Menü

Miért fogyasszunk sütőtököt?

Ha az eredetét vizsgáljuk meg, akkor egyes források arról nyilatkoznak, hogy őshazájaként Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, ahol az indiánok termesztették ültetvényeiken. Ugyanis a jótékony hatását már ők is felismerték, és gyakran használták kígyómarás kezelésére, vagy szeplő és bőrbetegségek eltüntetésére. De akkor hogyan került Európába ez a növény? A spanyol hódítók hozták erre a tájra. Hazánkban is nagyon régóta termesztik az értékei miatt, emellett a második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított. Ma a babák hozzátáplálás megkezdésében is kulcsszerepe van. Gyakran készíthetjük csemeténknek, és a legtöbb kisgyerek rajong is érte.

Most már kutatások támasztják alá, hogy mennyi vitamin, ásványi anyag található benne, és egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtökben kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav is megtalálható. 90 százaléka víz, tehát a fogyókúrát tartók is fogyaszthatják. Húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különlegességnek számít. Legismertebb termesztési helyei a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök. Tehát akkor végül is mire jó?

A sütőtök rendkívül hatékony a gyulladásos betegségek kezelésénél, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében is alkalmazható, de tüdőgyulladás, és egyéb tüdőkárosodások kezelését is pozitív irányba mozdíthatja el. Továbbá, enyhíti az allergikus tüneteket, mint például a köhögést, tüsszögést, és csökkenti az asztma rohamokat. A bőrünket is szebbé teheti, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.

Tehát tinik, sütőtökre fel! Ha kicsit visszatekintünk a népi gyógyászatra, akkor azt láthatjuk, hogy hashajtóként és béltisztítóként használták az őseink. Tehát az emésztési gondokkal küzdők is bátran fogyaszthatják. Serkenti a májműködést, és megelőzés szempontjából használható a szív és koszorúér problémák meggátolásánál, és a prosztatarák, szürkületi vakság kialakulása ellen. A magját se dobjuk a kukába, hiszen a tökmag is gyógyító hatással bír. Vértisztítóként a köszvény kitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását. Azonfelül férgesedés ellen évszázadok óta használják. A sütőtök húsa rostban nagyon gazdag, ami lassítja az emésztést, és sokáig telítettség érzést ad. Viszonylag alacsony kalóriatartalmú, mivel rengeteg vizet tartalmaz, így a fogyókúrázók elsőszámú eledele lehet.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Szinte a világ minden táján megterem. Illetve ne feledjük el, hogy nem csak sütésre alkalmas. Bátran kísérletezhetünk vele, így leves, sütemény, saláta, nassolni való is készülhet belőle. Azt se feledjük, hogy a család minden tagja ehet belőle, bátran készítsük el a kisbabánknak is.

Ha a tökéletes példány megvásárlásán aggódunk, akkor azon igazán nem kell, hiszen a boltokban szigorú szabályok vonatkoznak az árusítására. Alap kritériumok közé tartozik, hogy az eladásra szánt tök, legyen tiszta, ép és egészséges, csonkítástól, mindenféle bevágástól, sérüléstől mentes. Amennyiben nincs szükségünk egy egész tökre, akkor már van lehetőségünk kisebb adag beszerzésére is. Ilyen esetben is korlátozzák az eladókat.

A terméket csak lefóliázva és felcímkézve szabad eladásra kínálni. A címkén szerepelnie kell a csomagoló vagy forgalmazó neve és címe, valamint a származási ország feltüntetése is kötelező. Ha a sütéssel sem akarunk bajlódni, akkor már olyan helyek is vannak, ahol készen, elkészítve vásárolhatjuk meg a sütőtököt. Ha azonban piacon, vagy termelőtőt szerezzük be a tökéletes példányt, akkor figyeljünk arra, hogy kártevők nyomaitól mentes, és romlás jelei ne mutatkozzanak rajta. Ha nyomásra puhának érződik, már alkalmatlan lehet a fogyasztásra.

Tárolása rendkívül egyszerű, hiszen kamrában, pincében, de akár szobahőmérsékleten is néhány hétig eláll. Abban az esetben, ha még hosszabb távra szeretnénk tartósítani, akkor bátran fagyasszuk le.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!