Menü

Nem mindegy melyik orrpsrayt mire használjuk!

A változékony időjárás - a hűvös reggelek és melegebb délutánok - miatt és a pollenszezon okán mostanában egyaránt kínlódunk a nátha és az allergia tüneteivel. De milyen orrspray-ket érdemes használni a tünetek ellen?

Megmondom őszintén, még a pollenszezon megjelenésekor megszidott a pulmonológus, mikor meghallotta, hogy az allergia okozta orrdugulásomra a megfázás és nátha elleni készítményeket használom, a férjem pedig azon csodálkozik, hogy az allergia elleni orrcsepp miért is nem segít neki a náthája miatt eldugult orra esetén. Az igazság az, hogy nem mindegy melyik készítményhez nyúlunk, ha légúti problémáink vannak.

Mikor és milyen orrspray-t használjunk?

A náthás, vagy allergiás tünetek jelentkezésekor választhatunk a különböző orrcseppek, orrsprayk közül.

Náthás orrdugulásra az orrnyálkahártya lohasztó készítmények valók, ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot, ezáltal újra szabadon lélegezhetünk. Recept nélküli szerek lévén bármikor hozzájuthatunk.

Allergiás orrdugulás ellen ne az előbb említett készítményeket keressük. Allergiás orrdugulás ellen szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált orrspray-re van szükségünk. Ezek a szerek receptre kaphatóak és nemcsak 7-10 napig, hanem akár az egész pollenszezonban használhatóak, amíg az allergén növény virágzása tüneteket okoz.

Beszélni kell arról is az orrsprayt és orrcseppek miatt gyakran alakul ki függőség. Ennek oka, hogy az orrdugulás ellen kapható készítmények hatása nem kizárólag az ott felgyülemlett váladék feloldása, hanem valójában ezek a szerek összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket. Paradox módon, mivel bár összehúzza az ereket, irritálja is azokat, ezzel egyfajta öngerjesztő folyamat indul be és már ki is alakult az orrcsepp-függőség. Nem véletlen, hogy 7-10 napig érdemes használni csak az orrsprayket, ezt a tájékoztatóban is fel szokták tüntetni.

Létezik még tengervizes orrspray is, természetes tengeri sóoldattal. Ez az orr tisztítására, hidratálására és ápolására és átmosására való. Nem tartalmaz tartósítószert és alkoholt, az orr kiszáradását segít megelőzni. Ideális a száraz levegő, illetve a fűtött és klimatizált helyiségekben való tartózkodás következtében kiszáradt orrnyálkahártya ápolására, valamint támogató kezelésként nátha, allergiás nátha, szénanátha és kisebesedett orr esetén.

Mit tegyünk, ha semmi nem használ?

Amennyiben nem szűnik az orrdugulás, valószínűleg nem szezonális allergiáról, vagy nátháról van szó, hanem más okot kell keresni a háttéren. Ekkor mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ha a probléma tartósan fennáll, a háttérben akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is állhat, melyek kezeléséhez műtétre lehet szükség.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.