Menü

Miért jó a hialuronsav?

Van, aki kapszula formájában szedi, más a folyadékra esküszik, léteznek italporok is, vajon mit tud a hilauronsav, miért keressük és mennyit kell belőle fogyasztanunk?

Hyaluronsav. Vagy hialuronsav. Írják ezt szót „y” - nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Beletörik a nyelvem, pedig elég sokszor elhangzik a reklámokban. Egy jól eladható holmi remek marketingfogással, vagy valóban szükséges és fontos étrend-kiegészítő?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

Sportolóként én is fogyasztottam már, illetve a bőrnek is szüksége van rá.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású, antioxidáns tulajdonságú. Nemcsak fokozza a bőr saját nedvességmegtartó képességét, de a bőr természetes védőrétegét is erősíti, képes a bőröregedést okozó szabadgyökökkel harcolni. Igazi jolly joker!

Mit tud még a bőrápoláson kívül?

A hialuronsav a térdfájdalmakon is segít, több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban.

Ha kerülni szeretnénk a szintetikus szereket, tablettákat, akkor természetes formában is bevihetjük a szervezetünkbe, remek természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is, ezzel máris sikerrel beépítettük az étrendünkbe.

Hogyan válasszunk hialuronos terméket?

Nos a bőrápolásban nem nehéz alkalmazni, hiszen a hialuronok nagyon népszerű összetevők, és ma már sok kozmetikai termékben, krémekben, szérumokban is megtalálhatóak, használhatjuk reggel és este, napközben, tulajdonképpen bármikor.

Nem csodaszer, nem fogja eltüntetni az összes ráncot, viszont fantasztikusan feltölti a bőrünket, és puhább, rugalmasabb bőrt eredményez. Nem a reklám helye, de a hialuronsavat érdemes kiegészíteni kollagén bevitelével a szervezetben ezzel is fokozva a hatékonyságot!

Hogyan segít az ízületi problémákon?

Ízületi fájdalom bármelyik életkorban jelentkezhet, érinthet így például sportoló fiatalokat is éppúgy, mint idős betegeket. Erre is javallott a hialuronsav, kollagén bevitele.

Mennyi kell belőlük naponta?

A javasolt kollagén mennyiséget életkor szerint határozzák meg:

18-30 éves korunk között 5 grammra, 31-50 éves korunk között 10 grammra van szükségünk, míg 50 éves kor felett 15 gramm az ajánlott napi adagunk.

Hialuronból egy 18 éves, átlagos testfelépítésű felnőttnek 50 mg szedése ajánlott naponta, ám ha 30-40 éves korunk körül, illetve az után akár ennek a dupláját is nyugodtan magunkhoz vehetjük – azaz a 100 mg-ot.

Összegezve tehát mind a kollagén, mind a hialuronsav belülről történő pótlása (ételek, étrendkiegészítők), illetve kívülről való alkalmazása (kozmetikumok, krémek) elengedhetetlen. Míg a kollagén belülről, a sejtek belsejéből erősíti és fogja össze mindezeket, addig a hialuronsav a sejtek között, vagy kívülről hidratálja, tartja rugalmasan, nedvesen és feszesen a szöveteket.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.