Menü

Nem mindegy melyik orrpsrayt mire használjuk!

A változékony időjárás - a hűvös reggelek és melegebb délutánok - miatt és a pollenszezon okán mostanában egyaránt kínlódunk a nátha és az allergia tüneteivel. De milyen orrspray-ket érdemes használni a tünetek ellen?

Megmondom őszintén, még a pollenszezon megjelenésekor megszidott a pulmonológus, mikor meghallotta, hogy az allergia okozta orrdugulásomra a megfázás és nátha elleni készítményeket használom, a férjem pedig azon csodálkozik, hogy az allergia elleni orrcsepp miért is nem segít neki a náthája miatt eldugult orra esetén. Az igazság az, hogy nem mindegy melyik készítményhez nyúlunk, ha légúti problémáink vannak.

Mikor és milyen orrspray-t használjunk?

A náthás, vagy allergiás tünetek jelentkezésekor választhatunk a különböző orrcseppek, orrsprayk közül.

Náthás orrdugulásra az orrnyálkahártya lohasztó készítmények valók, ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot, ezáltal újra szabadon lélegezhetünk. Recept nélküli szerek lévén bármikor hozzájuthatunk.

Allergiás orrdugulás ellen ne az előbb említett készítményeket keressük. Allergiás orrdugulás ellen szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált orrspray-re van szükségünk. Ezek a szerek receptre kaphatóak és nemcsak 7-10 napig, hanem akár az egész pollenszezonban használhatóak, amíg az allergén növény virágzása tüneteket okoz.

Beszélni kell arról is az orrsprayt és orrcseppek miatt gyakran alakul ki függőség. Ennek oka, hogy az orrdugulás ellen kapható készítmények hatása nem kizárólag az ott felgyülemlett váladék feloldása, hanem valójában ezek a szerek összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket. Paradox módon, mivel bár összehúzza az ereket, irritálja is azokat, ezzel egyfajta öngerjesztő folyamat indul be és már ki is alakult az orrcsepp-függőség. Nem véletlen, hogy 7-10 napig érdemes használni csak az orrsprayket, ezt a tájékoztatóban is fel szokták tüntetni.

Létezik még tengervizes orrspray is, természetes tengeri sóoldattal. Ez az orr tisztítására, hidratálására és ápolására és átmosására való. Nem tartalmaz tartósítószert és alkoholt, az orr kiszáradását segít megelőzni. Ideális a száraz levegő, illetve a fűtött és klimatizált helyiségekben való tartózkodás következtében kiszáradt orrnyálkahártya ápolására, valamint támogató kezelésként nátha, allergiás nátha, szénanátha és kisebesedett orr esetén.

Mit tegyünk, ha semmi nem használ?

Amennyiben nem szűnik az orrdugulás, valószínűleg nem szezonális allergiáról, vagy nátháról van szó, hanem más okot kell keresni a háttéren. Ekkor mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ha a probléma tartósan fennáll, a háttérben akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is állhat, melyek kezeléséhez műtétre lehet szükség.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.