Menü

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Sokszor mondjuk, tanítjuk gyermekeinknek, hogy ételt nem dobunk ki, sajnos mégis olykor elkerülhetetlen, hogy némely élelmiszer a kukában végezze. Sosem késő tenni ellene! Az egyik és legfőbb megoldás a tudatos vásárlás, a pazarlásmentes életmód, valamint az alapanyagok észszerűbb tárolása és felhasználása.

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, ám ez kissé ellentmondásos, hiszen mégis évente sok kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő és jelentős mennyiségű élelmiszert pazarolnak a háztartások.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy leggyakrabban ételmaradékot, pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket dobnak ki az emberek. A pazarlás oka, hogy olykor túl sok élelmiszert vásárolunk, a friss zöldségek és gyümölcsök pedig túl hamar megromlanak a helytelen tárolás és a nem megfelelő hűtési szokások következtében.

Akinek van, vákuumcsomagoló géppel sok élelmiszert eltehet, mellyel ételeink állaga, íze, frissessége nagyon hosszú ideig megtartható, azonban aki ilyennel nem rendelkezik, fogadja meg a következő tanácsokat.

Sajnos világszerte sok millió ember éhezik és szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni, ez pedig a konyhában kezdődik.

Maradék zöldségeket ne dobjunk ki, készítsünk belőlük krémlevest, száraz kenyérből lehet levesbetét hozzá, de zöldségfasírtnak is megteszi, vagy zöldséges egytálételnek, esetleg valamilyen tésztaszószhoz.

A szépséghibás, vagy túlérett zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből turmix készíthető, vagy szintén krémleves.

A túlérett banán tökéletesen édesít minden süteményt, alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére, édesítésére, hozzáadott cukor nélkül.

Bár sokszor kidobjuk a lejárt szavatosságú élelmiszereket, vannak olyanok, amelyeket a lejárati idő után is megehetünk. Természetesen húsokkal és tejtermékekkel nem kísérletezünk, de vannak, amiket nyugodtan megehetünk, például a sértetlen csomagolású, megfelelően tárolt száraz élelmiszereket, konzerveket. Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.

Természetesen ezen ételek esetében is fontos, hogy mindig odafigyeljünk az illatukra, az ízükre, a kinézetükre, az állagukra. Ha valamelyik kicsit is gyanús, inkább ne fogyasszuk el!

Mantrák, hogy kevesebbet szorongj

Valószínűleg minden ember életében vannak olyan helyzetek, amikor eluralkodik rajtuk az idegeskedés és ezt nehéz kezelni. Ebben segíthet pár mantra, ami gondolati úton erősíthet.

A munkahelyi elégedettség örökös kérdése

Quiet quitting, ghosting, the Great Resignation – mind-mind olyan kifejezések, amik az elmúlt években születtek az állandó hajtás miatti kiégés és az érzelmi kimerültség hatására. A felsoroltak közül hiányzik egy új szó, a happy washing. Ezt a kifejezést azokra a munkahelyekre használják, amik csak úgy tesznek, mintha érdekelné őket a dolgozók jólléte, miközben a légkör toxikus és fojtogató. Azonban mit is jelent ez a valóságban?

Mire jó a stresszinterjú?

A kérdés nemcsak az, hogy mire jó a stresszinterjú, hanem az is, hogyan viselkedjünk ilyen helyzetben?

Horkolás: Nemcsak párunk problémája!

Sokféle okból és számtalan formában jelentkezhet alvásprobléma, negatív hatásai pedig kihatnak a mindennapjainkra. A horkolással összefüggő alvászavar a magyar felnőtt lakosság közel felét érinti.

A korán kelés egészségügyi előnyei

A bagolytípusú alvási szokásokat folytatók körében magasabb a különböző egészségügyi problémák kockázata, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a mentális egészségügyi problémák. A késői lefekvés és a késői kelés összefüggésbe hozható a rosszabb életmódbeli választásokkal is, mint például a helytelen táplálkozás vagy a csökkent fizikai aktivitás.