Menü

Ashwagandha

A Föld tele van gyógynövényekkel, melyek segítségünkre lehetnek különböző egészségügyi problémáink leküzdésében, ilyen az ashwagandha is. Nézzük, mire jó.

Az ashwagandha egy remek gyógynövény, ami segíthet nekünk a stressz kezelésében. Indiában és Észak-Afrikában őshonos, kis sárga virágokat hoz, leveléből és gyökeréből készítenek kivonatot. Nevének jelentése a „ló szaga”, ami jellegzetes szagára utal, de nevezik indiai ginzengnek és téli cseresznyének is. A nevéből következtethetünk, hogy Indiában használják a legtöbbet, az ajurvédikus orvostudomány egyik alapja, ezért sokszor találkozhatunk vele táplálékkiegészítőként.

Hatása több területen is bizonyított. Antioxidáns tulajdonsága révén erősíti az immunrendszert, vitanolid tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő. Használják daganatos megbetegedések kezelésekor is, mivel apoptózist, vagyis a rossz sejtek programozott pusztulását idézi elő. Csökkenti a vércukorszintet úgy, hogy az izmokban serkenti az inzulinkiválasztást. Csökkenti a C-reaktív fehérjék elszaporodását. Ez a gyulladási marker fontos szerepet tölt be a szívbetegégek kialakulásában, de hatással van a koleszterin- és triglicerid szintre, melyek csökkenésével szintén szívünket védhetjük.

Csökkenti a kortizol szintet is. A kortizol egy stresszhormon és akkor emelkedik a szintje, ha a vércukorszintünk leesik. Amikor a kortizol szint megemelkedik, emelkedik vele a vércukorszint is, ami nem minden esetben optimális. Használják meddőség kezelésére is férfiaknál, mivel emeli a tesztoszteronszintet és növeli a termékenységet. Testépítők is előszeretettel fogyasztják, mivel kimutatták, hogy izomtömeg és izomerő növelő szer, emellett segít csökkenti a testzsír százalékot is. Legismertebb hatása ezeken kívül, hogy segít megküzdeni a stresszel, illetve a szorongással és bevált álmatlanság kezelésekor is. Depressziós időszakok ideális partnere, csökkenti a melankólia tüneteit is.

Memóriazavarral küzdők esetében is hatásos kiegészítő gyógymód lehet, hiszen hozzájárul az antioxidáns aktivitáshoz, ezek óvják az idegsejteket a szabadgyököktől, megbirkózik az oxidatív stressz okozta kellemetlen tünetekkel. Az ajurvédikus orvoslában a memória és a feladatmegoldó képesség serkentésére is bevetik.

Tiltott a fogyasztása terhes nőknek és szoptató kismamáknak, az autoimmun betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Mivel a kivonat fokozza a pajzsmirigy hormontermelését, a kezelésben résztvevő betegek számára sem ajánlott vagy az orvos engedélyével, megfigyelés alatt szabad csak fogyasztani. Szedése előtt mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Az ashwagandha egy az indiai orvoslában közismert gyógynövény, mely segíthet nekünk a stressz és depresszió leküzdésében, javíthatja a memóriát, jó hatással lehet a vércukorszintünkre és erősítheti immunrendszerünket.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.