Menü

Miért fontos levenni a cipőnket, ha belépünk a lakásba?

Egyrészt azért, mert így illik, otthon is, vendégségben is (és ha a gyerekeim otthon megtanulják, vendégségben is egyértelmű, rutinos mozdulat lesz számukra), továbbá az illemen túl higiéniai okai is vannak ennek az egyszerű, de fontos teendőnek, hiszen ezzel rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Ha eddig nem gondoltunk bele, akkor itt az ideje megtudni, miért fontos lépés ezt megtenni, ha belépünk a lakásba. Én két fontos dolgot várok el a családomtól, első, hogy belépve a házba vegyék le az utcai cipőiket, másrészt, hogy alaposan mossanak kezet.

Ezek a dolgok az illendőség mellett ez az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságúak, hiszen a kinti cipőről számtalan kórokozó (több ezer!) bejuthat az otthonunkba. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba, az utcai cipőinkről és a kezeinkről!

Arról nem is beszélve, hogy egy otthoni kényelmes benti lábbeli, a kedvenc papucsunk kényelmesebb is és jól szellőzik.

„De csak visszafutok valamiért a lakásba!” Igen ez a fiaimra is jellemző, azonban nem kell elmagyarázni, hogy a cipőnk talpa koszos, még ha szabad szemmel nem láthatóak rajta a baktériumok, melyeket behurcolhatunk így az otthonunkba.

Természetesen egy kisebb cipőtalpnyi felület nem okoz hatalmas fertőzéseket otthon, azonban, ha egy nagycsalád minden tagja rendszeresen bemászkál utcai cipőben, az már komoly fertőzést hozhat magával.

Természetesen, mint minden szülő, én is tudom, hogy az immunrendszer egészsége érdekében már gyerekkorban kilónyi kosszal kell találkozni, azonban a higiénia érdekében törekedjünk arra, hogy utcáról, munkahelyről, boltból, orvostól, buszról hazaérve vegyük le az utcai cipőnket és cseréljük át benti a lábbelinkre.

Arról nem is beszélve, hogy ha kisbaba vagy kúszó-mászó csöppség van otthon, akkor őt is kitesszük a cipővel, koszos kézzel behozott baktériumoknak és vírusoknak.

A cipőváltás mellett a kézmosás is ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb!

A minket megbetegítő baktériumok nagy része a kezünkről kerül a szervezetünkbe, így arra mindenképp figyeljünk oda, hogy mossunk gyakran kezet.

Utcai cipőben járkálni otthon nemcsak illemtani, vagy kényelmi kérdés, hanem higiéniai is, főleg, ha arra gondolunk, hogy mennyi koszt és kórokozót csempészhetünk be így az otthonunkba. Váltunk cipőt és gyakran mossunk kezet!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.