Nem csak a barna lencse létezik, íme a lencse 5 fajtája
- Dátum: 2023.10.27., 18:28
- Udvari Fanni
- képek: pexels.com
- egészség, energia, hüvelyes zöldség, lencse, leves, sárga lencse, zöldség
Ne csak szilveszterkor, a gazdagság reményében egyél lencsét – fogyassz belőle minél többet egész évben! A nálunk kevésbé ismert, de kivétel nélkül elérhető színes lencsefajtákat a levesen és a főzeléken kívül salátának, fasírtnak vagy köretnek is elkészítheted.
A hazai termesztésű hüvelyesek közül a lencse jóval értékesebb táplálék, mint a bab vagy a borsó, ráadásul e két rokonához képest könnyebben emészthető. A többi zöldséggel összehasonlítva magas az energia- és szénhidráttartalma, ezenkívül jelentős mennyiségben található benne folsav és többféle értékes vitamin. Szerves részét képezi a vegetáriánusok étrendjének és diétákba is beilleszthető.
Magról vetve könnyen termesztheted a ház körül, vagy ha nincs kerted, a búzához hasonlóan kicsíráztathatod. A lencsecsíra kiváló salátákhoz, párolt zöldségekhez, valamint vagdaltak és töltött, rakott ételek ízesítőjeként is.
A kertedben betakarított vagy a boltban vásárolt lencsét száraz, sötét helyen, papírzacskóban vagy jól záródó üvegben egy évig is tárolhatod.
A kisebb szemű lencsék többnyire áztatás nélkül is megfőnek kevesebb mint fél óra alatt. A héj nélküli (hántolt) magokat egyáltalán ne áztasd be, mert ellenkező esetben szétesnek a főzővízben. Főzés előtt mindenfajta lencsét válogass át és moss meg folyó hideg víz alatt!
A pucolt lencse jobban felveszi a fűszerek aromáját, mint a héjas. Ízléstől és fajtától függően próbálkozhatsz fokhagymával, csilipaprikával, mustármaggal, babérlevéllel, majoránnával, rozmaringgal, kakukkfűvel. A köménymag, az édeskömény, a borsikafű és a koriander egyúttal az emésztést is megkönnyítik. Sót csak a főzés vége felé adj a lencséhez! Tálalás előtt a lencseételt megszórhatod frissen aprított koriander- vagy petrezselyemzölddel.
A zöld lencse Puy-i lencsének is nevezik, mert kétezer éve termesztik Le Puy környékén. (Ez az első eredetvédett francia élelmiszer.) Színe a sötétzöldtől a barnászöldig terjed. Enyhén borsos ízű, a hagyományos fajtáknál kisebb és gömbölyűbb szemű. Áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt. Nem fő szét, így kiváló salátának. Jól illik hozzá a friss kakukkfű.
A vörös lencse apró szemű, héj nélküli fajta, az ázsiai konyha fontos alapanyaga. A főzés során elveszti élénk színét. Áztatás nélkül is pépes állagú lesz 10-20 perc alatt. Önálló ételnek (pl. indiai dhalnak) elkészítve vagy levesbetétként fogyaszthatod. Fűszerezd római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával!
A fekete (beluga) lencse igen apró szemű, akár a beluga ikra, ezért kaviárlencsének is nevezik. Fénylő, feszes héjának köszönhetően főzés közben nem esik szét. A csúcsgasztronómia előszeretettel használja salátához, leveshez, hidegtálhoz, illetve köretnek hal és hús mellé. Nem kell beáztatni, gyorsan megpuhul. Jellegzetes íze miatt nem kíván sok fűszert.
A sárga lencse élénk színével és enyhén diós, édeskés ízével tűnik ki. Látványos köretet készíthetsz belőle. Candida-diéta alatt is fogyaszthatod. Hideg vízben feltéve megpuhul maximum 25 perc alatt, ha előzőleg legalább 2 órára beáztatod. Próbáld ki curryporral fűszerezve!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.