Menü

Miért fontos levenni a cipőnket, ha belépünk a lakásba?

Egyrészt azért, mert így illik, otthon is, vendégségben is (és ha a gyerekeim otthon megtanulják, vendégségben is egyértelmű, rutinos mozdulat lesz számukra), továbbá az illemen túl higiéniai okai is vannak ennek az egyszerű, de fontos teendőnek, hiszen ezzel rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Ha eddig nem gondoltunk bele, akkor itt az ideje megtudni, miért fontos lépés ezt megtenni, ha belépünk a lakásba. Én két fontos dolgot várok el a családomtól, első, hogy belépve a házba vegyék le az utcai cipőiket, másrészt, hogy alaposan mossanak kezet.

Ezek a dolgok az illendőség mellett ez az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságúak, hiszen a kinti cipőről számtalan kórokozó (több ezer!) bejuthat az otthonunkba. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba, az utcai cipőinkről és a kezeinkről!

Arról nem is beszélve, hogy egy otthoni kényelmes benti lábbeli, a kedvenc papucsunk kényelmesebb is és jól szellőzik.

„De csak visszafutok valamiért a lakásba!” Igen ez a fiaimra is jellemző, azonban nem kell elmagyarázni, hogy a cipőnk talpa koszos, még ha szabad szemmel nem láthatóak rajta a baktériumok, melyeket behurcolhatunk így az otthonunkba.

Természetesen egy kisebb cipőtalpnyi felület nem okoz hatalmas fertőzéseket otthon, azonban, ha egy nagycsalád minden tagja rendszeresen bemászkál utcai cipőben, az már komoly fertőzést hozhat magával.

Természetesen, mint minden szülő, én is tudom, hogy az immunrendszer egészsége érdekében már gyerekkorban kilónyi kosszal kell találkozni, azonban a higiénia érdekében törekedjünk arra, hogy utcáról, munkahelyről, boltból, orvostól, buszról hazaérve vegyük le az utcai cipőnket és cseréljük át benti a lábbelinkre.

Arról nem is beszélve, hogy ha kisbaba vagy kúszó-mászó csöppség van otthon, akkor őt is kitesszük a cipővel, koszos kézzel behozott baktériumoknak és vírusoknak.

A cipőváltás mellett a kézmosás is ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb!

A minket megbetegítő baktériumok nagy része a kezünkről kerül a szervezetünkbe, így arra mindenképp figyeljünk oda, hogy mossunk gyakran kezet.

Utcai cipőben járkálni otthon nemcsak illemtani, vagy kényelmi kérdés, hanem higiéniai is, főleg, ha arra gondolunk, hogy mennyi koszt és kórokozót csempészhetünk be így az otthonunkba. Váltunk cipőt és gyakran mossunk kezet!

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.