is jellemző, azonban nem kell elmagyarázni, hogy a cipőnk talpa koszos, még ha szabad szemmel nem láthatóak rajta a baktériumok, melyeket behurcolhatunk így az otthonunkba.

Természetesen egy kisebb cipőtalpnyi felület nem okoz hatalmas fertőzéseket otthon, azonban, ha egy nagycsalád minden tagja rendszeresen bemászkál utcai cipőben, az már komoly fertőzést hozhat magával.

Természetesen, mint minden szülő, én is tudom, hogy az immunrendszer egészsége érdekében már gyerekkorban kilónyi kosszal kell találkozni, azonban a higiénia érdekében törekedjünk arra, hogy utcáról, munkahelyről, boltból, orvostól, buszról hazaérve vegyük le az utcai cipőnket és cseréljük át benti a lábbelinkre.

Arról nem is beszélve, hogy ha kisbaba vagy kúszó-mászó csöppség van otthon, akkor őt is kitesszük a cipővel, koszos kézzel behozott baktériumoknak és vírusoknak.

A cipőváltás mellett a kézmosás is ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb!

A minket megbetegítő baktériumok nagy része a kezünkről kerül a szervezetünkbe, így arra mindenképp figyeljünk oda, hogy mossunk gyakran kezet.

Utcai cipőben járkálni otthon nemcsak illemtani, vagy kényelmi kérdés, hanem higiéniai is, főleg, ha arra gondolunk, hogy mennyi koszt és kórokozót csempészhetünk be így az otthonunkba. Váltunk cipőt és gyakran mossunk kezet!

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.