Menü

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Sokszor mondjuk, tanítjuk gyermekeinknek, hogy ételt nem dobunk ki, sajnos mégis olykor elkerülhetetlen, hogy némely élelmiszer a kukában végezze. Sosem késő tenni ellene! Az egyik és legfőbb megoldás a tudatos vásárlás, a pazarlásmentes életmód, valamint az alapanyagok észszerűbb tárolása és felhasználása.

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, ám ez kissé ellentmondásos, hiszen mégis évente sok kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő és jelentős mennyiségű élelmiszert pazarolnak a háztartások.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy leggyakrabban ételmaradékot, pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket dobnak ki az emberek. A pazarlás oka, hogy olykor túl sok élelmiszert vásárolunk, a friss zöldségek és gyümölcsök pedig túl hamar megromlanak a helytelen tárolás és a nem megfelelő hűtési szokások következtében.

Akinek van, vákuumcsomagoló géppel sok élelmiszert eltehet, mellyel ételeink állaga, íze, frissessége nagyon hosszú ideig megtartható, azonban aki ilyennel nem rendelkezik, fogadja meg a következő tanácsokat.

Sajnos világszerte sok millió ember éhezik és szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni, ez pedig a konyhában kezdődik.

Maradék zöldségeket ne dobjunk ki, készítsünk belőlük krémlevest, száraz kenyérből lehet levesbetét hozzá, de zöldségfasírtnak is megteszi, vagy zöldséges egytálételnek, esetleg valamilyen tésztaszószhoz.

A szépséghibás, vagy túlérett zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből turmix készíthető, vagy szintén krémleves.

A túlérett banán tökéletesen édesít minden süteményt, alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére, édesítésére, hozzáadott cukor nélkül.

Bár sokszor kidobjuk a lejárt szavatosságú élelmiszereket, vannak olyanok, amelyeket a lejárati idő után is megehetünk. Természetesen húsokkal és tejtermékekkel nem kísérletezünk, de vannak, amiket nyugodtan megehetünk, például a sértetlen csomagolású, megfelelően tárolt száraz élelmiszereket, konzerveket. Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.

Természetesen ezen ételek esetében is fontos, hogy mindig odafigyeljünk az illatukra, az ízükre, a kinézetükre, az állagukra. Ha valamelyik kicsit is gyanús, inkább ne fogyasszuk el!

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?