Menü

Miért jó a hialuronsav?

Van, aki kapszula formájában szedi, más a folyadékra esküszik, léteznek italporok is, vajon mit tud a hilauronsav, miért keressük és mennyit kell belőle fogyasztanunk?

Hyaluronsav. Vagy hialuronsav. Írják ezt szót „y” - nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Beletörik a nyelvem, pedig elég sokszor elhangzik a reklámokban. Egy jól eladható holmi remek marketingfogással, vagy valóban szükséges és fontos étrend-kiegészítő?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

Sportolóként én is fogyasztottam már, illetve a bőrnek is szüksége van rá.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású, antioxidáns tulajdonságú. Nemcsak fokozza a bőr saját nedvességmegtartó képességét, de a bőr természetes védőrétegét is erősíti, képes a bőröregedést okozó szabadgyökökkel harcolni. Igazi jolly joker!

Mit tud még a bőrápoláson kívül?

A hialuronsav a térdfájdalmakon is segít, több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban.

Ha kerülni szeretnénk a szintetikus szereket, tablettákat, akkor természetes formában is bevihetjük a szervezetünkbe, remek természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is, ezzel máris sikerrel beépítettük az étrendünkbe.

Hogyan válasszunk hialuronos terméket?

Nos a bőrápolásban nem nehéz alkalmazni, hiszen a hialuronok nagyon népszerű összetevők, és ma már sok kozmetikai termékben, krémekben, szérumokban is megtalálhatóak, használhatjuk reggel és este, napközben, tulajdonképpen bármikor.

Nem csodaszer, nem fogja eltüntetni az összes ráncot, viszont fantasztikusan feltölti a bőrünket, és puhább, rugalmasabb bőrt eredményez. Nem a reklám helye, de a hialuronsavat érdemes kiegészíteni kollagén bevitelével a szervezetben ezzel is fokozva a hatékonyságot!

Hogyan segít az ízületi problémákon?

Ízületi fájdalom bármelyik életkorban jelentkezhet, érinthet így például sportoló fiatalokat is éppúgy, mint idős betegeket. Erre is javallott a hialuronsav, kollagén bevitele.

Mennyi kell belőlük naponta?

A javasolt kollagén mennyiséget életkor szerint határozzák meg:

18-30 éves korunk között 5 grammra, 31-50 éves korunk között 10 grammra van szükségünk, míg 50 éves kor felett 15 gramm az ajánlott napi adagunk.

Hialuronból egy 18 éves, átlagos testfelépítésű felnőttnek 50 mg szedése ajánlott naponta, ám ha 30-40 éves korunk körül, illetve az után akár ennek a dupláját is nyugodtan magunkhoz vehetjük – azaz a 100 mg-ot.

Összegezve tehát mind a kollagén, mind a hialuronsav belülről történő pótlása (ételek, étrendkiegészítők), illetve kívülről való alkalmazása (kozmetikumok, krémek) elengedhetetlen. Míg a kollagén belülről, a sejtek belsejéből erősíti és fogja össze mindezeket, addig a hialuronsav a sejtek között, vagy kívülről hidratálja, tartja rugalmasan, nedvesen és feszesen a szöveteket.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.