Menü

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Sokszor mondjuk, tanítjuk gyermekeinknek, hogy ételt nem dobunk ki, sajnos mégis olykor elkerülhetetlen, hogy némely élelmiszer a kukában végezze. Sosem késő tenni ellene! Az egyik és legfőbb megoldás a tudatos vásárlás, a pazarlásmentes életmód, valamint az alapanyagok észszerűbb tárolása és felhasználása.

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, ám ez kissé ellentmondásos, hiszen mégis évente sok kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő és jelentős mennyiségű élelmiszert pazarolnak a háztartások.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy leggyakrabban ételmaradékot, pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket dobnak ki az emberek. A pazarlás oka, hogy olykor túl sok élelmiszert vásárolunk, a friss zöldségek és gyümölcsök pedig túl hamar megromlanak a helytelen tárolás és a nem megfelelő hűtési szokások következtében.

Akinek van, vákuumcsomagoló géppel sok élelmiszert eltehet, mellyel ételeink állaga, íze, frissessége nagyon hosszú ideig megtartható, azonban aki ilyennel nem rendelkezik, fogadja meg a következő tanácsokat.

Sajnos világszerte sok millió ember éhezik és szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni, ez pedig a konyhában kezdődik.

Maradék zöldségeket ne dobjunk ki, készítsünk belőlük krémlevest, száraz kenyérből lehet levesbetét hozzá, de zöldségfasírtnak is megteszi, vagy zöldséges egytálételnek, esetleg valamilyen tésztaszószhoz.

A szépséghibás, vagy túlérett zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből turmix készíthető, vagy szintén krémleves.

A túlérett banán tökéletesen édesít minden süteményt, alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére, édesítésére, hozzáadott cukor nélkül.

Bár sokszor kidobjuk a lejárt szavatosságú élelmiszereket, vannak olyanok, amelyeket a lejárati idő után is megehetünk. Természetesen húsokkal és tejtermékekkel nem kísérletezünk, de vannak, amiket nyugodtan megehetünk, például a sértetlen csomagolású, megfelelően tárolt száraz élelmiszereket, konzerveket. Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.

Természetesen ezen ételek esetében is fontos, hogy mindig odafigyeljünk az illatukra, az ízükre, a kinézetükre, az állagukra. Ha valamelyik kicsit is gyanús, inkább ne fogyasszuk el!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.