Menü

Xilit, a természetes és biztonságos édesítő

A fehér kristálycukor ételeink és italaink édesítésére történő széleskörű használata korunk egyik legfőbb táplálkozásbeli problémája. A finomított cukor túlzott fogyasztása bizonyítottan hozzájárul számos igen súlyos betegség kialakulásához, tudósok többek között a rák egyik kiváltó okának is tartják. Számos alternatív megoldás, mint például az aszpartám vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyakran még a fehér cukornál is károsabb a szervezet számára. A xilit viszont kiváló és egyedülálló helyettesítője a hagyományos cukornak, ráadásul jótékony hatással is van az egészségre. Íme, hogy miért.

A mértéktelen cukorfogyasztása a civilizált emberiség egyik legveszélyesebb gyilkosa. A fehér cukor alapanyaga a cukorrépa, amely 18-20 százalékban tartalmaz cukrot. Maga a fehér cukor valójában egy szacharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. A finomított kristálycukor 95%-ban tartalmaz cukrot, ami a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse. A magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot visznek be, ami évente fejenként 35-40 kiló cukrot jelent – ez nagyjából tízszerese annak, ami ideális mennyiség lenne.

Az alábbi mindössze néhány a hagyományos fehér cukor lehetséges káros hatásaiból:

Acidózist vagyis elsavasodást okozhat, ami különböző betegség kialakulásához vezethet

Táplálja a rákos sejteket, amelyek így szaporodni és növekedni tudnak

Gyengíti az immunrendszert

Fogszuvasodást okoz

Hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

Elhízást okoz

Negatív hatással lehet az agyi funkciókra, mivel B-vitaminhiányt okozhat és a szervezetünkben található jó baktériumok számát is csökkenti

Fáradtságot, levertséget okoz

Zsírsavakká átalakulva rontja a szív, a vesék és más szervek működését

Tápanyaghiányt okozhat, például elvonja a csontoktól a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat

Míg az olyan természetes édesítőszerek, mint például a juharszirup, a sztívia, az agavé, a melasz vagy a fruktóz használatával ezen problémák részben elkerülhetőek, két fontos szempont miatt továbbra sem jelentenek tökéletes megoldást. Ezek az édesítőszerek ugyanis táplálják a bélrendszerben található rossz baktériumokat, ezzel gyengítve az immunrendszert, illetve elsavasítják a szervezetet, ami számos megbetegedés kiváltó oka.

A xilit ugyan kinézetre és ízre is megegyezik a cukorral, a hasonlóságok azonban itt véget is érnek. Valójában ugyanis nem cukor, hanem egy úgynevezett cukoralkohol. Ez persze nem azt jelenti, hogy be lehet rúgni tőle, hanem hogy öt szénatomot tartalmaz szemben a fehér cukor hat szénatomjával. A xilit teljesen természetes, habár leginkább nyírfacukorként ismert, többféle növényből lehet nyerni – például kukoricából is.

A xilit jótékony hatásai:

Kinézetre, ízére teljesen megegyezik a cukorral, ezért tökéletes helyettesítője

Cukorbetegek számára is ideális az alacsony glikémiás indexe miatt

Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, így segít a fertőzések leküzdésében

Lúgosít, aminek köszönhetően segíthet a szervezet savtalanításában

Probiotikus, azaz táplálja a jó baktériumokat, amik erősítik az immunrendszert

Stabilizálja az inzulin és a hormon szintet

Jót tesz a fogaknak

Csökkenti az éhségérzetet, így támogathatja a fogyást

Különböző fül-orr-gégészeti panaszok, például krónikus melléküreg-gyulladás esetén is segít a gyógyulásban

Elpusztítja az immunrendszert gyengítő káros mikrobákat

Gombaellenes hatása van, ezért segíthet a candida és más gombás fertőzések elleni harcban

A xilit tehát a tudomány mai állása szerint a legjobb édesítőszer, amivel a fehér cukor helyettesíthető, ráadásul ízre és kinézetre semmiben sem különbözik tőle. Megfizethető, természetes és nem hogy nincsenek káros hatásai, de még számos jótékony hatással is bír! Ha tudatosan élsz, egészségesebb szeretnél lenni, fogyókúrázol vagy diabétesz miatt keresel cukor helyett alternatívát, akkor mindenképp a xilit mellett tedd le a voksodat!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.